Consiliul Unirii

Unirea Face Puterea

Convenția Euro-Unionistă (CEU) este o speranță demnă a românilor basarabeni

În primăvara acestui an conducerea PNL.md a fost solicitată să accepte o întâlnire cu reprezentanți ai Mișcării Civice Europene, constituite în decembrie 2017. PNL a fost partidul care, începând cu includerea în Programul său politic, din 2006, a imperativului unui pol liberal în al doilea stat românesc, a rămas și a demonstrat, prin deciziile sale, deschiderea pentru coagularea, consolidarea și fuzionarea entităților politice de orientare europeană și de esență liberală. În alegerile parlamentare din 2014 pe lista PNL.md au fost foarte mulți membri ai Consiliului Unirii, fără a fi membri ai PNL.

Discuțiile din cadrul BPC al PNL, urmate de examinarea problemei de pe ordinea de zi în cadrul Delegației Politice Naționale s-au soldat cu decizia de a accepta ideea coagulării forțelor naționale sub egida Mișcării Civice Europene. Însă, deși reprezentanți ai PNL.md au participat la masa rotundă desfășurată în preajma alegerilor locale parțiale pentru Primăria Chișinău, conducerea partidului nu a făcut cunoscută decizia BPC și a DPN opiniei publice, pentru că era convinsă de necesitatea continuării consolidării forțelor euro-unioniste, termen lansat chiar de PNL în spațiul public, la fel ca și determinativul de ”europenist” în paralel cu ”unionist”. PNL considera că partidele care – peste câteva zile – vor deveni deja ”foste partide parlamentare” și care au dezamăgit cumplit așteptările populației puteau să se regenereze printr-o coagulare liberală, unionistă, implicit europenistă, incluzând și entități pur europeniste, ca să nu le zicem ”steril europeniste”. Aceasta pentru că atunci când pronunți ”unionist” înseamnă, explicit, și ”europenist”, dar nu și invers.

 

Conducerea MCE a fost anunțată de decizia PNL și de așteptările național-liberalilor pentru o regăsire pe această platformă și a altor partide unioniste, cu atât mai mult cu cât mai multe entități au anunțat că îmbrățișează obiectivul politic al Reîntregirii românești, adoptând un Statut de partid modificat sau intenționând să o facă la congresele ce urmează să aibă loc.

Negocierile au urmat în mai multe formate, PNL.md inițiind chiar el însușii mese rotunde sau răspunzând solicitărilor avansate. În septembrie-octombrie discuțiile având un caracter deja tactic au continuat, au participat și alte formațiuni politice la dialogul civic.

Partidele extraparlamentare sunt, și ele, parte a societății civile, pentru că nu participă la actul guvernării, nici nu au reprezentare în instituțiile Puterii, chiar dacă ar fi în opoziție.

În acest sens, avându-se în vedere și dezamăgirea cvazi-generală față de partidele politice, care nu au răspuns așteptărilor societății legat de promisiunile publice, politice ale acestora din 2009, dezamăgire căreia i-a căzut, fără vreo vină, victimă și PNL, precum și alte partide, decizia finală a conducerii Mișcării Civice Europene și a conducerilor celor două entități politice, partide doctrinare – PNL și PVE (Partidul Verde Ecologist) – a fost de a crea Convenția Euro-Unionistă, pentru a răspunde așteptărilor unioniștilor în această perioadă, care se anunță una complicată urmare a acaparării instituțiilor statului de către două partide parlamentare – PD și PSRM.

În acest fel, unioniștii vor avea în viitoarele alegeri o oportunitate de vot.

Drumul care începe pentru Convenția Euro-Unionistă este extrem de dificil. Dar votul util, dat de unioniști din 2010 încoace, de când PNL a lansat obiectivul unionist în mod deschis, a distorsionat raportul de forțe politice în societate și a anihilat încrederea în perspectiva unionistă viabilă și unica veritabilă pentru românii și aliații lor loiali din Republica Moldova, al doilea stat românesc.

La Masa Rotundă ce a avut loc pe 27 noiembrie s-a vorbit corect și încrezător în aspirația de reunificare, pe care o putem transforma în realitate împreună cu fondatorii celui de-al doilea stat românesc, prin Declarația de Independență, care a însemnat un vor ferm pentru desprinderea de influența Imperiului Rus și înscrierea acestui teritoriu și a acestei populații multpătimite în civilizația europeană, în sistemul de securitate nord-atlantic, prin reunificarea celor două state românești.

Conducerea PNL.md i-a chemat pe toți românii sub stindardul unionismului – unicul capabil să opună rezistență atât promotorilor de demagogie europenistă, fără finalitate, cât și promotorilor de sisteme vetuste pentru partea de popor român de dincoace de Prut, care a fost mereu de vocație europeană.

Pe 1 Decembrie, românii la Chișinău trebuie să fie solidari cu românii adunați la Alba-Iulia. Convenția euro-unionistă vă așteaptă în Scuarul Europei începând cu ora 11.00.

 

Vitalia PAVLICENCO, președintele PNL.md

Consiliul Unirii © 2015 Frontier Theme