În aceste zile, când au pornit discuțiile în jurul Apelului foarte întârziat, adresat de PL entităților unioniste – politice și asociative -, noi, PNL, care întreg anul, dar chiar și de atâția ani, pledăm pentru o coagulare politică românească, am reacționat și acum imediat.
Ca dovadă, publicăm un Apel nepublicat, dar citit la întâlnirea cu Dorin Chirtoacă, întâlnire propusă de MINE. Doar constatăm cu mare regret că PL nu a răspuns niciodată Apelurilor PNL. Noi, PNL, am răspuns întotdeauna tuturor apelurilor, indiferent cine le-a lansat pe segmentul politic românesc.
Am propus imediat întâlnire în două formate, s-a produs în unul singur, pentru că – de la bun început – s-au constatat două poziții care așa și nu s-au apropiat.
I-am spus lui Dorin Chirtoacă faptul că 12 ani de coexistență a PL și PNL în Republica Moldova (a fost pentru prima oară când am discutat serios cu Dorin Chirtoacă în 12 ani) au fost marcați de o concurență și chiar adversitate mai puțin benefică pentru liberali și național-liberali, dar că se poate pune capăt unei asemenea coexistențe prin fuzionarea partidelor imediat după alegeri. Doar că, pentru aceasta, ca o garanție sigură, trebuie să ne grăbim să facem un bloc electoral. Mai mult – mi-am exprimat chiar încrederea că Dorin Chirtoacă ar putea deveni președintele noului partid rezultat din fuziune. Ofertă pe care Dorin a apreciat-o ca ”generoasă”.
Și pentru că mai mulți unioniști interesați de o coagulare liberală, unionistă, se întreabă ce nu a mers între PL și PNL ca să fie împreună în aceste alegeri, poziția noastră, a PNL, este una de regret că – așa cum am înțeles – majoritatea membrilor Consiliului politic al PL nu au agreat formarea unui bloc și echipa din staf nu i-a putut convinge de raționalitatea unei asemenea decizii, plus lipsa unui supraefort de a pregăti actele, inclusiv pe două paliere concomitent, pentru a se reuși depunerea documentelor necesare pentru candidații din circumscripții. Noi, PNL, pregătiserăm actele și am expediat în aceeași seară după discuția cu Dorin Chirtoacă un proiect de Acord privind crearea unui Bloc Electoral.
PNL a propus ca, printr-un efort mare, dar benefic, să se încerce depunerea actelor pentru un Bloc inclusiv pe data de 31 Decembrie, ultima zi a Centenarului Unirii, în speranța că CEC ar fi rapidă și îngăduitoare, pentru a examina operativ legalitatea actelor și lua decizia de înregistrare, pentru a se reuși depunerea actelor grupurilor de inițiativă ale candidaților din circumscripții
Și iată Apelul nepublicat, dar, de asemenea, lămuritor.
PNL a pledat continuu pentru un pol unionist politico-asociativ
Partidul Liberal, partid parlamentar care si-a asumat public Reunirea Republicii Moldova cu Romania ca mesaj politic, a lansat, prin pozitia exprimata public de noul sau presedinte, dupa situatia creata urmare a incercarilor de imbinare a eforturilor politice si electorale cu un bloc centrist proeuropean, Apelul de concentrare a fortelor unioniste si in aceasta campanie.
Partidul National Liberal, care s-a regasit printre mentionatele de catre PL ”partide unioniste”, a reactionat bilateral, propunind o intilnire si discutii privind modul de participare impreuna la viitorul scrutin.
Amintim – PNL a anuntat public decizia (care poate fi modificată prin votul membrilor BPC), luata recent, de a participa la alegeri, ca entitate cu identitate distincta, dupa incercari esuate – multiple si continue – de coagulare liberala, romaneasca, proeuropeana si eurounionista. Mai mult – PNL a propus mereu ca scrutinele parlamentare sa devina – prin vointa echipelor politice ale partidelor unioniste – intr-o oportunitate pentru a consolida Dreapta romaneasca, cu un angajament public ferm de continuare a proiectului electoral cu un proiect politic postelectoral.
In acest sens, PNL, care a tot incercat din 2007 incoace o colaborare si consolidare, neacceptate, din pacate, pina acum de PL, repropune, raspunzind si Apelului adresat de conducerea liberala, formarea de urgenta a unui bloc electoral (până la 28 decembrie) – timpul fiind foarte scurt pentru aceasta – prin care sa se incerce, pe ultima suta de metri, o coagulare unionista politica si asociativa.
PNL considera drept neproductiva propunerea de generare a traseismului, pe care au tot propagat-o membrii unui bloc centrist proeuropean, condus de tandemul Andrei Nastase—Maia Sandu, care i-au tot invitat pe listele acestui concurent electoral pe reprezentantii altor entitati politice, de aceea, pledeaza si este gata sa discute formarea unui bloc unionist, cu perspectiva resetarii politice postelectorale a fortelor unioniste dispersate, in scopul formarii unei platforme comune de rezistenta antiPuterea bicefala Plahotniuc-Dodon si pentru demascarea altor forte fals europeniste sau fals unioniste.
PNL este gata pentru o intilnire intre reprezentantii echipelor PL si PNL si aminteste ca timpul ne obliga sa fim decisi, rapizi si foarte activi.
Partidul National Liberal
Chisinau, 26 decembrie 2018