Am ascultat intervențiile și afirmațiile recente ale dlui Pavel Filip, în Parlament, si Igor Boțan, la “Puterea a patra”, despre raportul dintre unioniști și ”proeuropeni”, cu referire la evenimentele de prin anul 2015. Am încercat să îi vorbesc dlui Filip. Am vorbit cu dl Boțan.
https://youtu.be/XqJAK0ctqpI
Noi, PNL, suntem azi în componența Mișcării Politice UNIREA (MPU), inclusiv cu PL. Dar asta nu înseamnă, în niciun fel, că fiecare dintre cele 5 entități politice își asumă deciziile și acțiunile din trecut ale celorlalte componente.
Dar nici să îi atacăm pe actualii noștri parteneri – așa cum o făceam la momentul potrivit și considerat necesar de către PNL – nu o putem face acum. Putem face doar precizările necesare.
Colaborarea PNL-PL a început abia în anul 2020. Adică, în 2015, noi, PNL, nu eram împreună sau alături de PL, precum nu am fost din 2006, când s-a reconstituit, în a treia formulă, PNL în Republica Moldova. Deși PNL.md organiza multe manifestări naționale și unioniste, la care invita mereu PL. Nu a fost PL alături de PNL nici când național-liberalii au solicitat implicarea PL și a PLDM, ca partide parlamentare, când PNL lupta în justiție și în Curtea Constituțională pentru a demonstra constituționalismul obiectivului politic statutar al Re-Unirii cu România. Fapt obținut numai de PNL.
După această introducere mai lungă de precizare, contest unele declarații când s-a vorbit în Parlament sau la unele emisiuni despre “unioniști”. Pentru că despre PNL nu putea fi vorba în anul 2015 ca unioniști care ar fi făcut ceva negativ contra protestelor anticorupție și antioligarhice de atunci. Dimpotrivă.
În anul 2015 noi, PNL, Consiliul Unirii, am fost de la început – fiind invitați să ne implicăm de către Dinu Plângău și Igor Boțan – în protestele organizate de Platforma civică “DA”. Însă aceasta a durat doar până pe 7 iunie, când PCDA a cerut de pe scenă să coborâm tricolorurile românești și a anunțat formarea unui partid.
PNL, Consiliul Unirii a organizat, de asemenea, o Masă rotundă cu invitarea PCDA, pentru a discuta despre îmbinarea mesajului unionist cu mesajul antioligarhic, a inițiat și alte discuții în acest scop.
Adică, PNL a fost pe 7 iunie 2015 nu alături de PL, în PMAN, ci sub Arcul de Triumf, alături de PCDA (ulterior devenit PPDA). Este și un video frumos aici despre cum vine PNL la mitingul PCDA.
Mai mult PNL nu a fost nici cu Platforma civică/politică DA și nici – în continuare – cu PL, în pofida încercărilor continue ale PNL de a coopera cu PL.
În acest sens, când cineva invocă termenul de “unioniști” ar trebui – REFERITOR LA TRECUT – să se precizeze exact dacă este vorba de “unioniștii liberali” (care nu erau încă statutar unioniști – asta fiind spus mai “soft” de noi acum) sau de “unioniștii național-liberali”. Pentru că lipsa acestei precizări atribuie unora sau altora dintre aceste două partide – referitor la trecut – ceea ce nu le este propriu: fie lucruri apreciate ca pozitiv sau apreciate ca negativ de către opinia publică.
Vitalia PAVLICENCO