Scrutinul din 11 iulie, cu o prezență slabă la vot, nu a fost favorabil unioniștilor. Din 2010, de când PNL.md a lansat curajos mesajul și obiectivul unionist, iar în 2012 mai multe entități civice și politice au fondat Platforma unionistă Consiliul Unirii, unionismul nu s-a amplificat ca expresie politică. PNL.md, care a luptat în justiție pentru dreptul partidelor de a include obiectivul unionist în Statut, nu a devenit partid parlamentar, iar Platforma Consiliul Unirii, după ce a fost obstrucționat de Sfatul Țării-2, și-a redus activitatea.
În plus, din 2015 au intrat în scenă luptători sinceri, dar și fariseici, aceștia – purtători ai ideologiei ”națiunii civice” -, care au impactizat unionismul, având sprijin consistent nu doar moral și politic. Chiar dacă unioniștii au fost alături de acești luptători din Platforma civică ”DA”, până la anunțarea evoluării acesteia într-un partid.
Consiliul Unirii, care a organizat cu entități din România multe frumoase acțiuni unioniste, ar trebui, totuși, să își reia activitatea, poate prin coagularea cu Sfatul Țării-2. Se unesc partide, nu și unioniste, este adevărat, o pot face și platformele civice.
În acest fel, un Consiliu al Unirii reînviat ar putea relua pe dimensiune civică lupta pentru Reunirea cu România.
Vitalia PAVLICENCO