Consiliul Unirii

Unirea Face Puterea

Nomenclatorul de actiuni al CU

Nomenclatorul de actiuni al Consiliului Unirii in perioada  2012-2013

1)      Pe 8 februarie 2012, a avut loc o masă rotundă în problema unionismului unde s-a decis formarea Consiliului Unirii.

2)      Pe 14 februarie s-a adoptat Declaraţia grupului de iniţiativă pentru formarea, în Republica Moldova, a Consiliului Unirii.

3)      Miercuri, 22 februarie 2012, mai mulți reprezentanți ai sectorului asociativ, societatii civile si ai unor partide politice, semnatari ai Consiliui Național al Unirii, fondat în decembrie 1991-ianuarie 1992, de pe ambele maluri ale Prutului, oameni de bună credință din Republica Moldova, din România și de peste hotare au semnat Manifestul Consiliului Unirii.

4)      Pe 29 februarie 2012, a avut loc o conferinţă de presă în care s-a anunţat formarea Consiliului Unirii şi s-a dat citirii declaraţia CU.

5)      La data de 2 martie 2012, s-a adoptat  declaraţia CU care a fost adresaţă Guvernelor Europene şi Comunităţii Internaţionale.

6)      Sîmbătă, 3 martie 2012, un grup de reprezentanţi ai CU, toţi cu cetăţenie română, s-au deplasat la Iaşi, unde a avut loc prima şedinţă comună a Guvernelor de la Chişinău şi Bucureşti. Grupul a mers să salute şi să ureze succes, să îşi exprime speranţa că asemenea şedinţe vor continua şi vor avea drept corolar şedinte comune ale Parlamentelor celor două state româneşti. De asemenea, grupul din partea Consiliului Unirii a dorit să le remită celor doi premieri români Declaratia CU cu lista semnatarilor acesteia.

7)      Pe 8 martie 2012, s-a adoptat Apelul CU pentru a fi remis Parlamentului şi Guvernului de la Chişinău.

8)      Pe 23 martie 2012, a avut loc o conferinţă de presă organizată de CU, pentru a invita pe toti oamenii de bună credinţă la acţiunile din 25 şi 27 martie.

9)      Pe 23 martie 2012, Copreşedinţii Vitalia Pavlicenco şi Anatol Caraman au reuşit să remită un mesaj din partea CU, Preşedintelui Nicolae Timofti imediat după învestirea în funcţie.

10)  CU a participat, pe 25 martie 2012, la Marşul Unirii, alături de organizatorul principal – Platforma civică “Acţiunea 2012” -, cu începere de la ora 16.00, în Scuarul Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova.

11)  Mişcarea Naţional-Creştina, parte a CU, a organizat un mitingul proUnire de la Bălţi, pe data de 24 martie, începând cu ora 10.00, la Teatrul de Vara, pe str.Independenţei.

12)   Membri ai CU au participat pe 24 martie la Marşul de la Ungheni, începând cu ora 13.00, de la intrarea în oraş, de lângă staţia PECO.

13)  Membri ai CU au participat pe 24 martie la Marşul de la Făleşti, la ora 12.00

14)  Membri ai CU au participat pe 24 martie la mitingul de la Hânceşti, din faţa Monumentului Eroilor Neamului şi al Ostaşilor români căzuţi la datorie, pe strada Mihalcea-Hâncu.

15)  Membri ai CU au participat pe 24 martie la mitingul de la Orhei, la ora 14.00, in fata Monumenului Vasile Lupu.

16)  Pe data de 24 martie, o delegaţie a Consiliului Unirii a participat la manifestările prilejuite de Ziua Unirii la Bacău, România, la invitaţia uneia dintre semnatarele CU – Asociaţia Refugiaţilor din Basarabia, nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa.

17)  Pe data de 27 martie 2012 a avut loc manifestări la Chişinău, cu participarea unor oaspeţi din România – poeta Ana Blandiana şi primarul de Alba Iulia Mircea Hava, precum şi cu alte personalităţi –, la Biblioteca Naţională, ora 11.00 la care au participat mai mulţi membri ai CU.

18)  Membri ai CU au participat marţi, 27 martie la lansarea unei cărţi de Maria Hîncu – “Coroana din cenuşă” care a avut loc la Biblioteca ”Alba Iulia”, ora 12.00.

19)  Pe 27 martie, la Liceul de muzica “Ciprian Porumbescu” din Chisinau reprezentanti ai Consiliului Unirii au participat la sedinta festiva a elevilor in comun cu profesorii. Au vorbit in fata acestora scriitorul Andrei Strimbeanu, profesoara universitara Ludmila Bolboceanu si presedintele PNL Vitalia Pavlicenco.

20)  Pe 27 martie, la ora 17.00, a avut loc, la Teatrul ”Ginta Latină”, o şedinţă festivă şi un concert cu participarea Forului Democrat al Românilor şi a Consiliului Unirii.

21)  Pe 27 martie, a avut loc la Bucuresti o dezbatere pe tema “Reunirea celor doua state romanesti, solutie europeana pentru inlaturarea consecintelor Pactului Molotov-Ribbentrop si stabilizarea frontierei NATO si UE, la care au participat, intre altii, ex-premierul al R.Moldova Mircea Druc, membru al Consiliului Unirii, ca si reprezentanti ai Platformei Civice Actiunea-2012. La aceasta masa rotunda s-a vorbit si despre Consiliul Unirii.

22)  Pe 25 martie, la Padova, Italia, a avut loc sărbatorirea Zilei Unirii, la care au participat mai mult organizaţii din Italia, semnatari ai CU şi membri ai CU, inclusiv şi Ştefan Maimescu, copreşedinte al CU.

23)  Luni, 2 aprilie, în sala Agentiei Moldpres, Casa Presei, a avut loc o conferinţă de presa cu tema ”Diversiunea contra Marşului Unirii şi atacurile contra Simbolurilor Independenţei”, oferită de membrii Consiliului Unirii, care au creat o platformă unionistă ce întruneste partide, asociaţii şi persoane fizice ce pledează pentru Unirea Republicii Moldova cu România. A fost dată citirii şi o declaraţie a CU prin care se solicită organelor de drept să îi tragă la răspundere pe organizatorii diversiunilor contra Marşului Unirii.

24)  Membrii Platformei Civice “Acţiunea 2012″ din Botoşani, semnatare a CU, au organizat, în cadrul Bibliotecii Municipale din Botoşani şi în colaborare cu aceasta, dezbaterea publică avînd tema “Unirea – un Ideal  Reactivat”. La eveniment au participat si peste 35 de elevi din clasele a 7-a şi a  8-a. Moderatorul evenimentului a fost prof.dr. Dan Prodan. La eveniment au participat şi membri ai CU.

25)  Pe data de 5 aprilie, a avut loc şedinţa tradiţională a Consiliului Unirii. Mai întîi, s-a făcut bilanţul realizării deciziilor adoptate, anterior şi s-au stabilit sarcinile pentru perioada urmatoare, inclusiv acţiunile care vor fi intreprinse în luna mai 2012, cînd se împlinesc 200 de ani de ocupaţie ruso-sovietică.

26)  “O oră de istorie pentru Basarabia” a trecut şi în Basarabia. La o şcoală din Sângerei, membrii Platformei Civice “Acţiunea 2012″, semnatoare a CU,  au ţinut o lecţie în faţa copiilor despre trecutul, prezentul şi viitorul comun a celor 2 state româneşti, şi că pe ambele maluri ale Prutului sunt români şi se vorbeşte româneşte.

27)  Membri ai CU: Iacob Cazacu-Istrati, RM, Florin Carlan, SUA, ,Alexandru Gotea, Bunelul Ovidiu Creanga, Romulus Ionita, SUA si Leonid Varlanovici, RM, şi alţi membri ai CU, au organizat, cu prilejul a 94 ani de la Unirea Basarabiei cu România, o sărbătoare a Unirii în Canada,

28)  Pe 11 aprilie 2012, a avut loc o conferinţă de presa cu tema “Propunerile Consiliului Unirii pentru Guvernul Republicii Moldova cu privire la comemorarea a 200 ani de la dezmembrarea Ţării Moldovei în anul 1812”, oferită de membrii Consiliului Unirii, în care au prezentat un proiect de dispoziţie care a fost înaintat spre aprobare Guvernului RM „Cu privire la organizarea şi desfăşurarea acţiunilor dedicate Zilei comemorării a 200 de ani de la dezmembrarea Ţării Moldovei de către Imperiul Rus în 1812 şi a victimelor acestei ocupaţii”.

29)     O delegaţie a Consiliului Unirii a oferit, pe 19 aprilie 2012, o conferinţă de presă la Bucureşti, în cadrul căreia a înaintat propuneri Parlamentului, Guvernului şi altor instituţii din România în legătură cu împlinirea, pe 16 mai 2012, a 200 de ani de la marele Rapt rusesc, ce a dezmembrat, în anul 1812, Ţara Moldovei.

30) La Orhei, un grup de persoane, cunoscute ca militante pentru promovarea si apararea valorilor nationale romanesti, adepte ale curentului unionist, subsemnatii filialelor Orhei ale Forului Democrat al Romanilor din Moldova (FDRM), Partidului National Liberal (PNL), Uniunii Condeierilor Orheieni (UCO), Partidului Liberal (PL), Asociatiei Cultural-Educative “Petrodava” (ACEP), Asociatiei Veteranilor Razboiului “Tiras-Tighina” (AVR “Tiras-Tighina”), Asociatiei Oamenilor de Cultura si Arta (AOCA), parohul Bisericii “Sfantul Vasile de la Poiana Marului”au semnat o Decizie de formare a Consiliului Teritorial Orhei al Unirii.

31)      Joi, 26 aprilie, a avut loc şedinţa tradiţională a membrilor activi ai Consiliului Unirii, la care au participat mai multe persoane. S-a discutat despre conferinta de presa oferita la Bucuresti pe 19 aprilie 2012 de catre copresedinti ai CU si despre agenda următoare a Consiliul Unirii.

32)    Pe 10 mai a avut loc sedinta traditionala a membrilor activi ai Consiliului Unirii, în care s-a discutat amanuntit despre scenariile manifestărilor de la 13 si 16 mai, consacrate celor 200 de ani de ocupatie ruso-sovietica, dupa raptul Basarabiei din 1812. O mare atentie a fost acordata problemelor de securizare a manifestarilor.

33)      Fundaţia Academia  Dacoromână, membră a Consiliului Unirii a adoptat o Declaraţie-Apel “BASARABIA 200” remis către Preşedinţia, Parlamentul şi Guvernul României.

34)       Pe 7 mai 2012, Consiliul Unirii a susţinut o conferinţă de presă în care s-a vorbit despre acţiunile de pe 13 si 16 mai, la care erau aşteptaţi toţi patrioţii români adevaraţi şi prietenii alogeni.

35)      La Ţara lui Dogaru de la Publika TV s-a discutat despre 13 si 16 mai, despre Ziua de doliu ceruta de Consiliul Unirii, cu scriitorul Traian Vasilcău, membru al CU, iar prin telefon – cu Vitalia Pavlicenco, copreşedinte al CU, şi cu Anatol Petrenco, vicepreşedinte al PL.

36)      Consiul Unirii a făcut un Apel către fraţii români de pretutindeni prin care s-a anunţat organizarea manifestărilor de pe 13-16 mai, de comemorare a celor 200 de ani de la sfârtecarea Ţării Moldovei şi ocuparea teritoriului dintre Prut şi Nistru de către Imperiul Rus.

37)  Pe 13 mai, Marius Lulea, reprezentantul Acţiunii 2012, cu care cooperează CU, a participat la o emisiune de la Publika TV în care a vorbit despre manifestările de pe 13-16 mai prin care se va comemora 200 de ani de la sfârtecarea Ţării Moldovei şi ocuparea teritoriului dintre Prut şi Nistru de către Imperiul Rus.

38)  Pe 13 mai Consiliul Unirii a organizat un miting de comemorare pentru a marca momentul de acum 200 de ani când Rusia a anexat o regiune din Europa de Est care a devenit apoi cunoscută ca Basarabia, la care au participat peste 7000 de oameni.

39)  Pe 16 mai 2012, mai multi membri ai Consiliului Unirii, inclusiv Anatolie Revenco, copresedinte al Consiliului Unirii (RM), Mircea Popescu (SUA), Nicu Popa (SUA), Alexandru Budisteanu (Romania), Liviu Petrina (Romania), George Simion (Romania), Viorel Patrichi, ziarist (Romania), Alexandrin Moiseev (RM-Romania) si altii au participat la o conferinta din incinta Parlamentului de la Bucuresti dedicată zilei de 16 mai 1812, in care a avut loc raptul Basarabiei.

40)  Pe 16 mai 2012, Asociația “Baștina” din orașul italian Padova, a organizat ieri, în centrul localității, o acțiune dedicată celor 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Rus și 20 de ani de la izbucnirea conflictului de pe Nistru. Participanții la acțiune au coborât Tricolorul în bernă și au afișat un panou cu textul “Afară Armata Rusă din Republica Moldova” și “Nu mai vrem pacificatori ruși”, scrise în limbile română, italiană și engleză.

41)  Miercuri 16 mai a.c. asociatia Noua Dreapta Italia a organizat doua actiuni de comemorare a tratatului ruso-turc din 1812 prin care provincia Basarabia a fost anexata ilegal de catre Imperiul Tarist. Astfel pentru a comemora 200 de ani de la prima anexare a Basarabiei ND Italia a organizat doua initiative publice la Roma si la Bologna. La actiunea de la Roma au participat si membrii asociatiei Dacia.

42)  Pe data de 17 mai, a avut loc sedinta traditionala a membrilor activi ai Consiliului Unirii, in care s-a facut bilantul actiunilor de la 13 si 16 mai, in legatura cu implinirea a 200 de ani de la Raptul, de catre Imperiul Tarist, al teritoriului dintre Prut si Nistru, parte a Tarii Moldovei, in 1812, si in care membrii CU au avut ocazia sa discute cu senatorul roman Viorel Badea.

43)  Cetatea de strajă de pe Nistru, Cetatea Soroca, a fost gazda a peste 200 de persoane venite aici pentru a-și face auzită vocea. La acțiunea de comemorare organizată de către românii de bună credință din Soroca s-a alăturat, un grup de 30 de tineri din Sângerei și Bălți, membri ai Platformei Civice Acțiunea 2012.

44)  “WORLDWIDE ROMANIAN FORUM” a adresat un manifest de Unire cu ocazia implinirii a două secole de la ruperea Basarabiei din trupul vechii Moldove.

45)  Sesiune de Comunicări şi Dezbateri Ştiinţifice „BASARABIA 200″ Râmnicu Vâlcea, 11-13 mai 2012

46)  Consiliul Unirii s-a intrunit în sedinta traditională, moderată de copresedintii CU dnii Anatol Caraman si Anatol Revenco. S-a vorbit despre discutia avuta cu membrii Consiliului teritorial Orhei, unde au fost ajustate unele decizii dupa constituirea structurii, fiind prezentat in sedinta procesul-verbal semnat de echipa ce a format filiala Orhei a platformei unioniste. Coordonatorii CU de la Chisinau au luat in dezbatere procesul de extindere a Consiliului Unirii in teritoriii. S-au identificat raioanele unde exista echipe dispuse in acest scop, urmeaza acum sa se stabileasca zilele in care vor avea loc sedintele de constituire.

47)  Sâmbătă, 2 iunie 2012, Asociaţia Culturală „Pro Basarabia și Bucovina“, Filiala Bacău,  a organizat comemorarea a trei ani de la moartea lui Andrei Vartic. Personalitate proeminentă a vieţii culturale şi politice de peste Prut, Andrei Vartic s-a remarcat ca unul dintre liderii cei mai activi ai mişcării de reunificare a Basarabiei cu România.

48)  In sedinta de joi, 7 iunie 2012, membrii activi ai Consiliului Unirii au discutat mai multe subiecte, printre care eventuala inaintare in alegerile parlamentare din toamna a unor candidate independenti din partea Consiliului Unirii, sprijiniti eventual de Actiunea-2012 si de alte forte unioniste, pentru Parlamentul Romaniei, idee avansata de copresedintele Gheorghe Vita. O alta chestiune a fost formarea unui grup care sa lucreze asupra Regulamentului CU, luind in consideratie propunerile membrilor CU, cu publicarea unei variante cit mai definitive pe site-ul www.consiliul-unirii.ro si trimiterea variantei prin e-mail, pentru discutare, semnatarilor Consiliului Unirii.

49)  La 12 iunie CU a sustinut o conferinta de pres ape tema: Deportarile sovietice din 1941 si iulie 1949 – act de genocid impotriva romanilor basarabeni

50)  Scrisoare către români şi către toţi cei ce simt româneşte! În ianuarie 2012 am sărbătorit 153 de ani de la Unirea Principatelor Române. Atunci, la 24 ianuarie 1859, şi la Roman, important centru unionist, cu personalităţi şi lideri politici de marcă, precum Vasile Alecsandri, Mihail Kogălniceanu, Ion Ştefănescu-Românu, Alecu Russo, Ion Vasile Levărdă, Costin Brăiescu, Dimitrie Matcaş, Ion Ionescu de la Brad ş.a., s-a dansat Hora Unirii, în piaţa vegheată până astăzi de Stejarul Unirii. Preot Cornel Paiu, poet, editor (PapiruS Media), preşedinte al Societăţii Culturale „Clepsidra” Din “Literatura si Arta”, nr.23, 7 iunie 2012

51)  Miercuri, 13 iunie 2012, membri ai Consiliului Unirii au depus – la Piatra comemorativă a victimelor deportărilor politice, care se află în Scuarul Gării Feroviare din Chişinău – o coroană de flori în memoria victimelor deportărilor sovietice din seara de 12 spre 13 iunie 1941.

52)  La 26 iunie CU a sustinut o conferinta de presa pe tema: “28 iunie – zi neagra in istoria neamului romanesc”.

53)  In sedinta coordonatorilor Consiliului Unirii, ce a avut loc luni, 25 iunie, s-a confirmat decizia anterioara adoptata – de a sprijini manifestarea Platformei civice “Actiunea-2012: “UN NOU MARŞ UNIONIST !”

54)  CU a participat la mitingul din 28 iunie în fata Ambasadei Federatiei Ruse la Chisinau, cu ocazia ocupatiei sovietice a Basarabiei din 28 iunie 1940

55)  Participanţii la manifestarea din 28 iunie 2012 de la Străşeni au aderat la Consiliul Unirii şi a au cerut Curţii Constituţionale să-şi revizuiască hotărîrea de anulare a decretului prezidenţial privind ocupaţia sovietică semnat de ex-preşedintele M.Ghimpu. Din partea CU au participat la manifestarea de la Străşeni Vitalia Pavlicenco şi Ştefan Maimescu, copreşedinţi ai CU.

56)  Curtea de Apel Chişinău a dat cîştig de cauză PNL, membru al CU. Pe 2 iulie, cînd toată românimea este cu gîndul la Ştefan cel Mare – cel mai mare român din toate timpurile – Partidul Naţional Liberal i-a adus omagiul suprem – a cîştigat cauza în contencios administrativ intentată Ministerului Justiţiei, care a refuzat să înregistreze Noua Redacţie a Statutului PNL, ce include, în mod expres, în baza deciziei Congresului al III-lea al formaţiunii, obiectivul politic de Unire a Republicii Moldova cu România.

57)  Oraşul lui Brâncuşi a găzduit, în perioada 29 iunie-1iulie al XIII-lea Congresul Internaţional de Dacologie „Pietrele dacilor vorbesc” organizat în colaborare cu Dacia Revival International, Uniunea Generală a Industriaşilor din România, Marele Priorat Român Autonom al Ordinului Suveran al Sf. Ioan de Ierusalim. La acest eveniment au luat parte invitaţi din Australia, Franţa, SUA, Austria şi specialişti din România.

58)  In Romania s-a reusit construirea primului Memorial al Ocupatiei Sovietice din Basarabia. Acesta a fost realizat in una din cele mai titrate urbe dinTARA, respectiv in Tunari Ilfov. Acesta reprezinta un parc avind, in zona centrala, bustul lui Nicolae Iorga, iar – adiacent aleii care da in bust – sase coloane inscriptionate cu numele celor sase membri ai Consiliului de Coroana, care – in noaptea de 27 spre 28 iunie 1940 – au votat contra cedarii Basarabiei de catre Romania. La inaugurarea evenimentului din data de 28 iunie 2012, incepand cu ora 10.00 au participat aproximativ 50 de persoane. Au tinut cuvantari legate de insemnatarea istorica a acestei cedari reprezentantii localitatii Tunari , respectiv primarul Cote Grigore, viceprimarul Neacsu Alexandru, reprezentanti ai Actiunii 2012, ai Asociatiei Pro Basarabia si Bucovina si fostul prim-ministru al R.Moldova, domnul Mircea Druc.

59)  Pe 5 iulie, CU a adresat o declaratie guvernantilor de la Bucuresti si Chisinau in legatura cu situatia politica din Romania.

60)  Pe 5 iulie in sedinta sa traditionala, membrii CU prezenti au facut bilantul activitatii de dupa constituirea Consiliului Unirii si au discutat mai multe chestiuni privind activitatea imediata si de perspectiva a platformei unioniste. S-a mentionat, in primul rind, in contextul deciziei Guvernului de a comemora ziua de 6 iulie, cind a avut loc al doilea val al deportarilor sovietice, ca intr-o conferinta de presa speciala, membri ai Consiliului Unirii au facut propuneri concrete pentru modificarea legislatiei ce prevede despagubiri din partea statului pentru bunurile confiscate de la romanii deportati. Guvernarea, din pacate, face populism din datele negre pentru basarabenii romani, dar nu le face si putina dreptate dupa suferintele de nesters, suportate in anii petrecuti in Siberia. O guvernare nationala – pe care Republica Moldova nu o are, ar urma exemplul balticilor, care cer despagubiri din partea Rusiei, ca succesoare a URSS – au mentionat membrii CU. 

61)  CU saluta condamnarea crimelor comunismului in Parlamentului de la Chisinau si va inainta Romaniei propuneri la legislatia electorala. Joi, 12 iulie 2012, membrii prezenti la sedinta traditionala a Consiliului Unirii de la Chisinau au luat in dezbatere mai multe chestiuni, printre care: 1. Pregatirile Consiliului Unirii pentru Marsul de la Cahul, preconizat sa aiba loc duminica, 22 iulie, sprijinit de Platforma civica “Actiunea-2012”. 2. Atitudinea fata de condamnarea, de catre Parlamentul R.Moldova, a crimelor comunismului si interzicerea simbolurilor comuniste. 3. Pozitia CU fata de vizita premierului roman Victor Ponta in Republica Moldova. 4. Pregatirea unui Mesaj de felicitare din partea membrilor Consiliului Unirii pentru Alexandru Mosanu, membru al CU, membru de onoare al Academiei Române, preşedintele primului Parlament democratic, cu prilejul împlinirii unei frumoase vîrste in viata. 5. Depunerea – la Parlamentul, Guvernul si Presedintia Romaniei -, in numele Consiliului Unirii, din initiativa dlui Mircea Popescu, membru al CU, ex-presedinte al Consiliului Mondial Roman, a unor propuneri la legislatia electorala, care sa ia in consideratie numarul de cetateni romani din stinga Prutului si nevoia reprezentarii lor optime in Parlamentului Statului Roman. 6. Pregatirea unui spot care sa ii indemne pe romanii din R.Moldova sa ceara institutiilor statului sa fie trecuti romani in actele oficiale, in baza legislatiei modificate dupa victoria obtinuta la CEDO de Mihai Ciubotaru, membru al CU.

62)  CU si-a exprimat pozitia in legatura cu vizita premierului Victor Ponta in Republica Moldova.

63)  Duminică, 22 iulie, Consiliul Unirii, sprijinit de Acţiunea-2012, a organizat un Marş unionist la Cahul. 2012 este un an special – la 16 mai s-au împlinit 200 de ani de ocupaţie ruso-sovietică. În Declaraţia prealabilă, depusă la primăria Cahul de PNL şi de FDRM, împuternicite de Consiliul Unirii, e formulat scopul acţiunii – transmiterea mesajului Consiliului Unirii către populaţie prin componentele sale şi prin participanţii la Marşul la care sunt invitaţi români de pe ambele maluri ale Prutului.

64)  CU a adus un mesaj de felicitare pentru Alexandru Mosanu cu ocazia împlinirii venerabilei vârste de 80 de ani.

65)  CU a adresat Presedintiei, Parlamentului si Guvernului Romaniei propuneri la Legea Electorala a Romaniei.CU a adresat ministrului de interne al RM o scrisoare ce tine de informatia ironata difuzata de CP Balti despre faptul că au fost vandalizate două monumente din Municipiul Bălţi. Pe acestea era desenată simbolica partidelor unioniste. Este desenat un cerc şi cu linii.

66)  CU sprijina scrisoarea adresata de PNL Ministrului Afacerilor Interne. Pe data de 22 iulie, in baza Dispozitiei nr.267, din 16.07.12, emisa de catre Primaria orasului Cahul, la solicitarea reprezentantilor PNL de la Cahul, anexata acestui Demers, Partidul National Liberal si-a propus sa desfasoare, in acea localitate, o actiune pasnica, legala, conform legislatiei in vigoare, sub protectia Constitutiei Republicii Moldova si a Conventiei Europene a Drepturilor Omului, conform drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului. Din pacate, la Cahul, la locul desfasurarii actiunii componentelor Consiliului Unirii, PNL fiind unul dintre acestea, a venit o grupare autointitulata “Patriotii Moldovei”, care au atacat politia, comitind un act de ultraj – DEX: ULTRÁJ, ultraje, s.n. Ofensa, insulta, amenințare, act de violența impotriva unui reprezentant al autoritații publice aflat in exercițiul funcțiunii (și care constituie o infracțiune); p. gener. jignire, ofensa (grava), amenințare, act de violența impotriva cuiva – impotriva institutiilor statului, deoarece Politia reprezinta Statul. Gruparea de infractori a avut un comportament violent, agresiv si – pe tot parcursul traseului Marsului autorizat pentru PNL – i-au agresat verbal si prin gesturi obscene pe participantii pasnici, aruncau in ei cu oua, rosii si pietre, lovindu-i pe mai multi manifestanti, inclusiv nimerind intr-un angajat cu o functie importanta la MAI, in timpul discutiei mele personale in finalul actiunii cu domnia sa.

67)  La invitaţia Asociaţiei Veteranilor de Război „Tiras Tighina 92” din Republica Moldova, o delegaţie a Asociaţiei Naţionale „Cultul Eroilor” din România, compusă din col. (rtr) Constantin Chiper, vicepreşedinte al ANCE din România, preşedintele ANCE Prahova, col. (rz.) Nicolae Moise, preşedintele filialei ANCE Văleni de Munte şi col. (rz.) Valentin Severin, vicepreşedinte al ANCE, filiala Galaţi au participat la adunarea comemorativă, dedicată participanţilor la conflictul militar din Transnistria din anii 1991/1992. La acel conflict militar au participat militari din armată şi voluntari din Republicii Moldova, împotriva provocatorilor din Armata a 14-a rusă şi a separatiştilor din Transnistria, conduşi de Igor Smirnov.

68)      Pe 4 august, Actiunea-2012, a cistigat in instanta dreptul de a organiza Marsul Unirii pe 5 august la Balti. Pe 5 august, mai multi membri ai CU au participat la Marsul Unirii de la Balti, care nu a fost dus pina la sfirsit din cauza violentelor la care au recurs fortele proruse.

69)     Luni, 20 august, la Chişinău a avut loc o conferinţă–dezbatere cu titlul Reunirea celor două state germane – model pentru reunificarea celor două state româneşti. Evenimentul a fost organizat de Centrul Român de Studii şi Strategii, Asociaţia  „George Marshall” – Republica Moldova şi Centrul European pentru Studii Etnice al Academiei Române în parteneriat cu Platforma Civică “Acţiunea 2012″.

70)      Consiliul Unirii s-a implicat activ in organizarea Marsului Unirii din 16 septembrie de la Chisinau si a adresat scrisori oficiale institutiilor abilitate ale statului, pentru a preveni si evita orice incercari de a se destabiliza activitatile preconizate pe 16 septembrie in Chisinau.

71)      Marti, 11 septembrie, a avut loc o sedinta comuna a coordonatorilor Consiliului Unirii si Actiunii-2012. S-a discutat despre ultimele evolutii politici si atitudini in contextul Marsului demnitatii Romanesti de la 16 septembrie. Fiecare implicat cu raspunderi a raportat starea de lucruri in domeniul aflat in coordonare.

72)      Pe 12 septembrie, intr-o conferinta de presa, organizatorii Marşului Unirii din 16 septembrie nu renunţă la ideea desfăşurării acestuia şi declară ca acţiunea va fi una paşnică şi nonviolentă.

73)      Pe 16 septembrie, CU a participat la cea mai amplă manifestaţie unionistă publică din ultimii ani, care s-a desfăşurat în ciuda încercărilor unor formaţiuni proruse şi ale unor lideri politici de a împiedica – prin mijloace de intimidare şi de presiune – exprimarea liberă a voinţei populare.

74)      Pe data de 20 septembrie a avut loc sedinta traditionala a membrilor activi ai Consiliului Unirii. Au fost prezenti, ca invitati, reprezentanti ai Platformei civice “Actiunea-2012”. S-a facut un prim-bilant dupa cele sase marsuri ale Unirii, organziate de componentele Platformelor Actiunea-2012 si Consiliul Unirii.

75)      Joi, 4 octombrie, membri ai CU din Chisinau au participat la sedinta traditionala a Consiliului Unirii, la care au discutat probleme curente si au fixat noi sarcini ale acestei platforme unioniste. Subiectele dezbatute au fost: despre intilnirile avute de Vitalia Pavlicenco, membru al CU, la Bruxelles; prioritatile in activitatea CU; pregatirea unei declaratii a CU in legatura cu atacurile antiunioniste din partea unor factori ai Puterii; participarea membrilor-doritori ai CU la Marsul Unirii, ce va avea loc, in organizarea Platformei civice “Actiunea-2012”, la Bucuresti, pe 21 octombrie; pregatirea unui studiu socio-economic privind demagogia de care fac uz promotorii aderarii Republicii Moldova la Uniunea Vamala Eurasiatica, dar si a unui studiu despre avantajele Unirii Republicii Moldova cu Romania; identificarea formulei de sarbatorire a Zilei Nationale a Romaniei, pe 1 Decembrie; pregatirea unor flash-moburi si a unor conferinte de presa in probleme privind identitatea romaneasca, precum si privind unele decizii ce pun in pericol ireversibilitatea orientarii europene a Republicii Moldova, alte subiecte.

76)  Pe 10 octombrie, Consiliul Unirii a facut un Apel catre congresul al V-lea al Diasporei Republicii Moldova.

77)  Joi, 11 octombrie, discutiile in sedinta membrilor activi ai Platformei unioniste “Consiliul Unirii” s-au axat pe urmatoarele subiecte: pregatirile pentru participarea membrilor CU la Marsul Unirii de pe 21 octombrie din Bucuresti; identificarea formulei optime de sarbatorire a Zilei Nationale a Romaniei, 1 Decembrie; examinarea Manifestului unionistilor, al carui proiect a fost propus de copresedintele CU Timotei Turcanu; o informare despre alegerile parlamentare din Romania si despre eventualii candidati in colegiul ce include si spatiul romanesc din stinga Prutului. Membrii CU si-au exprimat regretul pentru ca decidentii clasei politice romanesti nu au luat in vedere propunerile acestuia privind modificarea legislatiei electorale, care sa asigure o mai buna reprezentare a romanilor basarabeni in Parlamentul Romaniei.

78)  Si de data aceasta, Platforma unionista “Consiliul Unirii” a fost alaturi de Platforma civica “Actiunea-2012″, ca si in celelalte manifestari, in special Marsuri pentru Unirea celor doua state romanesti. La fel cum Actiunea-2012 a fost mereu alaturi de manifestarile organizate de Consiliul Unirii. Grupul din Basarabia a plecat organizat cu un autocar, prin contributia partiala a participantilor. Grupul coordonator multumeste celor care au facut sacrificiul din sentimenul de obligatie si datorie civica, puse in serviciul Demnitatii nationale. Delegatia a cuprins reprezentanti din Briceni, Ribnita, Balti, Telenesti, Orhei, Ungheni, Leova, Hincesti, Chisinau. In Romania s-au alaturat cei plecati mai inainte, cu alte mijloace de transport. De asemenea, s-au alaturat la Bucuresti membri ai Consiliului Unirii din Romania si veniti din comunitati romanesti de peste hotare, cum a fost dl Dumitru Ilinca, din Italia. alti membri ai CU. Au fost si membri ai partidelor din cele doua state romanesti, partide-membre ale Consiliului Unirii. Grupul CU a purtat veste galbene.

79)  Membrii activi din Republica Moldova ai Consiliului Unirii s-au intrunit joi, 1 noiembrie, in sedinta traditionala, in care au discutat prioritatile din activitatea platformei unioniste. Pe ordinea de zi s-a propus sa se examineze chestiunea marcarii zilei de 1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei, pozitia CU fata de alegerile parlamentare din Romania, de la 9 decembrie, si pregatirea, dupa un an de activitate intensa, a lansarii unui Manifest al unionistilor, in curs de redactare.

80)  La sedinta din 8 noiembrie a membrilor activi din Republica Moldova ai Consiliului Unirii s-au examinat mai multe chestiuni in contextul sarbatoririi datei de 1 Decembrie, Ziua Nationala a Romaniei, si al incheierii unui an de activitate, foarte intensa, a Platformei unioniste. Astfel, s-a examinat mersul pregatirilor pentru plecarea si participarea unui numar de circa 100 de persoane la manifestarile de la Alba Iulia, care este leaganul infaptuirii unitatii romanesti, MECA romanilor.

81)  Joi, 15 noiembrie, a avut loc sedinta traditionala a membrilor activi din Republica Moldova ai Consiliului Unirii. S-au examinat aspectele organizatorice legate de plecarea adeptilor Unirii la Alba Iulia, unde se va sarbatori Ziua Nationala a Romaniei; s-a dat citire proiectului de Mesaj care – daca va exista o asemenea oportunitate – va fi citit la manifestarea festiva, concomitent cu citirea lui la Chisinau; s-a mentionat ca exista o invitatie din partea unor organizatori ce doresc sa desfasoare o manifestare intr-o sala mare la Iasi, unde sunt invitati si reprezentanti ai Consiliului Unirii; s-a examinat problema legata de definitivarea redactarii Manifestului Unionistilor, bazat pe aspectele social-economice ale modernizarii spatiului romanesc din stinga Prutului, in paralel cu pregatirea si informarea societatii asupra beneficiilor de orice ordin ale actului Unirii; a fost prezentata o informare despre pregatirea dezbaterilor asupra istoricului si actualitatii reinaltarii Turnului Dezrobirii Basarabiei, ideei lansata de Consiliului Unirii acum mai multe luni.

82)  Joi, 22 noiembrie, in sedinta membrilor activi din Republica Moldova ai Consiliului Unirii, au fost luate in dezbatere urmatoarele chestiuni: 1. Pregatirea conferintei de presa din saptamina urmatoare, ce va face bilantul activitatii de 9 luni a CU. 2. Scrisoarea deschisa adresata de CU Presedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti. 3. Forma de participare a membrilor Consiliului Unirii la Ziua Nationala a Romaniei, de 1 Decembrie. 4. Pregatirile pentru plecarea unei delegatii a CU la Alba Iulia, pentru 1 Decembrie. Astfel, dupa dezbateri si exprimari de opinii, s-a decis sa se desfasoare o conferinta de presa in sala de conferinte a publicatiei “Timpul” – exact acolo unde CU a oferit conferinta de presa in care a fost anuntata formarea Platformei unioniste “Consiliul Unirii”.

83)  Pe 27 noiembrie, in conferinta de presă a Consiliului Unirii s-a lansat Manifestul Unionistilor si s-a adresat o scrisoare deschisa Presedintelui Nicolae Timofti. Tot aici s-a spus că, pe 29 noiembrie, se implinesc 10 luni de cind a fost formata Platforma unionistă „Consiliul Unirii”. Consiliul Unirii a aparut pentru a consemna cu demnitate 200 de ani de ocupatie ruso-sovietica si pentru a incuraja populatia şi conducerile politice de la Chisinau si Bucuresti sa accepte Unirea ca un act de dreptate istorica pentru toti romanii. In fata presei au ieşit, din partea Consiliului Unirii, Stefan Maimescu, deputat in primul Parlament democratic, membru-fondator al Consiliului National al Unirii-1991, Anatol Caraman, presedintele Asociatiiei Veteranilor de Razboi-1992 „Tiras-Tighina”, care, impreuna cu Gheorghe Vita, Vitalia Pavlicenco, Anatolie Revenco şi Timotei Turcanu, coordonează Consiliului Unirii, Ludmila Bolboceanu, Gheorghe Maxian, Constantin Codreanu, membri activi ai CU.

84)  Pe 1 decembrie, un grup din 87 de membri ai Consiliul Unirii au participat la festivitatile de Ziua Unirii de la Alba Iulia. Consiliul Unirii a lansat un mesaj catre oficialii romani, care a fost dat citirii in Sala Unirii de la Alba Iulia.

85)  Pe 6 decembrie, a avut loc ultima sedinta din acest an a Consiliului Unirii. S-a facut bilantul activitatilor Platformei unioniste si s-au ascultat sugestii pentru anul care vine. Fiecare dintre cei prezenti si-au spus opiniile privind prioritatile unionistilor in anul ce va incepe. S-a convenit sa se incerce a se elabora un Regulament pentru reglementarea functionarii Platformei unioniste dupa practica obtinuta in anul 2012 si dupa ce un partid politic a reusit sa-si inregistreze, la Ministerul Justitiei, obiectivul statutar unionist.

86)  De Ziua Unirii Principatelor Romane, mai mulţi membri ai Partidului Național Liberal, membri si ai CU, au depus, pe 24 ianuarie 2013, o coroană din flori la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, care a fost inaugurat pe 31 august recent – Ziua Limbii Române, din Chişinău. După luările de cuvînt şi depunerea de flori, participanţii s-au incins într-o Horă a Unirii.

87)  Vitalia Pavlicenco, coordinator al CU, a vorbit despre necesitatea Unirii Republicii Moldova cu Romania, la Fara Masti de la Alt TV.

88)  Traian Vasilcau, membru al CU, a participat la o emisiune de la Alt TV, in care a vorbit despre situatia politica.

89) Joi, 14 martie 2013, si-a reluat activitatea Grupul coordonator al Consiliului Unirii, cu sediul la Chisinau. Perioada de intrerupere a fost cauzata de lipsa de mijloace pentru a achita mentinerea unui sediu incalzit in perioada de iarna. Sedinta s-a axat pe doua specte – situatia politica din R.Moldova si consemnarea aniversarii a 95-a de la proclamarea Unirii de catre Sfatul Tarii in 1918.

90) In sedinta traditionala de joi, 21 martie, a membrilor interesati si activi ai Consiliului Uniriiisinau, au fost discutate chestiunile stabilite la sedinta anterioara si abordata problema agendei de proiecte ale Platformei unioniste pentru anul in curs. Au fost formulate diferite propuneri privind unele proiecte ce pot fi desfasurate prin implicarea membrilor CU, care, pe alocuri, necesita si mijloace financiare ce urmeaza a fi cautate. Participantii la sedinta au decis sa mobilizeze simpatizantii optiunii unioniste la actiunile preconizate pentru 27 si 30 martie – o conferinta de presa, o depunere de flori la Monumentul lui Stefan cel Mare si Sfant la 12.00, pe 27 martie, actiune continuata cu deplasarea celor veniti in centru spre edificiul unde s-a votat Unirea Basarabiei cu Patria-mama pe 27 martie 1918.

91) Duminica, 24 martie 2013, la Strasbourg, a fost organizat un Mars al Unirii și un flash-mob ȋn fața sediului Reprezentanței RM pe lângă CoE. Consiliul Unirii a acordat sprijin cu banere.

92) Pe 27 martie la ora 11.00 membrii CU au participat la  o conferinţa de presă, cu tema „Aniversarea a 95-a de la Marea Unire. Memorandumul  pentru Reîntregire și momentul politic din Republica Moldova”.

93) Pe 27 martie, la ora 12.00  CU a organizat un flash-mob în faţa Ambasadei Ungariei la Chișinău în semn de protest faţă de sfidarea limbii de stat a Republicii Moldova de către funcţionarii misiunii diplomatice.

94) Pe 27 martie, la ora 12:30, membrii CU au depus flori la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfînt pentru a aniversa 95 de ani de la Marea Unire.

95) Pe 27 martie, la ora 13.00, membri ai CU au participat la o manifestare cu ocazia împlinirii a 95 de ani de la Marea Unire. Acţiunea a fost organizată în clădirea Sfatului Ţării, unde s-a votat Unirea Basarabiei cu România, în 1918.

96) Pe 30 martie, la ora 14.00, membri ai CU au participat la un spectacol de excepţie în aer liber în Scuarul Operei Naţionale, cu participarea unei asociaţii din România, care prezintă scene din luptele daco-romane. Organizator – Platforma civică „Acţiunea-2012”.

97) Consiliul Unirii a organizat miercuri, 27 martie 2013, o conferinţa de presa cu tema: „Aniversarea a 95-a de la Marea Unire. Memorandumul  pentru Reîntregire și momentul politic din Republica Moldova”.

98) Vitalia Pavlicenco, Anatol Revenco, Anatol Caraman, membri ai CU din Republica Moldova, și numeroși membri ai CU din România și din comunitățile românești au participat la București la o Dezbaterea cu tema „27 martie 1918 – Unirea Basarabiei cu România, model pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”

99) Sergiu Afanasiu și Timotei Ţurcanu, membrii ai CU, au participat la o emisiune la Publika TV, despre taxele locale ridicate.

100) Joi, 11 aprilie, în ședinţa tradiţională de la Chișinău a membrilor activi ai Consiliului Unirii, s-au discutat chestiuni legate de imperativul consolidării forţelor de dreapta, de elaborarea unei strategii comune pe platforma unionistă (repere de ghidare pot fi și documentele întocmite și difuzate pînă în prezent de CU), de posibilităţile creării unei platforme mediatice mai largi, de identificarea posibilităţilor de colaborare cu televiziuni, posturi radio, ziare, ca și de extinderea pe Internet a percepţiei despre acţiunile ce promovează idealul Unirii Basarabiei cu România.

101) În ședinţa din 18 aprile a Consiliului Unirii s-au discutat trei subiecte – analiza situaţiei politice și imperativul unificării forţelor democratice românești; agenda de acţiuni pentru anul 2013; oportunităţile legate de modificarea sistemului electoral în R.Moldova.

102) În ședinţa membrilor activi ai Consiliului Unirii din 25 aprilie, s-a discutat situaţia politică, cauzată de ultimele evoluţii din Parlament, constatîndu-se agravarea stării de lucruri, apropiindu-se pericolul revenirii forţelor de stînga proruse la putere.

103) PNL și AVR-1992 “Tiras-Tighina”, membri ai Consiliul Unirii, au participat la petrecerea dedicată aniversării maiestrului Tudor Ungureanu.

104) Membri ai CU au organizat o conferinţă de presă  pe tema „Îngerii” politicii naționale – groparii vectorului european”.

105) Pe 16 mai, în ședinţa membrilor interesaţi și activi ai Consiliului Unirii, s-a menţionat participarea cu demnitate a membrilor Platformei civice ”Acţiunea-2012” și a reprezentanţilor componentelor Consiliului Unirii, care au protestat împotriva manifestărilor în spirit sovietic, desfășurate în centrul Chișinăului cu sprijinul Ambasadei Rusiei în R.Moldova și în condiţiile atitudinii nepăsătoare din partea responsabililor de la Primăria capitalei.

106) Pe 23 mai, în ședința tradiţională, membrii activi ai Consiliului Unirii au formulat propuneri privind proiecte ce pot fi desfășurate prin implicarea membrilor CU, care, pe alocuri, necesită și mijloace financiare ce urmează a fi căutate.

107) Pe 30 mai 2013 s-a discutat în ședință necesitatea unificării forţelor democratice românești pe o platformă comună unionistă, pe formarea unei Fundaţii, care să încerce să colecteze mijloace pentru acţiuni unioniste. Dialogul cu Sergiu Mocanu, liderul Mișcării populare Antimafie, s-a axat pe situaţia din R.Moldova în legătură cu valorile naţionale, istoricul luptei pentru Mișcarea de Renaștere Naţională, eșecurile în acest proces și șansele de revenire la obiectivul unionist, imperativul unificarii forţelor românești. Membrii CU au explicat ca promotorii unionismului sunt, în primul rînd, promotorii conceptului de europenizare și de modernizare a celui de-al doilea stat românesc.

108) Pe data de 6 iunie membrii activi din Chișinău ai Consiliului Unirii s-au întrunit și au discutat despre manifestarea pe care urmează să o desfășoare componentele CU pe data de 28 iunie la Chișinău, când se împlinesc 73 de ani de la ocuparea Basarabiei. Invitatul CU, pornind de la obiectivul consolidării și extinderii platformei politice românești, a fost deputatul Mihai Godea, președintele Partidului ”Alternativa Democratică”. Dl Godea și-a expus viziunile despre problema românismului, identitatea și conștiința națională în Republica Moldova, perspectiva refacerii unității naționale românești și imperativul promovării obiectivului unionist.

109) În ședința din 13 iunie Consiliul Unirii a abordat probleme legate de pregatirea pentru actiunile legate de 22 si 28 iunie. Pentru aceasta sedinta au fost invitati, in perspectiva unificarii fortelor proromanesti pe o platforma unionista Mihai Ghimpu sau – in cauza unui refuz – Valeriu Saharneanu si Ion Hadarca. Acceptul lor mai este asteptat de membrii activi ai CU.

110) Pe 18 iunie, mai multe componente ale CU au participat la o conferinţa de presă cu tema “Comportamentul comunist al PL faţă de manifestările preconizate de unioniști pentru 28 iunie”

111) Pe 20 iunie la Chisinau a avut loc sedinta ordinara a membrilor activi ai Consiliului Unirii, discutiile s-au axat pe pregatirea evenimentelor de la 22 si 28 iunie si pe inceperea procedurii de lansare a Fundatiei “Turnul Dezrobirii Basarabiei”. Pentru simbata de 22 iunie tineri membri ai platformei unioniste organizeaza o deplasare pentru comemorare la cimitirul ostasilor romani la Tiganca, raionul Cantemir. Pentru 28 iunie membrii CU au discutat probleme juridice si administrative aparute din cauza piedicilor pe care le pun mereu reprezentanti ai Partidului Liberal, prin pirghiile administrative de la Primaria Chisinau.

112) În memoria zilei ocupaţiei sovietice, Consiliul Unirii a organizat, pe 28 iunie 2013, în Chișinău, un Marș al Demnităţii Naţionale la care au participat cîteva mii de personae.

113) In sedinta din 11 iulie a membrilor activi ai Consiliului Unirii, discutiile au fost axate pe apropiata vizita la Chisinau a Presedintelui Romaniei, Traian Basescu, pe finalizarea procedurilor legate de prezentarea spre inregistrare a Fundatiei “Turnul Dezrobirii Basarabiei”, pe alte proiecte din viitorul imediat.

114) In sedinta din 18 iulie, membrii activi ai Consiliului Unirii au discutat despre vizita oficiala la Chisinau a Presedintelui Romaniei, Traian Basescu, au adus un omagiu de pretuire si respect coordonatorului CU, aniversarului Nicolae Dabija, au vorbit despre pregatirea pentru inregistrare a Fundatiei “Turnul Dezrobirii Basarabiei”, adoptind decizii in acest sens, au prezentat proiectul unui pliant privind avantajele Unirii, in raport cu pretinsa si inexistenta uniune vamala=euroasiatica.

115) Joi, 30 august, membrii activi ai Consiliului Unirii, și-au expus pozitia CU fata de vizitele anuntate ale unor emisari ai liderului rus, Vladimir Putin, in Republica Moldova. S-a propus sa se mobilizeze cetatenii prin mijloacele care staula indemina, o oportunitate fiind Vocea Basarabiei, unde a si avut loc o emisiune in care cetatenii au fost informati despre actiunile de strada preconizate.

116) Pe 2 septembrie, mai multe componente ale CU au organizat un flashmob în semn de protest faţă de vizita lui Dmitrii Rogozin la Chișinău.

117) Joi, 5 septembrie, a avut loc ședinta tradițională a membrilor activi ai Consiliului Unirii. Au fost luate în dezbatere cîteva chestiuni – participarea la flash-mob-ul din 2 septembrie împotriva vizitelor vicepremierului rus Dmitri Rogozin și Patriarhului rus Kirill, lipsa de caracter, verticalitate și demnitate ale actualilor guvernanți; participarea componentelor Platformei unioniste Consiliului Unirii la acțiunile de protest inițiate de membrii Platformei civice ”Acțiunea-2012” pentru 7 septembrie; agenda CU pentru perioada de pînă la sfârșitul anului.

118) Pe 2 septembrie și, respective, 7 septembrie, membrii Consiliului Unirii au participat, împreună cu membrii Platformei civice ”Acțiunea-2012” manifestări de protest contra vizitelor emisarilor ruși la Chișinău.

119) In luna septembrie, membrii CU au elaborat si imprimat un pliant in tiraj de 100.000 de exemplare, in care sunt aratate avantajele Unirii cu Romania in raport cu statul independent falimentat Republica Moldova si cu inexistenta Uniunea Vamala ruso-asiatica.

120) Joi, 19 septembrie, in şedinţa membrilor activi ai Platformei unioniste a Consiliului Unirii, s-au discutat priorităţile CU în situația politică din preajma Summit-ului Parteneriatului Estic din noiembrie de la Vilnius, unde urmeaza a fi parafate acorduri de importanţă decisivă pentru efectuarea primilor paşi pe calea ireversibilității demersului european.

121) Pe 20 octombrie, CU a participat la Marsul Unirii de la Bucuresti, organizat de Platforma Civică ”Acțiunea-2012”. În capitala română au venit mulți membri ai Consiliului Unirii și din România, unul fiind cunoscutul general Mircea Chelaru. Înainte de Marş, o delegaţie din partea CU a participat la o masă rotundă la sediul Asociaţiei proBasarabia şi Bucovina, unde au avut loc discuţii pertinente despre contextul summit-ului de la Vilnius şi aşteptările unioniştilor. La mitingul scurt din finalul Marşului, în calitate de reprezentant al CU am spus că parafarea unor acorduri cu UE la Vilnius va trebui imediat urmată de cererea de Unire a Basarabiei cu Patria-mamă, pentru a nu mai pierde 20 de ani. La Marş au participat peste 10 mii de persoane.

122) Pe 25 octombrie, in sedinta traditionala de joi, membrii activi din Chisinau ai Consiliului Unirii au discutat despre participarea la Marsul pentru Basarabia, organizat de Actiunea-2012 la Bucuresti, pe 20 octombrie. Consiliul Unirii a participat cu o delegatie formata din membri veniti din mai multe localitati, careia i s-au alaturat mai multi membri ai Platformei unioniste, care au sosit din Bucuresti si din alte localitati ale Romaniei.

123) Consiliul Unirii şi-a exprimat poziţia faţă de adunarea populară (electorală) a Puterii de la Chişinău din 3 noiembrie.

124) Pe 7 noiembrie, a avut loc prima şedință de judecată din procesul intentat de către componentele Consiliului Unirii – PNL şi AVR ”Tiras-Tighina”, componente ale Consiliului Unirii, Primăriei Mun.Chişinău pentru falsurile operate în Registrul declarațiilor prealabile privind manifestările publice. PNL şi AVR ”Tiras-Tighina” au cerut anularea unei Dispoziții a Primarului privind 28 iunie 2013, bazată pe o cerere prealabilă falsă, precum şi repararea prejudiciului moral pricinuit. Reclamanții au depus anterior un recurs grațios, aşa-numita cerere prealabilă, prin care au solicitat anularea benevolă a actului contestat, solicitare la care Primăria nu a găsit de cuviință să răspundă. După care Primăria a fost chemată în judecată.

125) Consiliul Unirii a format un Grup de dialog şi coordonare pentru 1 Decembrie pe data de 14 noiembrie în şedința tradițională a membrilor activi ai CU, care au examinat mai multe subiecte, cel mai important, ca dată a producerii, fiind consemnarea Zilei Naționale a Românie. S-au discutat și modalitățile pentru un bilanț al activității desfăşurate pe parcursul a doi ani de către Platforma unionistă ”Consiliul Unirii”, despre pregătirea acestei structuri pentru campania legată de recensământul ce urmează să aibă loc în stânga Prutului în primăvara anului 2014, precum şi confecționarea steagurilor CU şi a altor atribute ale Consiliului Unirii pentru întâlniri în teritoriu cu populația, în scopul de a-i convinge pe români și alogeni că Unirea e cea mai scurtă cale de integrare în UE.

126) Pe 21 noiembrie, în ședința tradițională de joi a membrilor activi ai Consiliului Unirii s-au discutat pregătirile pentru 1 Decembrie. Grupul de dialog și coordonare al CU, creat în ședința din 14 noiembrie, a raportat despre contactarea și invitarea entităților politice și obștești active, care își revendică esența românească, la acțiuni comune de Ziua Națională a României.

127) P 27 noiembrie, CU, a organizat o conferință de presă a unioniştilor în ajunul Zilei Naționale a României, unde au vorbit despre programul acțiunilor preconizate.

128) Pe 27 noiembrie, cu ocazia participării delegației moldoveneşti la Vilnus, unde s-a parafat Acordul de Asociere al R.Moldova cu UE, CU a trimis o scrisoare deschisă Preşedintelui R.Moldova Nicolae Timofti, în care a îndemnat că, după Summit-ul de la Vilnius, să contribuie masiv la deschiderea căii pentru omogenizarea intraromânească.

129) O delegatie din partea Consiliului Unirii a fost invitata la manifestarile organizate de Muzeul de istorie de la Bacău, ținute pe 29 noiembrie, cu sprijinul Consiliului Judetean, parte a carora a fost participarea Asociației Refugiaților din Basarabia, Bucovina de nord şi Ținutul Herța, entitate membra a CU, prin efortul presedintelui de onoare al acesteia, Ioan Seniuc. Din partea Consiliului Unirii au participat Anatolie Caraman, preşedintele Asociației “Tiras-Tighina”, locotenent–colonel în rezervă, cavaler al Ordinului Ştefan cel Mare, copreşedinte al Consiliului Unirii, Vitalia Pavlicenco, presedintele Partidului National Liberal, coordonatori ai Consiliului Unirii, Ion Ciubotaru si Tamara Casian, membri ai CU din Ungheni.

130) Sâmbătă, 30 noiembrie, la sediul Consiliului Unirii, a avut loc o întâlnire și o discuție sinceră și directă a unor reprezentanți activi ai CU și ai Platformei ”Acțiunea-2012” cu deputatul român Bogdan Diaconu, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, venit la Chișinău să participe la marcarea Zilei Naționale a României. Discuția a durat două ore și a cuprins o gamă întreagă de probleme legate de viața românilor din Republica Moldova și de percepția despre preocuparea conducerii Statului Român față de aceștia, inclusiv prin misiunea sa diplomatică. Bogdan Diaconu a devenit membru al CU.

131) Membrii Consiliului Unirii din Republica Moldova a salutat poziția înalților magistrați ai Curții Constituționale, care au pronunțat o decizie privind limba română în al doilea stat românesc în temeiul primatului Declarației de Independență față de Constituție. Actul de fondare a statului este certificatul imuabil de naștere al acestuia, în raport cu o Lege fundamentală adoptată de un Parlament ales legal, dar care nu a întrunit nici consensul societății, nici votul populației în cadrul unui plebiscit. Această constatare și această realitate nu înseamnă, însă, neconsiderarea Constituției Republicii Moldova.

132) In sedinta tradițională a membrilor activi ai Consiliului Unirii din 12 decembrie 2013, s-a facut bilantul anului si s-au propus prioritatile anului 2014. Cei prezenti au mentionat participarea activa a unionistilor la o serie de manifestari organizate in zile importante din istoria nationala, la Chisinau si Bucuresti, ca si implicarea in mai multe discutii din spatiul public pe ambele maluri ale Prutului.

133) Pe 23 decembrie Consiliul Unirii a emis un comunicat de presă prin care a anunțat că sprijină poziția componentelor Platformei civice ”Acțiunea-2012” privind prestația inadecvată a Ambasadorului României Marius Lazurcă la Chișinău.

134) Pe 30 decembrie, Asociația culturală Pro Basarabia și Bucovina, membru al CU, a sesizat CNA legat de ofensele aduse de Radu Banciu cetățenilor R.Moldova.

135) Pe 24 ianuarie, Consiliul Unirii, a marcat această zi importantă din istoria neamului noastru. Împreună cu alte componente ale acestei Platforme unioniste și cu membri ai Platformei civice ”Acțiunea-2012”, au fost depuse pe 24 ianuarie, la ora 10:00, flori la Bustul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Chişinău, în semn de omagiu adus acestui mare domnitor român. După luările de cuvînt şi depunerea de flori, participanții au mers în scuarul Monumentului lui Ştefan cel Mare, unde a avut loc o expoziție de fotografii dedicată evenimentului despre Unirea din 24 ianuarie 1859.

Consiliul Unirii © 2015 Frontier Theme