Consiliul Unirii

Unirea Face Puterea

Consiliul Unirii sprijină poziția componentelor Platformei civice ”Acțiunea-2012” privind prestația inadecvată a Ambasadorului Marius Lazurcă

Comunicat de presă

Peste 30 de asociaţii non-guvernamentale, membre ale Platformei Civice ”Acţiunea-2012”, au solicitat retragerea Ambasadorului României la Chişinău, Marius Lazurcă. Asociaţiile au trimis o solicitare ministrului de Externe, Titus Corlăţean, şi vor adresa o Scrisoare deschisă Preşedintelui Traian Băsescu. Acţiunea-2012 anunţă că, dacă cererea va rămâne fără răspuns, vor organiza proteste.

Consiliul Unirii, care include, în primul rînd la Chișinău, membri cu diferite afilieri politice și cu diferite poziții față de ramurile Puterii de la București, este unanim privind imperativul constant al unei prestații dorite total speciale din partea diplomatului care acceptă a fi Ambasadorul primului stat românesc în capitala celui de-al doilea stat românesc. Ceea ce nu e de constatat în cazul Ambasadorului Marius Lazurcă, fapt care a și generat pozițiea critică din partea Platformei civice ”Acțiunea-2012”, poziție sprijinită din mai multe motive și de către membrii CU.

Într-o ședință specială, în ajun de 1 Decembrie 2013, la care au participat reprezentanți ai Platformei ”Acțiunea-2012” și un parlamentar din România, membrii Consiliului Unirii și-au exprimat opiniile, părerile de rău, obiecțiile și criticile în legătură cu prestația Ambasadorului Marius Lazurcă în Republica Moldova, formulînd opinia că, la Chișinău, este nevoie de un Ambasador care să nu trezească nicio îndoială în ceea ce privește atașamentul față de aspirația de unitate românească și de apărare a drepturilor românilor din stânga Prutului.

Membrii CU au exprimat nedumeriri și regrete în legătură cu lipsa de reacție susținută din partea Misiunii diplomatice față de manifestările antiromânești din timpul acțiunilor unioniste din ultimii doi ani, ca și față de declarațiile misionarilor de la Kremlin, fiind vorba de Dmitri Rogozin sau Patriarhul Kirill, aceștia neprimind o ripostă demnă la Chișinău nici din partea Mitropoliei Basarabiei care, împreună cu misiunea diplomatică, ar fi trebuit să ofere un suport moral și de solidaritate națională românilor din Basarabia, unde se mai află la conducere forțe oscilante între București-Bruxelles și Moscova.

Membrii Consiliului Unirii și-au exprimat nedumerirea și în legătură cu dezinteresul total al misiunii diplomatice față de eforturile Consiliului Unirii, care a organizat, împreună cu ”Acțiunea-2012”, masive acțiuni unioniste, proRomânia, proUnire, solicitînd apropierea, pe toate dimensiunile, a celor două state românești, prin lansarea diferitelor inițiative, programe, manifeste, apeluri, declarații, scrisori, adrese.

De asemenea, la recepțiile oficiale, oferite de Ambasadă, membri ai Consiliului Unirii, membri ai Partidului Național Liberal – unicul partid cu statut unionist din al doilea stat românesc -, component a CU, nu au fost invitați, așa cum prevede legea, fiind vorba de Sărbători ale Națiunii Române, unde invitarea persoanelor distinse cu decorații înalte ale Statului român este obligatorie. Deși misiunea diplomatică a fost sesizată asupra faptului, nu a urmat nicio reacție.

Membrii Consiliului Unirii nu au fost invitați nici la întâlnirea societății civile cu Președintele Traian Băsescu, lăsîndu-se senzația că acest punct de program important a fost pregătit de misiunea diplomatică prin prisma afilierii față de o anume entitate politică din R.Moldova.

Membrii Consiliului Unirii consideră că guvernarea de la București, împreună cu Președintele Traian Băsescu, ar trebui să identifice o persoană curajoasă, atașată românismului, și nu panslavismului, care, precum consideră inadecvat unii, ar trebui să vizeze și Basarabia. La Chișinău e nevoie de o persoană ce ar avea puterea și capacitatea să transforme misiunea diplomatică a României într-o instituție proactive și dinamică, de care să fie mândri și unde să își găsească apărarea instituțională românii de pe ambele maluri ale Prutului.

Chișinău, 23 decembrie 2013

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Consiliul Unirii © 2015 Frontier Theme