Pe 9 mai, la “Cimitirul Eroilor”, Bd.Decebal nr.17, a fost o acțiune de profunda semnificație, la care au participat reprezentanți ai diferitelor asociații civile, inclusiv Asociaţia Republicană a Participanţilor la Războaie, Comitetul de Salvare a Complexului Memorial „Cimitirul Eroilor”, componentele Consiliului Unirii. Au fost reprezentanți ai diferitelor etnii, iar copii de la Liceul ”Gheorghe Asachi” au venit cu drapele ale unora dintre statele ai căror fii zac în acest cimitir, fiind prezent și directorul liceului, Boris Volosatîi care, de mai mulți ani, rămâne fidel cauzei restabilirii acestui monument al eroilor, pentru că toate cimitirele militare sunt declarate prin lege monumente istorice.
În scurtele discursuri s-a menționat importanța păstrării memoriei
celor întâmplate în istoria noastră pe parcursul deceniilor, pentru că, atâta timp cât ne este vie memoria, există fiecare ca neam cu respectul pentru cei ce au dat, prin sacrificiul vieții lor, continuitate națiunilor, prin dezvoltare pașnică.
A fost salutară participarea, la Parastasul oficiat de preoții
Mitropoliei Basarabiei, a ministrului apărării Valeriu Troenco, pe care Consiliul Unirii îl consideră militar de onoare și un român adevărat. De obicei, demnitarii de stat merg mai puțin la acțiunile unor asociații civile, în speță cu identitate și opțiuni puternic românești, precum sunt componentele CU sau organizatorii acestui gest de memorie și noblețe pentru ostașii de toate etniile, căzuți pe câmpul de luptă din stânga Prutului. Iată că ministrul Troenco a promis și a venit la acest Parastas.
Ministrul a avut un discurs emoționant, promițând să se implice în continuare în soluționarea problemelor din jurul acestui Cimitir internațional, unde, așa cum spunea Vasile Zaiaț, președintele Comitetului de Salvare, participant la războiul de rezistență națională de la Nistru, ”Europa este deja unită”, prin fiii ei, ce zac în acest pământ.
S-a menționat și ă fărădelegile legislative și alte decizii ale guvernanților comuniști, care au marcat în mod criminal și soarta nedreaptă a pământului pe în care se află Cimitirul, trebuiau corectate de guvernanții postcomuniști, lucru pe care nu l-au făcut. Poate că, prin implicarea ministrului apărării, situația se va schimba.
Ansamblul ”Ștefan-Vodă”, care include și luptători de la Nistru, a oferit câteva cântece patriotice, iar neobositul om de cultură Tudor Ungureanu, care este omul demnității naționale, a ținut mici discursuri penetrante prin criticile și adevărul exprimat la adresa guvernanților.
Au ținut discursuri și Anatol Caraman, Vitalia Pavlicenco, coordonatori ai Consiliului Unirii, care au menționat că lucrurile trebuie să se schimbe mai rapid spre adevărul istoric, cel care ne va face liberi.
O elevă a recitat o poezie scrisă de regretatul Boris Covaci, a cărui soție a fost prezentă și e cunoscută prin lupta sa pentru unitatea națională.
Consiliul Unirii aduce mulțumiri presei care a oglindit evenimentul.
Serviciul de presă al CU
9 mai, 2014
Suntem fiii lui Ștefan!, de Boris Covaci
De ce taci tu, moldovene,
De ce taci tu, neam de dac?
Oare vrei din nou sub jug,
Smuls cu sila de la plug?
De ce taci tu, moldovene,
De ce taci tu, neam de dac?
Țărișoara ta micuță, Plaiul tău din moși-strămoși
Îl împart și ne despart?!
Oare nu vezi că dușmanul
Nu ne vrea de neam unit?
Oare nu vezi că păgânul
Ne-a lipsit de tot ce-i sfânt?
Nu mai crede, moldovene,
Nu mai crede, neam de dac
În tot felul de venetici
În tot felul de bezmetici
Ei ne vor numai murirea,
Ei ne vor numai pieirea…
Să crezi în poporul tău,
Și în viitorul tău,
Căci tu ești basarabean,
Tu ești fiul lui Ștefan
Cel și Mare, cel și Sfânt.
În jurul lui să ne unim,
Și țărișoara, vitejește, să ne-o păzim
Mică-un picior de plai
Dar sfântă – ca o gură de rai!