Consiliul Unirii

Unirea Face Puterea

Pozițiile CU sunt foarte clare și explicite

Ședința Consiliului Unirii din 8 mai a durat câteva ore. S-au discutat mai multe subiecte, inclusiv situația politică, amenințările dinspre Est, riscurile actuale de ordin geopolitic pe care le parcurge Republica Moldova și comportamentul liderilor politici, atitudinea față de acțiunile preconizate pentru 9 mai, recensământul, pregătirile pentru ziua de 28 iunie și o serie de alte chestiuni importante.

În legătură cu evenimentele politice, cei prezenți la ședința CU au menționat rapiditatea CIMG6276evoluțiilor din regiune în contextul crizei ucrainene, dar și pericolul extinderii acesteia în Republica Moldova, în condițiile unor declarații proruse și antiintegrarea europeană, făcute de mai mulți lideri regionali și politici, care pledează deschis pentru intrarea Republicii Moldova în componența Rusiei.

Au fost exprimate mai multe opinii în contextul tensiunilor ce se profilează pentru ziua de 9 mai, marcată de unii ca Zi a Victoriei și de alții – ca Zi a Europei. Opinia majorității a fost, însă, că membrii și componentele Consiliului Unirii, dn Republica Moldova, să manifeste comportament echilibrat, pentru a nu-i face pe guvernanți, care au tot atacat Consiliul Unirii în perioada frecventelor marșuri unioniste, să îi facă țapi ispășitori pentru situația pe care nu au demnitatea și nici capacitatea să o gestioneze în raport cu Rusia agresoare.

CIMG6272Astfel, pe 9 mai, Consiliul Unirii și-a invitat adepții și pe toți oamenii de bună credință să participe la un parastas oficiat de preoți de la Mitropolia Basarabiei la Complexul Memorial ”Cimitirul Eroilor”, de pe Bd.Decebal nr.17, unde au fost deja identificați, prin efortul Asociaţiei Republicane a Participanţilor la Războaie împreună cu Comitetul de Salvare a Complexului Memorial „Cimitirul Eroilor” din Mun.Chişinău, acțiune care va începe la ora 12.00.

De asemenea, s-a discutat formarea unor grupuri de coordonare a diferitelor aspecte legate de marcarea zilei de 28 iunie, când urmează să aibă loc un Marș unionist pentru lichidarea consecințelor Pactului Molotov-Ribbentrop, după care se va desfășura un forum al unioniștilor, în funcție de mersul pregătirilor și posibilităților de organizare. Vor participa foarte mulți unioniști din unitățile administrativ-teritoriale ale R.Moldova, precum și vor fi invitați unioniștii din România, se vor adresa apeluri-invitații partidelor din ambele state românești.

CIMG6273În perioada 12-25 mai va avea loc recensământul populației din stânga Prutului și noutatea este că fiecare intervievat își poate declara dubla naționalitate, fapt care poate fi un pas spre egalarea noțiunilor de moldovean/român, dar care poate fi interpretat și ca identificare concomitentă etnică și politonimică.

Astfel, pentru ședința următoare vor fi formate grupurile de coordonatori pe aspectele organizatorice stabilite și propuse spre examinare de stafful CU.

Ca o propunere pentru acțiunea de la 28 iunie a fost și un scenariu cu  interpretarea de cântece strict patriotice, dedicate istoriei triste a românilor și mobilizatoare pentru continuarea luptei de renaștere si unificare națională.

S-a propus ca la forumul unioniștilor să fie menționați cu diplome speciale cei care au muncit dedicat în acești ani în cadrul Consiliului unirii pentru desfășurarea acțiunilor unioniste.

De asemenea, având în vedere că ultimele declarații ale unor componente ale CU și a Consiliului unirii din 1 mai 2014, legat de propunerile pentru conducerea R.Moldova în actualul context de insecuritate legat de criza ucraineană, să fie trimise oficial aceste documente conducerii celui de-al doilea stat românesc.

S-a propus să fie atrași mai insistent reprezentanții mai multor etnii în activitatea CU, fiind prezenți deja în cadrul acestei Platforme și ruși, și polonezi, și germani și reprezentanții altor naționalități.

S-a formulat sugestia să se facă mai multe banere în limba rusă și să se ofere și conferințe d epresă în limba rusă sau ucraineană, pentru a-i face adepți ai perspectivei unioniste pe oamenii de aceste etnii.

De asemenea, continuând declarația de la 1 mai a CU, să se înainteze propuneri legislative deputaților pentru consolidarea premizelor de asigurare a securității cetatenilor și pentru prevenirea și pedepsirea dură a manifestărilor de separatism.

În raporturile cu Rusia s-a propus să se stipuleze prin acord că doctrina Kremlinului cu apărarea cetățenilor săi, inclusiv prin arme, oriunde ei s-ar afla, să nu poată fi extinsă și valabilă pe teritoriul R.Moldova. O altă idee a fost să se înainteze Rusiei pretenții financiare pentru daunele din perioada ocupației și pentru staționarea ilegală a armatei a 14-a pe teritoriul statului nostru.

Având în vedere unele declarații ale liderilor politici cu partide la guvernare privind finanțarea unor formațiuni de către Federația Rusă, membrii CU au propus să fie verificate sub acest aspect activitatea partidelor proruse. O ultimă propunere formulată în ședința CU a fost înaintarea, o dată în plus, conducerii R.Moldova a propunerii de a se identifica posibilități de scoatere în afara legii, încă o dată, inclusiv în baza rezoluțiilor și recomandărilor forurilor internaționale, paneuropene, a partidelor de sorginte totalitară, comunistă, dacă Hotărârea Parlamentului din 1991 nu este suficientă. Cunoscându-se că PNL, membru al CU, prin acțiunile unor membri ai săi, a sesizat repetat decidenții asupra existenței ilegale și înregistrării ilegale a PCRM la Ministerul Justiției, deoarece decizia Prezidiului Parlamentului de repunere în lege a Partidului Comunist nu a fost publicată în actele oficiale și nu a căpătat statut de document legal.

Consiliul Unirii,

8 mai 2014

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Consiliul Unirii © 2015 Frontier Theme