Joi, 12 martie, a avut loc o masa rotunda, sub egida Consiliului Unirii, care a invitat presedinti de entitati politice si civice de orientare nationala, romaneasca, la o discutie despre prioritatile momentului politic si geopolitic si despre eventualitatea participarii, in comun, la actiuni dedicate datei de 27 martie – Ziua Unirii.
La masa rotunda au fost prezenti si fondatori ai Consiliului Unirii, printre care si academicianul Alexandru Mosanu, istoric, ex-presedinte al Parlamentului. Dintre coordonatorii CU, care si-au asumat, de la fondare, in 2012, pina in prezent, au participat Anatolie Caraman, Vitalia Pavlicenco. Timotei Turcanu.
Cei prezenti au incercat sa raspunda mai multor intrebari ce ii framinta astazi – ca, de fapt, si mai inainte si mereu – pe adeptii obiectivului unionist.
Mai multi vorbitori au mentionat momentul politic si geopolitic favorabile optiunii unioniste, dar s-au emis diferite sugestii legat de modul ei de promovare .
S-a invocat, cu regret, baterea pasului pe loc ori chiar declinul in lupta pentru romanism. Cauzele principale rezida – in opinia celor prezenti – in lipsa de consolidare a fortelor politice si civice nationale, infiltrarea, in aceste entitati, a unor persoanelor santajabile, nefunctionarea institutiilor statului si a institutiilor democratice, pentru a se reduce coruptia, influenta clanurilor oligarhice asupra dezideratului societatii privind apropierea de Europa, de Romania.
S-a subliniat necesitatea cooperarii pe toate planurile cu societatea romaneasca, in special in sfera economica. Totodata, s-a spus ca promovarea obiectivului unionist trebuie sa se faca fara a dauna Romaniei, care se poate afla in curind in fata unei provocari de a rezista ofensivei antieuropene si antiNATO din partea Rusiei, ce poate afecta si Republica Moldova.
In continuare, postam mesajul introductiv in deschiderea Mesei rotunde al Vitaliei Pavlicenco.
In curind va fi postat si materialul video.
Serviciul de presa al CU
Stimați colegi de luptă politică și civică,
Salutăm efortul de a ne regăsi la o masă rotundă în încercarea de a aborda prioritățile actualului moment politic și geopolitc.
În cadrul Consiliului Unirii, am mai avut mese rotunde – în februarie 2012, înainte de constituirea Platformei unioniste a CU, dar și legat de alte evenimente.
Componentele Consiliului Unirii, au propus mereu, din 2011, desfășurarea, împreună, a unor acțiuni de către entități politice și din sectorul asociativ, de esență națională și prooccidentală. Pe alocuri, aceasta a reușit.
Evoluțiile politice după 30 noiembrie au creat o situație inedită, deși nu a fost pentru toți o surpriză. De aceea, ne-am gândit la o discuție a celor mai activi opoziționiști în raport cu guvernanții și cu aliații lor, care au generat în societate o corupție generalizată și o dezamăgire devastatoare.
Mai multe partide si entitati din sectorul asociativ au vorbit despre necesitatea coagularii fortelor democratice, nationale. Pornind de la aceasta, am avut ideea unei mese rotunde, pe care au avut-o si dl Alexandru Moșanu, si Anatol Caraman și eu, de aceea, după o discuție săptămâna trecută și cu alți colegi, am organizat-o.
Am invitat lideri de opinie, președinți de partide extraparlamentare de dreapta, entități din societatea civilă proromânească, coordonatori de filiale extrateritoriale ale partidelor din România, personalități și activiști cu vederi unioniste.
Nu ar fi cazul să invocăm lucruri pe care le cunoaștem, chiar dacă le intrepretăm cu nuanțe.
Totodată, pentru că nu cred că ne cunoaștem cu toții, v-aș testa răbdarea ca să îi numesc pe cei ce au semnat prezența, uni invitați cerându-și scuze că nu au putut veni. Iar dl Ștefan Maimescu, din Italia, a transmis un mesaj, îl voi spune mai încolo.
Iată cine a venit…. (A fost citită lista celor prezenți)
În continuare, pentru a nu ne prevala, ca și gazdă, de ipostaza de moderator, ne-am gândit că ar fi cel mai inofensiv, ca să nu lăsăm cumva senzația că cineva aici conduce ceva, să menționăm, în mod expres, că suntem cu toții pe post de dătători cu opinia, iar eu îmi asum misiunea ingrată să emit, ca introducere, niște idei sub forma unor întrebări, la care să încercăm a da răspunsuri.
Astfel, întrebările ar fi:
- Bătălia electorală s-a încheiat. Dreapta nu a fost coagulată. E bine să continue așa ori schimbăm ceva?
- Suntem ori nu suntem de acord că există o așteptare în societate legata și de coagularea entităților politice, proces ce poate fi asistat de sectorul asociativ proeuropean și românesc?
- În ce măsură putem accepta combinarea mesajului anticorupție cu mesajul refacerii unității naționale românești, văzând și procesele benefice de asanare a societății de peste Prut?
- Pot coopera mai multe platforme civice, unioniste și care ar fi beneficiul?
- E cazul ori nu să oferim un orizont societății care se găsește într-o profundă dezamăgire urmare a prestației decizionale a fariseilor proeuropeni?
- În ce măsură noul proiect politic al Sistemului, numit Leancă, nu e o nouă iluzie-deziluzie pentru naivii eterni?
- Putem constitui o forță coagulată ce ar oferi o altă șansă și pentru partida politică de peste Prut, care vrea o Românie și o Republică Moldova fără corupție?
- În ce măsură Diaspora, unde se lucrează de zor și permanent, îi poate recredita cu încredere pe guvernanții ce și-au luat ca paravan retorica proeuropeană?
- Poate fi cauza națională o idee care ne-ar uni pe toți cel puțin în acțiuni, dacă nu și în ceva mai durabil?
- Suntem de acord că, dispersati, adversarul comun ne termina și ne ”mântuie” pe toti, cu excepția celor trimiși să ne mântuie din interior?
- Suntem și în preajma zilei de 27 martie – Ziua Unirii. Am putea încerca o acțiune comună, mai ales când guvernanții se dedau unor decizii și acțiuni tot mai antiromânești, precum am făcut Ziua Europei în 2008 la care au fost și MAE-dl Petrenco, și PLDM-Filat, și AMN?
- Ar fi rațională identificarea, ca aliați, a ”Prietenilor Unirii” din Parlamentul României, obținând ca, în proiectul Noii Constituții, să își găsească loc – după model german – și clauza privind eventualitatea “redobândirii suveranității politice și teritoriale asupra provinciilor/pământurilor rupte de la Statul Român de către Puteri străine”?
- Ar fi rațional oare, ca o forță redutabilă – alternativă a celor din Sistem – să punem presiune publică pe liderii politici din România ce uzează de mesajul Unirii în campaniile electorale?
- Am accepta că salvarea acestui teritoriu și a acestei populații, în fața provocărilor geopolitice, mai exact zis – a invaziei militare rusești – rezidă în Unire?
- Mai respectăm Declarația de Independență, care ne oferă perspectiva de a fi împreună cu poporul roman în fața provocărilor imprevizibile?
- Dar dacă va lua PCRM CEC-ul, așa cum dorește, mai are rost să lupți într-un partid și să participi la alegeri? În România, urmare a corupției din partide se discută finanțarea doar de la stat a partidelor, care vor face, toate, și sondaje, nu doar partidele oligarhice, care își omoară oponenții prin Televiziuni controlate și sondaje comandate.
- Întrebările ar putea continua. Dumneavoastră, la sigur, veți găsi și mai multe.
- În încheiere, vreau să vă transmit pe scurt mesajul dlui Ștefan Maimescu, unul dintre cei ce și-a asumat coordonarea activității CU din februarie 2012 și până în prezent. Domnia sa, pe motiv de boală, nu a putut participa. Dar spune așa: ”În Diaspora din Italia, PD si PLDM lucreaza contra aderării la UE, contra Unirii. Anumite persoane din zona PNL.ro din Italia, spun că Anghela Merkel i-a transmis recent, în timpul vizitei lui Klaus Iohannis în Germania, că unica soluție pentru o Basarabie, aflată în pericol de reocupare și în corupție, este Unirea cu România. Basarabenii din Italia, care i-au votat pe actualii guvernanți. au luat apă în gură, dar nu văd altă soluție – la Torino sunt un milion si ceva de romani si basarabeni, iar la Padova 15-20 mii basarabeni și 50 de mii romani din Romania. Deși, totuși, unii încep să înțeleagă și că nu mai face să dăm cu capul de perete pentru a înțelege că o altă cale decât Reîntregirea nu există? Cei mai mari martiri ai neamului au plecat din această lume neimpliniti, iar o bandă de neaveniți și parveniți s-au cocoțat la putere și, temându-se de pușcărie, nu vor nici Românie, nici Europă. Și Klaus Iohannis, și Ambasadorii americani, și emisarii europeni, toți vorbesc de injustiția și de corupția de la noi. Iar coloana a cincea se tot consolidează”
- Și ultima întrebare: Oare care e și vina noastră că suntem dispersați, deoarece am fi putut schimba împreună raportul de forțe? Iată rezultatele separate și cumulat, dincolo de furtul masiv de voturi, avem semnale clare din zone informate: PLR-1.56%, Antimafie – 1.74%, Brega – 0.88%, PPM – 0.76%, PNL- 0.43, PAD – 0,16 %, PDA – 0.15%, PVE – 0,09 %, Cernei – 0,17% – Total – 5,94%
Propun acum să îl rugăm pe dl Moșanu să ne spună ideile sale de începute, cu rezerva că îl vom ruga să ne zică ce va crede și la sfârșitul mesei rotunde.
Vă propunem ca discuțiile să aibă loc într-o atmosferă de toleranță, pe un ton liniștit și respectuos, fără minime ofense.Veți fi de acord că nu avem ce împărți decât deziluziii și, poate, mici speranțe. Ar fi minunat dacă am reuși să nu repetăm ideile și aprecierile.
Credem că discuția ar putea dura de la două la trei ore. În acest caz, ar rezulta cam 5 minute pentru un vorbitor, pe care să le respectăm – și din respect pentru ceilalți. Vă mulțumesc, poftim, dle Moșanu. Voi aminti doar discuția noastră din februarie 2012, de la etajul 5, pe care o avem datorită filmului făcut de Oleg sau Ghenadie Brega.
Vă mulțumesc.