Consiliul de Administrare al Uniunii Pensionarilor din R.Moldova a decis corect de a participa activ la protestele paşnice, organizate de Platforma „Demnitate şi Adevăr”. De ce? Pentru că, de la întemeierea acestei Uniuni (în 2011), la iniţiativa profesorului pensionar Victor Leancă, zecile de adresări în toate instanţele, la toate nivelurile în Guvern, în Parlament etc. pentru a apăra drepturile, libertăţile şi demnitatea oamenilor în etate nu s-au soldat cu niciun rezultat.
În calitate de preşedinte al Prezidiului UP din Moldova, am expus acele doleanţe în faţa unui număr colosal (50.000) de protestatari din PMAN, pe 3 mai 2015. Eu, pensionarul, pedagog cu o pensie mizerabilă de profesor universitar, am avut obligaţia să văd cum poate reacţiona mulţimea când se vorbeşte despre Demnitate şi Adevăr. Regret că prea puţini pedagogi din comunitatea de 100.000 de cadre didactice a ţării au participat la ampla acţiune de protest.
Ce învăţăminte au tras protestatarii? Guvernanţii?
Primo: Conştiinţa naţională se trezeşte din somnul adânc străbun. Protestatarii au dat de înţeles că ei sunt poporul. Că ei sunt puterea. Că ei pot lua orice decizie cu demnitate şi adevăr în acest stat care tinde spre Unire.
Secundo: Uniunea Pensionarilor, ca societate obştească ce există din anul 2011, organizată şi condusă de profesorul pensionar Victor Leancă, are ca obiectiv principal îmbunătăţirea stării materiale a oamenilor în etate.
Tertio: Pensionarii ştiu şi înţeleg că acum, când se jefuiesc băncile, avuţiile ţării şi poporului nu are rost să aştepţi majorarea pensiilor. Este o cale mai firească, simplă şi legitimă – să nu ne mai fure dividendele din acele bunuri patrimoniale cu care s-a efectuat privatizarea tâlhărească din 1992-1994. Dividendele să revină proprietarilor legitimi.
***
Guvernanţii de azi recunosc că Legea privind societăţile pe acţiuni (Nr. 1134-XIII, din 02.04.1997) este neconstituţională când declară că „dividendele care nu au fost primite de acţionari trec la venitul societăţii şi nu pot fi revendicate de acţionar”. Lege făcută pentru jefuitorii ţării. Aici este vorba nu de furturile de zeci de miliarde, dar de sute de miliarde care, dacă pensionarii le-ar folosi legitim, ar putea crea Fonduri de sprijin financiar, Centre de deservire, sanatorii, case de odihnă, cantine, magazine…
În alocuţiunea mea, am recunoscut că în toate instanţele la care ne-am adresat (Parlament, Guvern etc.), i-am întrebat pe guvernanţi – Primiţi dividende? Ei au recunoscut că nu primesc. I-am întrebat şi pe protestatari: Primiţi dividende? Au declarat într-un glas – Nu!
Cine le primeşte? Unde-s banii? De ce legea prevede trecerea dividendelor la venitul societăţii pe acţiuni, dar nu le primeşte acţionarul? De ce se face tot ca acţionarul să rămână amăgit, jefuit, cum vor rămâne nedescoperite şi furturile bancare?
Şi pentru că de la tribuna de pe Paţa Marii Adunări Naţionale se rosteau ultimaturi în adresa guvernanţilor pentru următoarele două săptămâni, am venit şi eu cu ultimatumul pensionarilor, celor 650 de mii de oameni în etate, am exprimat convingerea pensionarilor că vom pune şi mai mare presiune pe guvernanţi ca ei să respecte Demnitatea şi Adevărul!
Până la următorul protest de masă care, evident, va fi mult mai numeros, cerem guvernanţilor să audă şi doleanţele pensionarilor, încetând furturile dividendelor.
Virgil MÂNDÂCANU