Joi, 11 iunie, a avut loc ediția ordinară a Expoziției operelor de artă dedicate calvarului deportărilor – tematică propusă Uniunii Artiștilor Plastici de dincoace de Prut de dna Silvia Vrânceanu, o româncă adevărată – cea care ne-a și invitat la acest act de cultură, cu multă insistență, pe noi, prietenii ei, din conducerea PNL, a Asociației Veteranilor de Război-1992 ”Tiras-Tighina” – entități membre ale Consiliului Unirii. Aflați pe ultima sută de metri a campaniei electorale, noi, unioniștii, am mers cu răspundere și am participat cu durere la Sala Brâncuși, unde au venit mai mulți români cu durerea trecutului tragic din istoria națiunii române de pe ambele maluri de Prut. Printre cei prezenți au fost reprezentanți ai Uniunii Artiștilor Plastici, pictori, cunoscutul om de cultură, fost deputat și ex-vicepreședinte al Parlamentului, Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român la Chișinău, studenți de la Academia de Poliție – tânăra generație care va continua să țină vie memoria românilor, în care deportările, persecutările românilor, etnocidul antiromânesc nu pot fi uitate și artiștii plastici contrubuie decisiv la neuitare, alături de scriitori, cineaști, publiciști, istoricieni și politicienii care țin la istoria adevărată a basarabenilor.
La eveniment au participat, din partea Consiliului Unirii, Vitalia Pavlicenco, președintele PNL, coordonator al Consiliului Unirii, Timotei Țurcanu, candidatul PNL la funcția de Primar general al Chișinăului, coordonator al Consiliului Unirii, Anatolie Caraman, președintele AVR-92 ”Tiras-Tighina”, coordonator al Consiliului Unirii, precum și Andrei Iuri-Apostol, membru al BPC al PNL, Anatolie Revenco, ex-vicepreședinte al PNL, coordonator al Consiliului Unirii.
Mai multe persoane au luat cuvântul și au rememorat trista epocă stalinistă din istoria românilor, au menționat sacrificiul artiștilor plastici care au organizat și un concurs al operelor dedicate subiectului dureros.
Unioniștii din Consiliul Unirii îi mulțumesc dnei Silvia Vrânceanu pentru angrenarea sa concretă în păstrarea memoriei vii a poporului roman în operele creatorilor basarabeni, precum și Uniunii Artiștilor Plastici pentru menținerea acestei serii de ediții a Expoziției.
Regretăm, totodată, finuțele acțiuni regretabile, cu subtext subversiv, ale UAP, de a organiza, concomitent, o altă expoziție, în altă parte, la aceeași oră, pentru a diminua efectul acestei expoziții cu mesaj dureros despre trecutul tragic al românilor. Nu am vrea să credem, deși avem toate motivele să fim aproape siguri, că există printre artiștii plastici basarabeni dintre cei pentru care scopul de a fi pe placul Puterii este mai important decât de a nu uita istoria adevărată a semenilor. Vitalia PAVLICENCO