Consiliul Unirii

Unirea Face Puterea

DECLARAŢIA Uniunii Scriitorilor din Moldova privind Unirea

Banner nr27Uniunea Scriitorilor din Moldova ia atitudine şi condamnă cu fermitate ultimele evoluții (de fapt, involuţii) de pe scena social-politică a Republicii Moldova. Revendicările populare privind tragerea la răspundere a beneficiarilor jafului secolului și restituirea Miliardului furat din buzunarul cetățenilor, în ultimă instanță, sunt, pur şi simplu, ignorate de oficialităţi. Aservită oligarhilor mafiotizaţi ce se ascund după imunitatea parlamentară, justiţia e ca şi inexistentă.

Este fără rost să mai aşteptăm de la aşa-zisa „clasă politică” anumite viziuni clare și salvatoare privind destinul nostru istoric. Suntem, în schimb, forţaţi să tot urmărim spectacole stupide de răfuială meschină interpartinică, de exerciții demagogice, de mimare a luptei cu corupția, de manifestări organizate de agenți sub acoperire ai FSB-ului etc. Observatorii străini remarcă faptul că Republica Moldova s-a transformat rapid dintr-o „poveste de succes” în ”horror story”.

Căderea în lanţ a aşa-ziselor guverne europene şi jocurile parlamentare de culise au compromis în fapt ideea europeană şi au sporit decepţia populaţiei până la cota critică de circa 80 % de neîncredere faţă de clasa politică şi instituţiile statului, conform ultimelor sondaje.

Mai mult, după nesfârşitele crize din scurta perioadă de existenţă a Republicii Moldova este evident că proiectul statal RM a eşuat, statul devenind captivul oligarhilor şi politicienilor corupţi.

În aceste condiţii, luând în calcul numeroasele apeluri şi iniţiative civice, Uniunea Scriitorilor consideră că singura soluție salvatoare pentru Republica Moldova, unica modalitate de a evita un colaps economic și social este Reunificarea cu România.

Primul pas, în viziunea noastră, ar fi reconstituirea, după exemplul reconstituirii Declaraţiei de Independenţă, arse de comunişti, unui nou Sfat al Ţării, aidoma celui din 1917-1918, pe aceleaşi principii de reprezentativitate politică, socială, etnică şi confesională. Considerăm că tocmai reconstituirea Sfatului Ţării ar conferi legitimitatea istorică şi geopolitică a continuităţii noastre în timp şi nu existenţa artificială şi efemeră a actualei statalităţi captive.

Această idee este subliniată şi în Declaraţia de Independenţă de la 27 august 1991, în care se cere explicit denunţarea consecinţelor Protocolului secret al Pactului Molotov-Ribbentrop, în urmă căruia Basarabia a fost ocupată, la 28 iunie 1940, de URSS, şi în urma acestei ocupaţii, Sovietul Suprem al URSS, precum se subliniază în Declaraţie „încălcând chiar prerogativele sale constituţionale, a adoptat la 2 august 1940 „Legea URSS Cu privire la formarea RSS Moldoveneşti unionale”, în nişte frontiere reduse arbitrar, care nu coincid cu frontierele Basarabiei istorice, în hotarele căreia s-a format, în 1917, Republica Democratică Moldovenească. Cu atât mai mult că declararea RSSM s-a făcut fără desfăşurarea unor alegeri democratice şi existenţa, cel puţin formală, a unor instituţii statale care ar fi conferit o oarecare legitimitate unei ilegitimități transformate în timp în actuala republică.

Urmărind modelul sud-coreean, dar și exemplul german, această structură, civico-politică – Sfatul Ţării-2 – s-ar concentra pe direcțiile:

– consultări cu partenerii externi, europeni și americani;
– inițierea și realizarea unor proiecte româno-europene între Moldova, România și UE;
– accelerarea procesului de integrare sub scutul de securitate euro-atlantică;
– ridicarea standardelor de viaţă;
– explicarea populației de diferite etnii din Republica Moldova a beneficiilor valorilor româno-europene;
– convocarea unui Congres civic reprezentativ care ar instituţionaliza noua direcţie etc.

Facem apel către întreaga societate, uniunile de creaţie, instituţiile de învăţământ, savanţii, pedagogii şi oamenii de afaceri, ONG-uri, persoanele de bună-credinţă să se implice şi să sprijine această idee. Înțelegem asumarea acestei mari responsabilităţi, faptul că moștenirea ideologiei sovietice, dar și confruntarea cu separatismul şi ideologia Federației Ruse au creat suficiente bariere care, totuşi, pot fi depășite printr-un efort comun, consecvent şi tenace.

În situația în care un sfert de secol de independență a Republicii Moldova a însemnat, de fapt, o mișcare din neunde spre nicăieri, datoria noastră ca intelectuali, ca oameni ai cetății este să atragem atenția întregii populații a Republicii Moldova asupra singurei căi de izbăvire – integrarea în Europa, prin reunificarea celor două state româneşti, Republica Moldova şi România, într-un singur stat.

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Uniunea Scriitorilor din Moldova

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Consiliul Unirii © 2015 Frontier Theme