- 13 februarie 2023
A demisionat un Guvern, în curând va fi unul nou. Ce se va schimba în societate? Care sunt așteptările populației? În opinia politicianului Vitalia Pavlicenco, viața poate face un salt calitativ numai după Reunirea Republicii Moldova cu România. Iată comentariul ex-liderului Partidului Național Liberal pentrueNews.
«Nu am certitudinea că va fi mai bine cu noul Guvern. Echipa Maiei Sandu încearcă să lase o impresie pozitivă într-o situație negativă. Pentru că plecarea din Guvern a influentului Spânu, deși se spune despre noua sa desemnare ca șef al aparatului prezidențial, faptul nu poate să nu creeze divergențe în PAS, care sunt, deocamdată, destul de camuflate”.Павличенко уверена, что в Молдове ничего не изменится пока не будет воссоединения с Румынией. И этого должны желать руководители двух румынских государств, а также влиятельные структуры и личности, от которых зависят решения.
«De asemenea, nu poate fi o îmbunătățire a vieții cetățenilor, pentru că noi acum suntem un stat-cerșetor, nu este economie, corespunzător – nu există bani suficienți pentru nevoile sociale. Noi avem o propunere. Credem că Dorin Recean, avându-se în vedere situația foarte complexă din societate și amenințările militare din partea Rusiei, dislocate în Transnistria, ar proceda corect dacă ar vrea și i s-ar permite să aibă un dialog cu forțele politice vestice, proeuropene și unioniste, pentru a vedea cum putem rezista împreună în fața pericolului revenirii la putere a forțelor proruse din Moldova. Și să analizăm opțiunea/calea/varianta Reunirii cât mai grabnice cu România, ca un proect de securitate în sud-estul Europei, prin securitatea cetățenilor din cele două state românești reunificate. Cu atât mai mult cu cât despre aceasta vorbesc deschis și hotărât liderii unor partide proeuropene, unioniste.
Ar fi bine să aibă loc o Masă Rotundă cu invitarea unor politicieni români și europeni, la care să discutăm două chestiuni – lichidarea concretă și de facto a consecințelor Pactului criminal Molotov-Ribbentrop și Reunirea Republicii Moldova cu România, cu declararea ca, aflată sub ocupație provizorie rusă a zonei transnistrene. Numai după aceasta viața se poate aranja bine pe malul stțng al Prutului, sub toate aspectele».
Politicianul crede că plecarea Guvernului a fost pe neașteptate, dar previzibilă.
«Păcat că demisia coincide cu amenințările din partea Rusiei, proferate la adresa cetățenilor Republicii Moldova, anunțate de Președintele ucrainean Zelenski. Pentru că nu se dorește să ne așteptăm la ”surprize” când se va vota noua componență a Guvernului. Oamenii trezi la cap nu vor destabilizarea societății când în jur e rîzboi și atâtea crize”.