Consiliul Unirii

Unirea Face Puterea

Anatol Caraman despre Marsul Unirii si obstructionarea lui

Discursul lui Anatol Caraman, preşedintele Asociaţiei “Tiras-Tighina”, locotenent–colonel în rezervă, cavaler al Ordinului Ştefan cel Mare, copreşedinte al Consiliului Unirii, la conferinta de presă din 2 aprilie 2012.

“După semnarea Conventiei de incetare a focului de la Nistru între RM şi Rusia la Moscova de către M.Snegur şi B.Elţin (preşedinţii de ţări) chiar pe cîmpul de luptă, în oraşul Tighina, s-a format AVR-1992 Tiras-Tighina, care şi-a propus scopul promovarii adevărului istoric despre Războiul pentru Independenţa şi formarea statului RM ca stat românesc în urma influenţei puterilor mari, apărarea socială şi juridică a veteranilor de război, contribuirea la ordinea de drept şi apărarea intereselor naţionale.

Pentru toţi membrii Asociaţiei Credinţa Creştină Ortodoxă, evoluţia istorică de devenire a noastră ca popor român, limba şi istoria românilor, eliberarea ţinuturilor teritoriale româneşti de sub ocupaţia străinilor, apărarea, păstrarea şi promovarea culturii neamului românesc,păstrarea ordinei de drept – sînt valori sfinte, de interes naţional.

Ziua de 27martie 1918, cînd Sfatul Ţării la Chişinău a votat Unirea cu Ţara mamă, pentru noi este o zi de Mare sărbătoare. Consiliul AVR-1992 Tiras-Tighina în fiece an a însemnat această Mare Sărbătoare deosebit,organizînd diferite activităţi cultural-patriotice în locuri publice.

Anul curent această Mare Sărbătoare a fost marcată mult mai festiv.AVR-1992 Tirus-Tighina a participat în cadrul Consiliul Unirii, la organizarea şi desfasurarea Marşului Unirii, împreună cu Platforma civica ’’Acţiunea 2012’’. Marşul a urmat traseul AŞM-Bd.Stefan cel Mare şi Sfînt pînă în Scuarul Operei Nationale.

Explic numai ceea ce s-a întîmplat în timpul Marşului, cînd coloana de manifestanti a ajuns la intersecţia Bd.St.cel Mare şi Sfînt si str.Puşkin (între clădirile Gemeni-FinComBanc). Traseul era blocat printr-un cordon de indivizi needucaţi şi agresivi, în frunte cu preşedintele partidului Patrioţii Moldovei Mihail Garbuz. Aproximativ la distanţa de 10 paşi am fost opriţi de un ofiţer superior de poliţie. Noi A.Caraman,V.Ciubotaru,V.Pavlicenco, A.Revenco, G.Viţa, M.Dembiţchi, aflati în fruntea Marşului Unirii, ne-am conformat cerinţelor poliţistului şi am oprit coloana. Poliţistul mi-a spus ca să aşteptăm puţin pînă cînd forţele de ordine vor debloca traseul pe care noi ne deplasam legal conform autorizatiei emise de Primăria Chişinăului pentru Marşul Unirii. În timpul discuţiei cu ofiţerul de poliţie a intervenit şi ne-au blocat traseul aproximativ două companii de poliţişti. Poliţiştii au ocupat poziţia de luptă împotriva noastră cu faţa spre noi s-au apucat de mîini formînd un cordon în două linii. Ofiţerul superior mi-a spus că noi nu mai putem continua ’’Marşul Unirii’’. Discuţia între mine şi ofiţerul de poliţie a trecut pe un ton mai categoric. Din faţa cei care ne-au blocat traseul înarmaţi cu drapele false naţionale şi lozinci înjurătoare aţîţau spiritele, din partea dreaptă a coloanei o grupă de indivizi înarmaţi cu drapele false naţionale de culoare roşu-albastru si cap de zimbru, de culoare verde, roşu-verde cu secera şi ciocanul, cu mănuşi pe mîini şi cagule pe cap, au pătruns în rîndurile participantilor la Marşul Unirii. Atacatorii ne mai numeau ’’Români – Ţigani Borîţi’’, scandau “Românii – marş acasa”, “Moldova izpokon vekov rosiiskaia zemlea”, “Priidiot Putin i zamocit Rumîn”. Este clar că această provocare cu atac fizic asupra manifestanţilor paşnici a început să se transforme în bătaie. Noi, responsabili de manifestaţie, am organizat eliminarea agresorilor din rîndul Marşul Unirii. Forţele poliţiei şi ale agresorilor s-au îndreptat spre partea dreaptă a coloanei noastre, lăsînd un spaţiu liber în partea stîngă pe lîngă clădirea FinComBanc. Ansamblul Ştefan Vodă îmbrăcaţi în costume naţionale, care participau la Marş, au început să se deplaseze pe acel spaţiu liber. Eu am observat această şansă oferită nouă de Bunul Dumnezeu. Împreună cu Revenco Dembiţki, Ciubotaru, Viţa, am pornit coloana Marşului Unirii, ocolindu+i pe provocatori, înainte, traversînd Piaţa M.A.N., spre Scuarul Operei Naţionale.

În aşa fel am depăşit o posibilă ciocnirea dintre oameni, am descărcat tensiunea maselor, i+am îndepărtat de provocatori. Putea să se întîmple o bătaie de proporţii, care putea degenera în ceva de neexplicat în cuvinte. Aceasta a fost o provocare pusă la cale cu un scop de descreditare şi nimicire a spiritului nostru naţional, dat nouă de Bunul Dumnezeu. Cred că s-a întîmplat un miracol – Slavă Domnului Totul s-a terminat cu bine.

Nu am continuat itinerarul pe str.Puşkin, însă nu spre Ambasada României şi Bănulescu-Bodoni, din motive intemeiate. Agresorii vorbitori în majoritate de limbă rusă, aşa+numiţii “patrioţi ai Moldovei”, aveau să ne blocheze str.Bănulescu Bodoni între Universitatea Politehnică şi gardul parcului. Urmările puteau fi impreviyibile.

Vreau să menţionez că “haiducii lui Cotovski”, împreună cu M.Garbuz, au mai făcut o încercare să ne blocheze la intersecţia Bd.Bănulescu-Bodoni–Bd.Stefan cel Mare şi Sfînt. Dar, de data aceasta, poliţia i-a oprit cu un cordon de poliţişti. Cînd traversam PMAN, în continuare, aşa-zişii “patrioţi ai Moldovei” ne provocau cu atacuri în grupuri mici, noi, organizat, le-am depăşit fără incidente de proporţii. Vreau să fiu înţeles de toţi corect. Noi nu ne-am speriat de aceşti indivizi absolut needucaţi, îmbibaţi de agresivitate şovinisto-nazistă proimperială rusă. I-am depăşit fără a-i bate, fără a-i înjura. Noi, întreg poporul român, provenim din adîncimea mileniilor şi ne aflăm numai aici, sîntem un popor nobil civilizat, care am rezistat şi am supravieţuit toate soiurile de barbari ce au încercat să ne extermine, noi sîntem creştini şi aşa va fi pe veci.

La 28 martie 2012, Partidul “Patrioţii Moldovei” au desfăşurat o conferinţă de presă. Am citit declaraţia liderilor acestui partid. Conţinutul declaraţiei îi reprezenta aşa cum sunt. Învinuiesc SUA de un plan special de nimicire a Moldovei şi de acaparare a bogăţiilor naturale, precum că SUA pregătesc un platou în RM să atace Rusia. Aceasta însă este o nebunie inventată fără sens. Declară la conferinţă că, din România, au venit mii de susţinători la Marşul Unirii. Au fost din România oaspeţi invitaşi de noi (legea permite acest lucru) numărul lor alcătuiau un autocar şi o rutieră, o picătură în marea de oameni ce au participat la Marşul Unirii.

Garbuz declară că toţi participanţii la Marşul Unirii au fost plătiţi precum că au fost şi formaţiuni banditeşti poromilitare plătite. Şi că Statul Major se afla la Academia de Ştiinţe a RM în frunte cu preşedintele G.Duca. Nimeni dintre noi, cei responsabili de organizarea manifestaţiei, nu are şi măcar nu îl cunoaşte pe acest om. Ştim că G.Duca este o personalitate de vază şi este preşedintele ASRM – atît şi nimic mai mult.

Garbuz l-a atacat pe viceministrul de interne generalul Cheptănaru căreia i se agaţă nişte păcate pe nedrept. Precum că cetăţeanul României A.Raibu i-a ordonat să creeze o situaţie de nimicire a oamenilor. Cred că aici Garbuz s-a prostit cu totul.Eu personal am discutat cu generalul Cheptănaru la 25 martie 2012, odată pe Piaţa MAN, cînd, necoordonat, făceam acelaşi lucru. Neutralizam provocările care le organiza Garbuz împotriva Marşului Unirii . Că generalul Cheptănaru era de părerea că mai bine ar fi fost ca noi să ne fi dezis de continuarea Marşului Unirii atunci cînd am fost oprtit lîngă clădirile ’’Gemeni’’şi ‘’FinComBanc’’ La care eu i-am răspuns dlui General: “Noi, manifestanţii, nu am încălcat legea, noi am fost atacaţi de Garbuz şi manifestaţia o vom continua conform programului. Voi sunteţi datori să ne asiguraţi securitatea”. A doua oară am discutat cu dl Cheptănaru în Scuarul Operei Naţionale şi acolo a fost pe un ton mai ridicat şi puţin cu ameninţări la adresa noastră, era agitat şi emoţionat, dar se reţinea. M-a ameninţat uşurel că dispune de filmări şi vom fi sancţionaţi. Din aceste considerente mi-am făcut concluzia că nimeni nu a dat nici un ordin să ne apere pe noi, credem că – dimpotrivă – noi, manifestanţii, am fost constrînşi de poliţie.

Garbuz declarat precum că ‘’Slujba sobstvenaia bezopasnosti’’ ’’naciato complexnoe i vsestaronee rassledovanie’’ împotriva manifestanţilor de la Marşul Unirii şi că are o ‘’Cartotecă Neagră’’ iar la timplul potrivit îi va pune la punct.

Noi credem că Garbuz are în vedere că aceasta o va face atunci cînd va reuşi să prefacă RM în Moldovskaia Gubernia Rosiiskoi Imperii, ca despre aceasta ţipau cînd ne-au blocat traseul la 25 martie 2012. Conform legislţiei, într-un stat democratic de anchetă şi utmărire se ocupa instituţiile statului. Legea interzice anchete şi urmăriri particulare. Din declaraţta făcută de Garbuz am înţeles că pentru el nu mai există legea. Acţionează-’’po poneatiam!’’

În încheiere explic pentru toată societatea -Consiliul Unirii nu este un organ de drept pentru a uni RM cu Patria. Este o formaţiune civilă obştească ce îşi propune promovarea adevărului istoric de devenire a naţiuni române, adică prin convingerea populaţiei că este firesc să fii într-un stat comun cu cei care avem o limbă comună, tradiţii, obiceiuri şi orice altceva.

Noi dorim, este un vis al nostru de unitatea naţională a tuturor românilor strict să se înfăptuiască pe calea Statului de Drept, fără agresivitate şi violenţă.”

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Consiliul Unirii © 2015 Frontier Theme