Consiliul Unirii

Unirea Face Puterea

Invitaţie la vernisajul de la Bucuresti “Basarabia istorica: Cetatea Hotin si Cetatea Alba”

I N V I T A Ţ I E  

Vă invităm Joi, 19 Aprilie 2012, ora 18:00, la Clubul Țăranului, pentru a participa la vernisajul expoziției de fotografii Basarabia Istorică –Cetatea Hotin și Cetatea Albă, expoziție realizată de Valentin Eliseu șiIulia Modiga.

Expoziția este un proiect Acțiunea 2012

Invitații vernisajului:

Dr. Dorin Lozovanu – Chișinău

Prof. Constantin Bulgaru – Reni

George Damian – București

Dr. Robert Stanciugel – București

Vernisajul este urmat de prezentarea Colecției Dacian Dumitrescu:

Presa unionistă din Basarabia (1917-1918) Ziarele epocii

ISTORIE IN FORMAT sms…

200 DE ANI DE LA ANEXAREA BASARABIEI 

Importante simboluri ale romanitatii si puncte strategice la extremitatile nordica si sudica a hotarului estic al statului medieval Moldova, cetatile Hotin si Cetatea Alba au avut un rol important in edificarea  identitati teritoriale romanesti.

Avand rol initial de aparare si adapost, acestea s-au transformat in importante centre urbane, economice si politice, unde au avut loc diverse interferente etnice, culturale si comerciale.

Cetatea Hotin este cunoscuta inca din sec. XIII, dar forma actuala a capatat-o treptat, prin contributiile aduse de domnitorii Moldovei, precum si importantele influentele din perioadele de dominatie ale polonezilor si turcilor, servind mereu ca un centru strategic important al intregii regiuni. Pana in anul 1711 este condusa si administrata de parcalabi aflati in ascultarea Domnului Moldovei. Intre 1711 – 1806 cetatea se afla sub controlul Imperiului Otoman care organizeaza aici o raia. Intre 1806 – 1918 Hotinul intra in componenta Imperiului Tarist. In perioadele 1918 – 1940 si respectiv 1941 – 1944 Cetatea se intoarce la Regatul Romaniei.  Dupa anexarea Basarabiei la Imperiul Rus in 1812, cetatea Hotin isi pierde importanta de odinioara, perindandu-se pana in prezent sub stapanirea mai multor autoritati, care au incercat sa rastalmaceasca si trecutul istoric.

Pe langa faptul ca a fost considerata mult timp cea mai importanta cetate a Moldovei, situata la o adevarata rascruce de drumuri si civilizatii ( „Iar cine va duce dara cai si iepe  la Camenita, acela va da la Hotin ce ar fi avut sa dea la Cernauti…– Privilegiul lui Alexandru cel Bun pentru negustorii din Livov, 1408 )Cetatea Hotinului a dobindit aceasta calitate si prin arhitectura sa inedita prin influentele central-europene combinate cu cele romanesti.

Amplasata la varsarea fluviului Nistru in Marea Neagra, Cetatea Alba a fost atestata inca din antichitate cu denumiri precum Tyras, Albi Castri, Citta Alba, Belgorod, Asprokastron, Moncastron, Akkerman. Situl acestei cetati a adapostit toate neamurile posibile care s-au perindat in acest spatiu: traci, greci ( grecii din Milet sunt cei care in secolul 5 i.H. fondeaza Tyrasul – Ofiussa )  daci, sciti, romani (incep cucerirea in 57 d.H.) huni (care devasteaza intregul tinut in jurul anului 375), alani, bizantini (dupa anul 545), slavi, venetieni, genovezi ( in 1315 acestia aveau deja infiintate aici avanposturile comerciale), romani moldoveni (catre 1359 Cetatea Alba devine parte a Moldovei, Alexandru Cel Bun ingijindu-se indeaproape de consolidarea cetatii si asumandu-si, cu mari beneficii economice, rolul de suveran protector), tatari, turci (1484 – 1812), rusi (1812 – 1918). Populatia romaneasca a continuat sa locuiasca regiunea, indiferent de prezenta temporara a noilor veniti, pana la revenirea tinutului in cadrul Regatului Romaniei.

Pe data de 2 august 1940, cinci saptamani dupa Ultimatum, Sovietul Suprem al URSS, calauzit de „principiul dezvoltarii libere a nationalitatilor” a adoptat legea „cu privire la formarea Republicii Sovietice Socialiste Moldovenesti”, venind astfel … „in intimpinarea oamenilor muncii din Basarabia” . Judetele nordice si sudice nu sunt insa alocate noii „republici”, ci sunt rupte de restul Basarabiei. Cetatea Hotin si Cetatea Alba devin parte ale Republicii Sovietice Socialiste Ucrainiene. In perioada celui de-al doilea razboi mondial (1941-1944) cetatile istorice se intorc regatului roman, pentru ca la terminarea razboiului si victoria URSS sa fie incorporate RSSU. In felul acesta unul din cele trei imperii cu care geografia ne-a impovarat destinul istoric (Imperiul Tarist si apoi Sovietic) devine stapanul cetatilor de miazanoapte si de miazazi. In anul 1991 cand vecinii ucrainieni dobandesc independenta statala cele doua cetati raman in componenta noului stat, urmand intocmai „croiala” frontierelor decisa de Iosif Visarionovici Stalin, incuviintata prin pactul Molotov-Ribbentrop si agreata de „prietenul de-o vara”, Adolf Hitler.

Iulia Modiga a absolvit programul de master Antropologie si Dezvoltarea Comunitara din cadrul Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala a Universitatii Bucuresti. Lucreaza ca asistent-cercetator la Biblioteca Metropolitana Bucuresti si este redactor-asociat al Revistei la Plic, publicatie de arta, literatura si atitudine din Republica Moldova. Manifestandu-si interesul pentru domeniile geopolitica si antropologie vizuala, si-a propus studierea comunitatilor romanesti din jurul granitelor. Pe fondul curiozitatii sociologice, a intreprins si o incursiune in partea sud-vestica a Ucrainei, cunoscuta drept zona Bugeacului, unde a descoperit ,,istoria incremenita”, inclusiv prin dainuirea Cetatii Albe, care reprezinta un simbol al istoriei acestor meleaguri.

Valentin Eliseu, autodefinit drept “fotograf din placere si din intamplare” este de profesie grafician si activeaza ca realizator de filme de desene animate si director de animatie. Cu o cariera de peste 30 de ani in cinematografie, a participat la realizarea a mai mult de 250 de filme de animatie clasica de scurt si lung metraj.

In ultimii ani a colaborat exclusiv cu case de productie de film din Franta, Spania, Anglia, Danemarca si Germania. A organizat un master-class de desen animat traditional in cadrul Festivalului International de Animatie „ANIMEST”care se organizeaza anual in Bucuresti.

Dupa o lunga perioada in care a locuit si activat in afara tarii, se repatriaza si initiaza primul curs de animatie de nivel profesionist organizat in Romania, in ultimii 20 de ani.

Detine cateva premii pentru animatie, obtinute in Spania, Egipt si Romania. Este membru titular al Uniunii Cineastilor din Romania si al Societatii Dacin-SARA.

Consiliul Unirii © 2015 Frontier Theme