Consiliul Unirii

Unirea Face Puterea

Pozitia Consiliul Unirii in legatura cu vizita premierului Victor Ponta in Republica Moldova

Consiliul Unirii pledeaza ferm pentru legaturi cit mai strinse intre Guvernele de la Bucuresti si Chisinau, salutind, in martie, la Iasi, prima sedinta comuna a celor doua Executive romanesti si proiectele economice comune aflate in stadiu de intentie sau de derulare. Consiliul Unirii este convins ca prin cooperare economica se poate atinge mai rapid idealul Unirii si are in activul sau mai multe proiecte pe care le va propune ambelor Guverne.

Indiferent de schimbarile politice de la Bucuresti – ceea ce nu e valabil si pentru Republica Moldova – Consiliul Unirii considera ca – din partea conducerii politice a Romaniei – relatiile trebuie sa se desfasoare doar pe calea adincirii, ca si a ascensiunii la niveluri cit mai inalte.

Consiliul Unirii nu exprima simpatii si antipatii politice fata de Puterea sau opozitia din Romania, dar doreste ca toate partidele de acolo sa manifeste interes pentru idealul reintregirii neamului romanesc.

In acest sens, Consiliul Unirii atentioneaza conducerea Romaniei ca, in stinga Prutului sunt tot mai multi romani avind si cetatenia romana, care au dreptul sa participe la procesul electoral din dreapta Prutului si nu doreste ca acestia sa fie “trebuinciosi” numai in perioadele electorale. In acest sens, Consiliul Unirii transmite inaltului reprezentant si premier din partea USL preocuparile legate de intentiile decidentilor de la Bucuresti de a restringe drepturile cetatenesti ale romanilor aflati, urmare a unor decizii tragice din istoria poporului roman, in afara Statului Roman, ajungind victime pentru experiemente ale regimului comunist.

Consiliul Uniri solicita premierului Victor Ponta, care vine in vizita la Chisinau, sa transmita guvernantilor ca intilnirile bilaterale trebuie sa fie eficiente, si nu formale, pentru acumulare de capital politic si electoral. Cea mai buna dovada a interesului sincer al guvernantilor fata de romanii din Republica Moldova, care constituie, in proportie de 80 la suta, majoritatea populatiei in cel de-al doilea stat romanesc, ar fi modificarea legislatiei electorale in sensul crearii unei circumscriptii speciale numita Basarabia, cu dreptul de a candida al originarilor basarabeni si cu o reprezentare in Parlament egala cu cea acordata din oficiu unor categorii de populatie, cu nerestringerea sectiilor de votare, dar prin crearea cadrului legal participarii libere, oneste si corecte pentru locurile oferite prin lupta electorala romanilor din stinga Prutului.

Consiliul Unirii solicita Comisiilor Electorale Centrale din cele doua state romanesti sa semneze acorduri care sa permita desfasurarea de campanii electorale fara restrictii pentru cei cu drept de vot pe ambele maluri ale Prutului. Consiliul Unirii solicita Guvernului Filat sa incurajeze presa publica si cea controlata de patronii politici sa ofere spatiu concurentilor electorali pentru Parlamentul Romaniei, pentru ca cetatenii romani cu drept de vot sa ii poata delega pe cei mai buni reprezentanti in structurile Puterii de la Bucuresti.

Consiliul Unirii va expedia Parlamentului, Guvernului si Presedintiei propuneri concrete la legislatia electorala, care sa asigure drepturi adecvate numarului tot mai mare de cetateni romani din stinga Prutului, propuneri ce vor fi difuzate in spatiu public.

Consiliul Unirii spera ca urmare a intilnirii celor doi premieri romani sa aiba de cistigat romanii de pe ambele maluri ale Prutului pe dimensiunea integrarii reciproce intraromanesti.

Chisinau, 13 iulie 2012

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Consiliul Unirii © 2015 Frontier Theme