Consiliul Unirii

Unirea Face Puterea

20 de ani de la luptele din Transnistria

La invitaţia Asociaţiei Veteranilor de Război „Tiras Tighina 92” din Republica Moldova, o delegaţie a Asociaţiei Naţionale „Cultul Eroilor” din România, compusă din col. (rtr) Constantin Chiper, vicepreşedinte al ANCE din România, preşedintele ANCE Prahova, col. (rz.) Nicolae Moise, preşedintele filialei ANCE Văleni de Munte şi col. (rz.) Valentin Severin, vicepreşedinte al ANCE, filiala Galaţi au participat la adunarea comemorativă, dedicată participanţilor la conflictul militar din Transnistria din anii 1991/1992. La acel conflict militar au participat militari din armată şi voluntari din Republicii Moldova, împotriva provocatorilor din Armata a 14-a rusă şi a separatiştilor din Transnistria, conduşi de Igor Smirnov.

Membrii delegaţiei au trecut pe teritoriul Republicii Moldova pe la Punctul de Trecere a Frontierei Oancea-Kahul, în ziua de 21 iulie 2012, ora 09.00, fiind întâmpinaţi cu politeţe de către lucrătorii de frontieră români şi moldoveni.

Prima oprire am făcut-o în oraşul Cahul şi apoi ne-am deplasat spre Cimitirul Internaţional al Eroilor Români, situat la vestul localităţii Ţiganca. La ora 10.30 am depus o coroană de flori din partea Asociaţiei Naţionale „Cultul Eroilor” din România şi ne-am recules la mormintele ostaşilor români, care au căzut în luptele de eliberare a Basarabiei, desfăşurate în perioada 22 iunie-26 iulie 1941. Cu acest prilej, ne reamintim că teritoriile Basarabiei , al Bucovinei de Nord şi al Ţinutului Herţa au fost răpite din trupul României de către Uniunea Sovietică, prin Notele Ultimative ale Uniunii Sovietice, adresate României la 26 iunie şi 27/28 iunie 1940.

În Cimitirul Eroilor de la Ţiganca, refăcut şi inaugurat la data de 1 iunie 2006, de către Ambasada Română de la Chişinău, în colaborare cu Oficiul Naţional al „Cultului Eroilor” din România şi Guvernul Republicii Moldova sunt înmormântaţi în gropi comune şi gropi individuale, ostaşi români care au făcut parte din Regimentele 12 Infanterie „Cantemir” din Bârlad, comandaţi de către colonelul (avansat general post-mortem) Gheorghe Niculescu, născut în Ploieşti, căzut în lupte în ziua de 9 iulie 1941, pe Dealul Epureni ( a fost primul comandant de unitate căzut în fruntea ostaşilor pe care-i comanda), trupul său fiind adus şi înhumat în Cimitirul Viişoara din Ploieşti, Regimentul 11 Infanterie „Siret” din Galaţi, Regimentul 24 Infanterie Tecuci, Regimentul 25 Artilerie Tecuci (toate unităţile au fost subordonate Diviziei 21 Infanterie din Galaţi) şi ostaşi din Divizia 6 Infanterie „Mihai Viteazul” din Bucureşti.

De aici ne-am deplasat spre nord, oprindu-ne în localitatea Cania, fiind întâmpinaţi frăţeşte de către preotul paroh Vasile Burduja, soţia sa Ana, col. (rz.) Nicolae Doina şi fiul său (maior rz.). Împreună am vizitat Biserica catedrală „Sfântul mare mucenic Dimitrie-izvorâtorul de mir şi toţi sfinţii români”, aflată într-o fază avansată de construcţie, care va comemora pe toţi ostaşii români căzuţi în iunie-iulie 1941, pe câmpurile de luptă de la Ţiganca, Cania, Stoieneşti, Dealul Epureni. Apoi am fost ospătaţi de respectatele gazde şi împreună am convenit să realizăm un Protocol de Colaborare pentru îngrijirea Cimitirelor eroilor din zonă şi pomenirea celor căzuţi în luptele de eliberare a Basarabiei, în vara anului 1941.

În aceeaşi zi, la ora 17.00 am ajuns în localitatea Cimişlia, fiind întâmpinaţi cu multă căldură de către primarul oraşului, dr. Gheorghe Răileanu, ziariştii Ion Ciumeică şi Andrei Bargan, farmaciştii Iura şi Ana Răileanu. După o plăcută vizită la familia Ion şi Alexandra Ciumeică, ne-am deplasat la odihnă la familia Iura şi Ana Răileanu.

Duminică 22 iulie 2012 ne-a primit la primărie, gospodarul şi patriotul Gheorghe Răileanu, care ne-a prezentat preocupările cimişlienilor pentru gospodărirea oraşului şi programul pentru comemorarea eroilor căzuţi în luptele din Transnistria.

La ora 11.00 ne-am deplasat la Monumentul Eroilor căzuţi în luptele din Transnistria, unde erau prezenţi: participanţi la acest regretabil război, originari din Cimişlia, Orhei, Chişinău, Ungheni şi alte localităţi din Republica Moldova. Comemorarea a început cu slujba religioasă de pomenire a eroilor transnistreni, oficiată de preoţii Nicolae şi Mihail, continuată de alocuţiunile celor doi preoţi, a primarului dr. Gheorghe Răileanu, care a anunţat participanţii de hotărârea Consiliului Local al Primăriei Cimişlia pentru construirea Bisericii „Sfântul Gheorghe”, închinată eroilor transnistreni, precum şi apelul adresat tuturor participanţilor de a sprijini financiar realizarea acestui lăcaş de cult. Au urmat alocuţiunile veteranilor Timofei Gh. Haruţă, Sergiu Cicati şi Gheorghe Balaban şi a col (rtr.) Constantin Chiper, vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale „Cultul Eroilor” din România şi preşedinte al ANCE Prahova. Au fost depuse buchete de flori la monument şi în Cimitirul Eroilor din Cimitirul oraşului, de către toţi participanţii şi o coroană de flori din partea ANCE din România. În continuare s-au depănat amintiri din război, de către participanţii la această emoţionantă comemorare.

Împreună cu primarul oraşului, cu ziariştii Ion Ciumeică şi Andrei Bargan ne-am deplasat la studioul de radio şi televiziune locală, unde col. (rtr) Constantin Chiper a acordat un interviu moderatorului emisiunii de radio, Doina Butanu şi la televiziune, moderatorilor Andrei Bargan şi Radu Vârlan, dedicate eroilor cimişlieni, care au luptat în Transnistria. Noi am oferit gazdelor un număr de Reviste România Eroică, Prahova Eroică şi Galaţiul Eroic, iar dânşii au oferit pentru ANCE un Album cu fotografiile eroilor căzuţi în războiul transnistrean. Am primit propuneri din partea primăriilor din Cania şi din Cimişlia pentru a realiza un Protocol de colaborare pentru îngrijirea Cimitirelor şi monumentelor eroilor de pe teritoriul Republicii Moldova, dedicate eroilor români.

Ne-am despărţit de gazdele noastre cu sentimente frăţeşti şi cu angajamentul nostru de a face apel la toţi prahovenii şi gălăţenii, pentru a participa după posibilităţile financiare pe care le avem, la sprijinirea construcţiei Bisericii Eroilor „Sfântul Gheorghe” din Cimişlia.

Colonel (rtr.) Constantin CHIPER

Consiliul Unirii © 2015 Frontier Theme