În conferinţa de presă a Consiliului Unirii s-a spus că, pe 29 noiembrie, se împlinesc 10 luni de când a fost formată Platforma unionistă „Consiliul Unirii”.
Consiliul Unirii a apărut pentru a consemna cu demnitate 200 de ani de ocupatie ruso-sovietica si pentru a incuraja populatia şi conducerile politice de la Chisinau si Bucuresti sa accepte Unirea ca un act de dreptate istorica pentru toti romanii.
In fata presei au ieşit, din partea Consiliului Unirii, Stefan Maimescu, deputat in primul Parlament democratic, membru-fondator al Consiliului National al Unirii-1991, Anatol Caraman, presedintele Asociatiiei Veteranilor de Razboi-1992 „Tiras-Tighina”, care, impreuna cu Gheorghe Vita, Vitalia Pavlicenco, Anatolie Revenco şi Timotei Turcanu, coordonează Consiliului Unirii, Ludmila Bolboceanu, Gheorghe Maxian, Constantin Codreanu, membri activi ai CU.
Coordonatorii responsabili de activitatea CU consideră ca a fost un an cu actiuni de rasunet, desfasurate de Platforma unionista „Consiliul Unirii” impreuna cu Platforma civica „Actiunea-2012”.
Anatolie Revenco a făcut bilantul actiunilor.
Timotei Turcanu a redat conceptul Manifestului Unionistilor, Stefan Maimescu a vorbit despre esenta Scrisorii deschise adresate Presedintelui Nicolae Timofti, Anatol Caraman a facut cunoscut un Apel in contextul pozitiei Rusiei fata de Republica Moldova, Vitalia Pavlicenco a prezentat crimpee din Mesajul pe care Consiliul Unirii il va citi la Alba Iulia, Ludmila Bolboceanu, Gheorghe Maxian si Constantin Codreanu au vorbit despre semnificatia Yilei de 1 Decembrie si si aspecte legate de Consiliul Unirii.
Gheorghe Vită a mai vorbit despre iniţiativele legislative promovate prin diferiţi deputaţi în Parlamentul României, pentru a facilita soarta românilor care doresc să îşi redobîndească cetăţenia de care au fost lipsiţi fără voia lor.
Dna Ludmila Bolboceanu a vorbit despre demnitatea şi curajul membrilor CU, şi i-a îndemnat pe toţi românii adevăraţi să adere la această Pltaformă unionistă.
Gheorghe Maxian a vorbit despre actiovitatea unioniştilor de la Orhei, despre formarea filialei Orhei-Teleneşti a CU şi despre publicaţia Farul Reîntregirii.
Constantin Codreanu a dat apreciere acţiunilor unioniste din anul 2012, desfăşurate de Platforma civică “Acţiunea-2012” şi de Platforma unionistă “Consiliul Unirii”, a adresat un Mesaj tuturor românilor de Ziua Naţională.
Reprezentanţii CU au răspuns la întrebările ziariştilor.
Bilanţul activităţii Consiliului Unirii
În cele 10 luni de activitate, comoponentele Consiliului Unirii au desfăşurat sau sprijinit 9 marşuri unioniste – Marş auto pe 24 ianuarie, marşuri pe 25 martie, pe 13 mai, 16 mai, 28 iunie şi 16 septembrie la Chişinău, pe 22 iulie la Cahul, pe 5 august la Bălţi şi pe 21 octombrie la Bucureşti, în cooperare cu Platforma civică “Acţiunea-2012”.
Membrii activi ai Consiliului Unirii au oferit o conferinţă de presă la Hanul lui Manuc, prilejuită de împlinirea a 200 de ani de ocupaţie ruso-sovietică.
A fost salutată prima şedinţă a celor două Guverne româneşti la Iaşi.
Au fost înaintate propuneri conducerilor de la Chişinău şi Bucureşti în scopul consemnării celor două secole de ocupaţie, propuneri de modificare a legislaţiei româneşti electorale, scrisori Preşedinţilor celor două state româneşti.
Au fost oferite o serie de conferinţe de presă, cu exprimarea poziţiei CU faţă de evenimentele din societate.
S-au depus flori în zilele inseminate pentru istoria neamului.
Sub egida CU a fost editată o carte despre calvarul românilor basarabeni în cele două secole de ocupaţie.
Au fost adoptate şi difuzate o serie de declaraţii şi lansate o serie de iniţiative, cum ar fi cea privind reînălţarea Turnului Dezrobirii Basarabiei. .
Pe site-ul Consiliului Unirii www.consiliul-unirii.ro este postat nomenclatorul activităţilor CU, care se completează continuu şi se pot vedea adeziunile la CU ale românilor din întreaga lume şi toate activităţile CU.