Consiliul Unirii

Unirea Face Puterea

Mesajul CU a ajuns in Sala Unirii, la Alba Iulia


Un grup din 87 de membri ai Consiliul Unirii au participat la festivitatile de Ziua Unirii de la Alba Iulia. Plecarea a fost in seara lui 29 noiembrie. La frontiera cu Romania, autocarele, la fel ca si celelalte mijloace de transport, au stat patru ore si jumatate, asteptind repararea “panei” sistemului de evidenta computerizat a intrarilor si iesirilor din Romania.

Din acest motiv, programul preconizat de organizatori a fost modificat, o dorinta raminind vizitarea, mai pe indelete, a cetatii de la Alba Iulia. Acest lucru a reusit partial, ziua de 29 noiembrie fiind foarte insorita, spre deosebire de 1 Decembrie, care s-a aratat cu un timp mai mohorit. Ghidul, un tinar unionist, a avut o prestatie emotionanta, salutindu-i pe basarabeni cu un “Bine ati venit acasa!”

La Alba Iulia au venit multi cetateni romani si straini. Ceremonia festiva a avut loc in Sala Unirii. S-a oficiat un Te-Deum si s-au rostit discursuri de mare valoare in cadrul slujbei religioase.

Manifestarile au debutat cu o depunere de coroane, Consiliul Unirii a depus doua coroane, insa responsabilii de aceasta parte a programului nu au anuntat depunerea de catre delegatia CU din R.Moldova. Un grup de 34 persoane, din cei 87 prezenti la Alba Iulia, a participat la manifestarea solemna, cu prezenta oficialilor, in Sala Unirii, unde au fost citite mesajele Soliilor venite la Mecca romanilor. Mesajul CU a fost citit de unul dintre coordonatori, Vitalia Pavlicenco, fiind apoi remis Primarului Mircea Hava.

Delegatia basarabeana, sustinuta de ceilalti, a avut o reactie de solidaritate, toti scandind “Basarabia e Romania”. Responsabilii de programul de la Sala Unirii au adus multumiri, remarcind prezenta basarabenilor, care “a imprimat o atmosfera cu totul speciala” solemnitatilor. Ne-au invitat si alta data si au spus ca putem conta pe ei.

Apoi, basarabenii s-au incins, impreuna cu ceilalti romani, in Hora Unirii.

Multumim tuturor romanilor care au fost alaturi de delegatia din Republica Moldova in aceasta actiune.

Un moment de suflet, absolut special, a fost in comuna Limba, din apropiere de centrul judetean, unde Dan Ioan Mariuta, presedintele Asociatiei “Realitate si Adevar”, membru al CU, ca si presedintele Asoiciatiei “Limbenii”, un colonel cu lacrimile in ochi la venirea noastra in caminul cultural, au oferit o masa si o sarbatoare romanilor basarabeni, alaturi de romani din Serbia si Bulgaria, veniti si ei acolo. Acolo s-au tinut discursuri, am descoperit si citi poetiu avem…

Drumul la Alba Iulia, cu doua autocare, a fost greu, dar placut si romanii au ramas foarte multumiti. Pe drum incolo si inapoi au ascultat muzica patriotica si usoara romaneasca si straina, au vizionat si cutremuratorul film “Oglinda”, de Sergiu Nicolaescu, despre controversata perioada legata de arestarea lui Antonescu si fortarea abdicarii Regelui Mihai, au rostit versuri proprii, scrise chiar la Alba Iulia, sau cu 21 de ani mai inainte, fiind versuri proUnire, cum am aflat despre Traianus Vasilcau, poet, membru al Consiliului Unirii.

SP al CU

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Consiliul Unirii © 2015 Frontier Theme