Lumina și adevărul au biruit și în Basarabia
Fotoreportaj de Cătălina Sîrbu
La 20 august în sala festivă de la Biblioteca Națională din RM a avut loc Simpozionul Internațional de Dacologie cu tema „Pierit-au Dacii?” (după lucrarea cu acelaș titlu de Bogdan Petriceicu Hașdeu). La pupitru au vorbit dacologi și din partea dreaptă, și din partea stângă a Prutului, ba chiar și din Transnistria.
Emoționantă și plină de bucurie a fost venirea și intrarea triumfală în sala mare a BNRM a dacologilor , circa 30 de istorici veniți din partea dreaptă a Prutului în frunte cu Dl Dr. Napoleon Săvescu, președintele Societății Dacia Revival împreună cu dl Florin Cârlan, președintele Societății „Grigore Vieru” care au participat toți la Congresul al XIV-lea de dacologie ce a avut loc în zilele de 16 -18 august la Buzău, România.
Jurnaliștii l-au înconjurat cu întrebări pe Dl Napoleon Săvescu.
Simpozionul a început cu o rugăciune.
Un cuvânt de salut a avut dl Alexei Rău, directorul Bibliotecii Naționale.
Lucrările Simpozionului au fost conduse de Dl Napoleon Săvescu.
Jurnalistă Valentina Gălușcă, editoarea site-ului „Cerul Albastru” – http://cerulalbastru.com/
http://cerulalbastru.com/2013/08/lumina-si-adevarul-au-biruit-si-la-chisinau-simpozionul-international-de-dacologie-a-fost-cu-succes/ .
Dumneaei i se datorează într-o oarecare măsură inițierea și organizarea acestui Simpozion Științific. Inițial Societatea Dacia Revival hotărâse să facă Congresul al XIV-lea de dacologie din anul acesta la Chișinău. Însă, din diferite motive, inclusiv criza politică din RM, congresul a fost contramandat și a avut loc la Buzău.
Jurnalista Valentina Gălușcă a publicat două articole pe site-ul Cerul Albastru în care se revolta, întrebând:
Oare, noi, basarabenii, nu suntem tot daci? Oare, Dacia nu a fost și la Nistru, și mai departe? Dacă, eventual, este imposibil anul acesta de a face un congres la Chișinău, hai, să facem măcar un simpozion ca să abordăm această temă și în Basarabia…
Articolele Valentinei Gălușcă au fost preluate de mediile de informare de peste Prut. Apoi au ajuns și la New York, la Societatea Dacia Revival, la dacologii din diaspora românească din SUA. Au urmat discuții prin email cu istoricul Nicolae Nicolae, secretar responsabil la revista „Dacia Magazin” și, paralel, cu Dl Florin Cârlan, președintele fondator al Societății „Grigore Vieru” – un român de origine basarabeană emigrat in Statele Unite…
Când Dl Săvescu împreună cu dacologii de la Dacia Revival – Reînvierea Daciei – au fost de acord să vină la un Simpozion Științific la Chișinău, atunci Dna Valentina Gălușcă s-a adresat la Biblioteca Națională care a fost deschisă pentru colaborare.
Astfel acest Simpozion Științific de Dacologie, totuși, a fost organizat șa Chișinău cu speranța ca în anii viitori să fie și la noi un congres al dacologilor cu o participare largă a istoricilor și autorităților.
……………….
După cuvântarea introductivă a dlui Napoleon Săvescu la catedră au vorbit dacologi din SUA, România, Italia dar și din Republica Moldova.
La compartimentul Cercetare, Analize, Sinteze a luat cuvântul prof. Mariana Terra (New York) la tema „Dacii n-au pierit”. Dumneaei a recitat și o poezie ce mi-a plăcut:
„ Dacii n-au pierit din lume”
Ne-a spus clasicul Hașdeu,
Noi purtăm acelaș nume:
Dac e el, și tu, și eu…
Academicianul Petru Soltan (RM) a vorbit despre teritoriile dacice din Transnistria și mai departe… până la Marea Baltică, menționând că și denumirea acestei mări provine de la un cuvânt al strămoșilor noștri – baltă!
Șoția vestitului dacolog basarabean Andrei Vartic a vorbit despre cercetările soțului ei în acest domeniu. Menționez că dl Vartic a colaborat mult timp cu BNRM, activând în mod revoluționar în domeniul dacologiei. Cu regret a plecat dintre noi prea devreme… La pauza de masa, dl Săvescu a făcut o vizită de omagiere la mormântul dacului basarabean cu numele Andrei Vartic.