Consiliul Unirii

Unirea Face Puterea

Pe 1 Decembrie, la Chișinău, românii au demonstrat identitate și demnitate

CIMG5959Duminică, 1 Decembrie 2013, Ziua Națională a României a fost marcată la Chișinău, 120120132826pentru prima oară, amplu, deschis, cu mult entuziasm, cu o participare reprezentativă a românilor și alogenilor integrați din toate raioanele republicii. Partidul Național Liberal, membru al Consiliului Unirii – care marchează consecvent toate datele naționale importante din istoria Țării noastre-mamă, România – și-a ținut și ședința festivă a Delegației Politice Naționale, după care a mers, organizat, – în baza declarației prealabile, depuse la Primăria Municipiului Chișinău, – în Piața Marii Adunări Naționale, unde a întins un Tricolor imens și a serbat Ziua Națională a României, evocând Marile Uniri ale națiunii.

CIMG5983IMG_0510La ora 9.00, membrii Consiliului Unirii au depus flori la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, împreună cu alți exponenți ai curentului unionist, precum Platforma Civică ”Acțiunea-2012”, reprezentanți ai Mișcării Populare din România. A fost o onoare pentru unioniști depunerea de flori împreună cu Valeriu Matei, academician al Academiei Române, membru al AȘ a R.Moldova, directorul Institutului Cultural Român de la Chișinău, și Bogdan Diaconu, parlamentar, vicepreședinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării în Legislativul de la București.

La manifestarea din centrul capitalei, care a început la ora 13.00, au cântat interpreți dragi, precum Basarabeanca (Aurica Dicusar), Viorel Mahu, Ansamblul Ștefan-Vodă, condus de cunoscutul unionist Tudor Ungureanu, și Ansamblul de la Strășeni, condus de inimosul unionist Anatolie Șaptefrați. De asemenea, au răsunat cintece patriotice, Hora Unirii, piese de profundă trăire națională în legătură cu destinul tragic al basarabenilor, al tuturor românilor.

La mitingul dedicat Zilei Naționale a României au luat cuvântul Anatolie Caraman, colonel în rezervă, participant la războiul de la Nistru, președintele Asociației veteranilor de război-1992 ”Tiras-Tighina”, cavaler al Ordnului Ștefan cel Mare, coordonator al Consiliului Unirii, Vitalia Pavlicenco, președintele PNL, coordinator al Consiliului Unirii, deținătoare a Ordinului României ”Pentru Merit”, în Grad de Comandor, poetul Nicolae Dabija, academician al Academiei Române, coordonator al Consiliului Unirii, Timotei Țurcanu, coordonator al Consiliului Unirii, responsabil de Departamentul ”Programe și Strategii” în CU, Gheorghe Casian, președintele PNL-Orhei, președintele ”Asociației oamenilor de știință, cultură și artă” din Orhei, membra a CU, Vasile Cocarcea, istoric, poet, membru al conducerii OT PNL-Orhei, Gheorghe Botnari, membru al PNL din Cârnățeni, Caușeni. A existat un număr mare de doritori de a lua cuvântul în această zi înălțătoare, însă timpul i-a presat pe cei prezenți în PMAN să se deplaseze, conform scenariului convenit cu membrii Platformei civice ”Acțiunea-2012”, spre scuarul din fața Liceului ”Gheorghe Asachi”, de unde a pornit un Marș unionist pe lângă Ambasada României, coborând în PMAN, încercuind printr-o Horă a Unirii Guvernul, ca semn al voinței de reunificare a celor două state românești.

Atmosfera a fost deosebită în această zi, care a cuprins și multe alte acțiuni. Membrii Platformelor Consiliul Unirii și Acțiunea-2012 au reușit – pentru prima oară – să îi adune, prin solidaritate, în centrul capitalei, de Ziua Națională a României, pe românii care și-au depășit pasivitatea, indiferența, timiditatea și chiar frica, conștientizând că românii – deținând sau nu cetățenia României – au  obligația de a fi împreună de sărbătoarea noastră națională, într-un gest de expresie simbolică a dorinței de refacere a unității naționale românești.

La Filarmonica de stat, ansambul românesc ”Nemuritorii” au oferit un spectacol național de excepție, cântece ale acestuia răsunând și în PMAN.

Am remarca și că, timp de trei săptămâni, Consiliul Unirii și Acțiunea-2012 au încercat să adune mai multe forte politice ce se revendică românești, la o sărbătoare comună, pe 1 Decembrie, dar – poate că – acest lucru va reuși data viitoare.

PNL mulțumește tuturor reprezentanților presei care au oglindit – cu sau fără voia patronilor lor -, evenimentele de la 1 Decembrie 2013 și speră că, altă data, oglindirea acțiunilor din această zi va fi făcută, de unele instituții media, cu mai multă precizie, mai multă obiectivitate și fără discriminare pentru opțiunile împărtășite. Numai o societate liberă își poate alege – fără greș – viitorul cel mai fericit care – pentru noi, adepții refacerii unității naționale românești, – înseamnă reunificarea Basarabiei cu România.

Vitalia Pavlicenco

IMG_0509

 

IMG_0511CIMG5903
120120132835CIMG5908CIMG5930CIMG5933CIMG5946CIMG5966
IMG_0637IMG_0551IMG_0693IMG_0659IMG_0700

IMG_0701

IMG_0702

IMG_0703
120120132839

120120132840

120120132842

120120132843

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Consiliul Unirii © 2015 Frontier Theme