Consiliul Unirii

Unirea Face Puterea

Tătărești, centrul Basarabiei

Sub egida Institutului Cultural Român ”Mihai Eminescu”, Chișinău a avut loc, în sala de spectacole a Bibliotecii Naționale din Chișinău, premiera fimului ”Tătărăști, DSC01820centrul Basarabiei”, eveniment înscris în suita de manifestări culturale organizate de ICR Chişinău pentru a celebra Ziua Naţională a României, 1 Decembrie.

Prezentatorul seratei a fost academicianul Valeriu Matei, directorul ICR Chișinău, la premieră asistând: scriitori și alți oameni de cultură, savanți istorici, deputați în Parlamentul R.M. și alți oameni politici, jurnaliști, reprezentanți ai publicului larg. În calitate de spectatori speciali au fost eroii filmului, țăranii din satul Tătărești, Strășeni.

După vizionarea filmului cu durata de 53 de minute au avut loc discuții pe marginea lucrării, la care au participat: Leonid Bujor, consilier al Primului Ministru; Andrei Vacarciuc, deputat în parlamentul R.M.; Valentina Sturza, președintele Asociației Fostilor Deportați și deținuți politici; Ion Varta, doctor habilitat în istorie; directorul Serviciului Național de Arhive din R.M.; Mariana Țăranu, doctor in istorie; preotul Vlad Mihăilă, consilier al Mitropolitului Basrabiei +Petru; Serafim Belicov, scriitor; Tudor Botin, artist plastic; Nicolae Schițco, enciclopedist, Andrei Dumbrăveanu, publicist etc. Printre vorbitori s-a aflat și profesorul liceului din satul Ciobruciu, Ștefan-Vodă, Ion Vascanu, care a sosit la Chișinău, de la distanța de peste 100 km, după cum a informat el, special pentru această premieră.

În luarea sa de cuvânt, publicistul Gheorghe Mârzenco, autorul filmului, a informat despre eforturile depuse pentru realizarea lucrării. Imaginile utilizate în film au fost achiziționate din diverse arhive, în primul rând, din arhivele din Chișinău, dar și din Rusia, Ucraina, Kazakhstan, Germania etc.

În încheiere, academicianul Valeriu Matei a remarcat efortul competent al autorilor filmului și a afirmat că, de fapt, fiecare localitate din Basarabia merită să-și aibă pelicula sa cinematografică. Mai ales în contextul perioadei de genocid comunist-stalinist împotriva basarabenilor este necesar de adunat într-un film lung povestirile tuturor victimelor acestei ocupații sângeroase: ale foștilor deportați, arestați și diverși deținuți ai gulagului.

Filmul ”Tătărești, centrul Basarabiei” este o lucrare a cineaștilor din Chișinău, Paris și Dusseldorf și redă istora dramatică a Basarabiei, prin prisma unei localităţi şi a oamenilor săi, abordând și unele aspecte din actualitate. În el se produc diverși locuitori ai satului Tătărești din raionul Strășeni, în special foști deportați în Siberia și alte victime ale ocupației sovietice, precum și martorii oculari ai evenimentelor de epocă. Conducător al proiectului este publicistul Gheorghe Mârzenco. Cu un comentariu pe parcursul filmului se prezintă cunoscutul istoric Ion Varta, lectura fiind asigurată de actorul Valeriu MÂRZA, Artist Emerit.

Autor: Ioan POPESCU

 http://www.infoprut.ro/2013/tatare%C8%99ti-centrul-basarabiei.html

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Consiliul Unirii © 2015 Frontier Theme