Consiliul Unirii

Unirea Face Puterea

Recensământul (identității) ori mormântul?!…

  CazacuLung e drumul şi cotit…, dar mergi pe el Drept, ca să nu te clatine îndoielile, şi vei ajunge la împlinire…Speranţă! Credinţă! Victorie!

Iacob Cazacu-Istrati

 

Am citit articolul lui Ion Macovei “Recensământ 2014: Naționalitate sau etnie? Răspund foștii demnitari de stat”și am rămas uimit. Ziarul Timpul scrie una și…citim alta.

Cui sunt adresate aceste întrebări?   Lui Tarlev, Lupu,  Dodon? Mâine lui Voronin?

1. Există diferență între noțiunile „naționalitate” și „etnie”?
2. Cum ați răspunde la întrebarea din ancheta recensământului „De ce etnie/naționalitate sunteți

Am avut intenția de a mă opri la acest subiect mai înainte și chiar cu mare satisfacție. Vreau să recunosc faptul că m-a piscuit nițel la inimă invidia, pentru că nu noi, FRP cu sediul în Canada, am fost pionierii acestei  binevenite companii VORBESC ROMÂNEȘTE, SUNT, DECI, ROMÂN, ci ziarul Timpul, prietenul nostru. Bravo colaboratorilor  în frunte cu dl Constantin Tănase. Noi, cei de peste ocean (o spun cu toată sinceritatea), când ne așezăm să culegem informațiile, ultimele știri din RM, începem cu Literatura și arta, Timpul și Ziarul de Gardă, Cuvantul și Vocea Basarabiei ș.a. Da, este și Unimedia, dar e numai pe NET și am observat, în ultimul timp, că nu mai solicită pe acele personalități multdorite de noi, de exemplu Anatol Petrencu, Anton Moraru, Traian Vasilcău ș.a. De ce? Ne pune pe gânduri… Dacă e să n-o publice și pe dna Vitalia Pavlicenco, aș avea impresia că Unimedia a rămas de nimic. Asta e părerea mea personală. Am auzit, printre altele, că cel ce dorește să fie publicat pe Unimedia e dator să achite redacției o sumă de bani?… De cand ma știu, redacțiile plătesc colaboratorilor, și nu invers…

Bine, dar să ne întoarcem la începuturi, că am luat-o razna.

Da, vorbesc românește, deci, sunt român. Așa este,așa va fi! Și sunt foarte bucuros de intervievații noștri care promovează această idee, acest adevăr, precum Vitalia Pavlicenco, președintele PNL, Ion Ungureanu, ex-ministru al Culturii și Cultelor, Mircea Druc, ex-prim-ministru, alte personalități ale statului nostru național. Cei care sunt români adevărați trebuie intervievați, și nu dondoneii sau târlăii… Ați încurcat scopul sau subiectul, dle Constantin Tanase?

Pentru ce să le luați interviu celor care vorbesc o limbă străină și sunt de naționalitate și etnie străină? Dacă Vasilii Tarlev e de etnie română, apoi eu mă declar mâine că sunt de etnie universală și de naționalitate astrală. Pot să-i dau dreptate lui Dumitru Diacov, care spune că dânsul este moldovean, dar vorbeste româneste. Sigur, dacă e de naționalitate rus și locuiește în Moldova, atunci este moldovean, după locul geografic de trai, și vorbește limba română pentru că o posedă, dar de naționalitate nu poate fi moldovean, pentru că așa naționalitate nu există în lume. Și aici Timpul a dat-o iar în bară: de ce l-a anexat pe dl Diacov în interviu, dacă nu e român? Așa promovează Timpul Campania propusă  VORBESC ROMÂNEȘTE, SUNT, DECI, ROMÂN!?

Citiți ce bine vede dl Mircea Druc problema aceasta: ”Da, e o realitate, există un stat numit Republica Moldova, și cetățenii lor sunt moldoveni. Nu pot să spună că sunt națiune, ci sunt cetățeni.”

Oamenii simpli de la țară nu vor face diferența. Cei din Basarabia o să spună că sunt moldoveni nu din cauza că se opun neapărat românismului sau că sunt convinși că ar fi o națiune etnică, polietnică, politică etc. Confuzii oricum vor fi. Dar nu știu cine și ce câștigă cu asta.

Cine? – E clar: Lupu și…Voronin, Dodon și …lichelele lor!

Consider că interviuri la această temă, destul de serioasă, ce  pot aduce o cotitură radicală în  calea de mai departe a tuturor românilor, este de a opri interviurile cu persoane de alte etnii/naționalități din RM, chiar și cu unii de etnie română, dar care se consider moldoveni. Respectați denumirea și scopul Campaniei Naționale VORBESC ROMÂNEȘTE, SUNT, DECI, ROMÂN !

PS. Salut, dle Ion Macovei! N-ați visat nimic rău astă noapte? Nu vă arde nici un obrăjor? Lasă-i, bre, în plata Domnului pe toți acei moldoveni porecliți, mai cu seamă pe acei din vârful p..iramidei. Privește câțe personalități merită o deosebită atenție din partea Dumitale și a noastră a tuturor: tot personalul Academiei de Științe a RM, personalul didactic din instituțiile de orice nivel, scriitori și…care sunt cu adevarat români!

Iacob Cazacu-Istrati

Toronto

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Consiliul Unirii © 2015 Frontier Theme