Consiliul Unirii

Unirea Face Puterea

AVR “Tiras-Tighina” despre razboiul de eliberare nationala din 1992

Declarația PNL despre sacrificiul luptătorilor pentru integritatea teritoriiilor românești

Partidul Național Liberal a manifestat constant o preocupare majoră pentru promovarea adevărului despre lupta românilor basarabeni pentru independența celui de-al doilea stat românesc față de Imperiul Rus, pentru integritatea teritoriilor românești.

În întreaga sa activitate, PNL a formulat și a propus concepte și proiecte de documente, viziuni și abordări programatice, inclusiv în Parlament, pentru reglementarea cu demnitate a diferendului nistrean, alimentat de cercurile imperiale rusești, care nu-și retrag trupele de ocupație nici astăzi.

Astfel, deputații PNL au propus în legislatura 2005-2009 rezilirea Acordului de încetare a focului din 1992, ca să plece trupele false de menținere a păcii, să se dizolve Comisia Unificată de Control, care apără regimul separatist de la Tiraspol, precum și rezilierea Memorandumului din 1997, semnat în detrimentul Chișinăului de către forțele prorusești, la insistența comuniștilor. În aceeași legislatura, deputați PNL au depus proiecte legislative privind protecția socială a familiilor luptătorilor pentru integritatea teritorială a Basarabiei, manifestând receptivitate față de multiplele și regretabilele probleme ale Eroilor de la Nistru. Astfel, deputații PNL au înaintat și un proiect de lege pentru asigurarea cu pensii decente a invalizilor de război, proiect care, din păcate, nu a devenit nici astăzi lege, din cauza tratării antinaționale, de către guvernanți, a esenței și a scopului războiului provocat de separatiși și de sprijinitorii lor de la Kremlin, precum și a sacrificiului luptătorilor.

În cadrul platformei unioniste Consiliul Unirii, PNL și asociațiile obștești afiliate au organizat acțiuni masive de comemorare a doua secole de ocupație ruso-sovietică, inclusiv marșuri de demnitate națională românească, au cerut expluzarea Ambasadorului Rusiei, a reprezentantului putinist Rogozin, care a împușcat în război în forțele de rezistență națională, precum și expulzarea altor emisari ai Federației Ruse – stat recunoscut ca și agresor în războiul de la Nistru pentru eliberarea națională. A fost repudiat Kirill, reprezentantul Bisericii ruse, care i-a ”blagoslovit” pe kazaci și pe alți mercenari ruși să meargă la război împotriva coreligionarilor ortodocși.

În aceste zile, toți românii și alogenii integrați, oameni de bună credință, își comemorează eroii căzuți în luptele sângeroase pentru viitorul românesc, european al acestui teritoriu ocupat.

PNL își exprimă profunda gratitudine în fața sacrificiului depus de basarabeni la Hotarul Națiunii și îndeamnă societatea să omagieze, pe 2 martie, memoria eroilor, memoria părinților, a fraților, a copiilor noștri, prin jertfa cărora azi încă avem tăria să luptăm împotriva ocupației rusești, pentru libertate, prosperitate și unitate națională.

Conducerea Partidului Național Liberal:
Vitalia Pavlicenco, președinte,
Alexandra Can, Anatolie Revenco, Sergiu Afanasiu, vicepreședinți
Ion Margine, Secretar General
Chișinău, 25 februarie 2014

 

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Consiliul Unirii © 2015 Frontier Theme