Consiliul Unirii

Unirea Face Puterea

Vitalia Pavlicenco: ”Nu statalitatea contează, ci fericirea Omului!

Este  președintele PNL și una dintre cele mai active femei din viața politică a Republicii Moldova. Într-un interviu acordat portalului informațional Politics.MD, Vitalia Pavlicenco ne vorbește despre actuala guvernare și despre legătura dintre Integrarea Europeană și Unirea Republicii Moldova cu România.

11046367_1048970251783980_4872822516320271194_nDe curând s-au împlinit 97 de ani de când Sfatul Țării a votat Unirea Basarabiei cu România. Cât este de reală ideea Reunificării RM cu România în contextul actualei situații politice?

Observăm în societate un interes tot mai sporit față de posibilitatea reunificării celor două state românești, ca o soluție unică pentru ancorarea definitivă a R.M. în spațiul euroatlantic. Unirea poate fi posibilă prin conștientizarea de către populație a faptului că noi mergem spre niciunde, pentru că actualii guvernanți, care au făcut promisiuni privind Integrarea Europeană, nu pot merge spre Europa prin felul cum sunt. Este o mare dezamăgire ceea ce s-a întâmplat pe și după 30 noiembrie, de aceea oamenii manifestă tot mai mult interes față de opțiunea de reunificare a celor două state românești. În ultimul timp, noi suntem axați pe mesajul de coagulare a forțelor extraparlamentare românești naționale care luptă atât împotriva corupției guvernanților, cât și pentru refacerea unității naționale românești. Pentru că, dacă privim la ce se întâmplă în România, acolo merg pe bandă rulantă cu toții la pârnaie. De aceea, politicienii noștri se tem de UE, de România și de Reunire, deoarece, în felul acesta, ei ar fi nevoiți să răspundă pentru ce au făcut până acum. Considerăm că la guvernare sunt forțe prorusești controlate de Moscova, conducătorii politici și decidenții sunt șantajabili, de aceea, fac totul ca să nu se producă Reîntregirea României.

Pentru ce valori luptă PNL?
21181_1048970298450642_5443817337695868645_nÎn PNL suntem persoane cu cetățenie română, pe lângă cea moldovenească. Suntem patrioți a două state, dar în ideea de a le unifica. Noi luptăm pentru ca societatea noastră să nu aibă frica de a vorbi și a pleda pentru Unire pe cale pașnică. În anul 2012 am obținut în justiție dreptul de a avea un Statut al partidului cu obiectivul unionist, înregistrat ulterior la Ministerul Justiției. După înregistrarea oficială avem, cu atât mai mult, dreptul să milităm pentru unitatea națională. Ne bucură mult că am reușit, începând cu februarie anul 2012, când, la 16 mai, s-au împlinit 200 de ani de ocupație ruso-sovietică, am fondat ”Consiliul Unirii”, din care fac parte numeroase ONG-uri, partide și români de rând de aici, de peste Prut și din comunitățile românești de peste hotare. Astfel, împreună cu ”Acțiunea-2012”, am organizat diferite manifestări din anul 2012 până în prezent. Chiar recent, pe 27 martie, am avut o depunere organizată de flori la Ștefan cel Mare cu unioniști din toate raioanele, iar pe 29 martie am mobilizat oamenii să iasă la Marea Adunare Tricoloră inițiată de ”Acțiunea-2012” și sprijinită de ”Tinerii Moldovei”.

Integrare prin Unire sau Unire prin integrare? Cum apreciați pașii R.M. spre Integrarea Europeană?

11076289_10153154427869320_180488102618358060_nNoi considerăm că după 30 noiembrie a avut loc o Mare Înșelăciune, iar vectorul european a fost încetinit și, probabil, că va fi stopat. Sloganul ”Ne vom întâlni cu România în UE!” este o poveste de adormit copiii. Nici până la 30 noiembrie noi nu eram cotați cu șanse de a intra în UE. În primul rând, dacă nu există justiție, nu există nici stat. De aceea UE nu va mai oferi atâția bani Republicii Moldova. Ați văzut ce au spus factorii europeni și americani – că ”e greu să își imaginzi cum poți fura atâția bani într-un stat atât de mic” și că ”americanii nu dau bani în Republica Moldova ca oamenii bogați să devină și mai bogați”. Acestea, sunt semnale tot mai clare că fondurile europene vor fi tot mai puține. În aceste condiții, noi vom dispărea ca stat, ceea ce era de demonstrat. Însă nu statalitatea este importantă, ci Fericirea omului! Omul este cel care creează statul, pentru a-și organiza traiul și a fi fericit. Tot omul îl poate desființa. Este evident că cea mai scurtă cale de integrare în NATO și UE, este Unirea cu România. Acest lucru îl știu cei de la guvernare, numai că ei pun piedici tot mai mari, deoarece se tem de pușcărie. Acum mulți s-au deșteptat și preiau mesajele noastre, nu e rău, dar era bine dacă intelectualii le deschideau ochii cetățenilor și înainte de 30 noiembrie.

Ce gânduri aveți despre actuala guvernare?

10995899_856296891080607_6558500398230538245_n-300x233Actuala guvernare a provocat o mare dezamăgire în interior și în exterior. Poate doar Moscova s-a bucurat după formarea coaliției minoritare și instalarea Guvernului Gaburici. Guvernanții și-au acoperit interesele de înavuțire ilegală printr-o frazeologie și retorică europeană. Guvernanții vin dinspre stânga, de aceea nu așteptăm prea mult proeuropenism autentic și sincer de la ei.

 

Ce părere aveți despre proiectul inițiat de PLDM privind noul statut al capitalei? Credeți că avem nevoie de modificări, mai ales în pragul alegerilor?

În privința capitalei există o mare dezamăgire în legătură cu Dorin Chirtoacă. El se autoproclama liberal, însă nu a promovat politici liberale pentru capitală. De aceea, este loc de concurență liberă pentru concurenții politici ce vor să câștige Primăria. PLDM, care jinduiește demult această funcție, ca și PD, vin cu diferite propuneri pentru a capta opțiunile și simpatia alegătorilor. Nu știu dacă va reuși acest lucru, dar capitala noastră este în dezastru. S-au distrus monumente istorice, s-au dat terenuri în dreapta și stânga prin coalizarea falșilor liberali cu ortacii bolșevici ai lui Voronin, care, împreună, și-au împărțit din bunurile publice. În acest sens, nu avem o capitală europeană condusă de cel mai tânăr primar , ci o capitală a permisivității totale. El nu a demonstrat că este un tânăr ce își suflecă mânecile și ar fi vrut să lupte, cu pieptul deschis, împotriva corupției.

CIMG6747La alegerile din 30 noiembrie PNL a acumulat 0,43%, în timp ce PSRM-20,51%. Cum se explică acest fapt?

În primul rând este de vină mentalitatea maselor. Cei mai buni oameni sunt plecați peste hotare. Cea mai bună elită a societății a fost decimată când a fost deportată, iar alții s-au refugiat în România fără dreptul de vot. Pe lângă asta, Dodon a avut foarte mulți bani, noi presupunem – nu din Moldova. Dar nu a fost pedepsit pentru asta, pentru că e, de fapt, aliat al guvernanților și m-aș mira dacă nu vor face, peste un timp, o coaliție deschis prorusă – PD-PSRM-PCRM. Câți ne-au votat, nu știm, pentru că alegerile din 30 noiembrie au fost fraudate. Au spus-o și o știu mulți. PNL nu a recunoscut rezultatul alegerilor. Potrivit unor surse, partidul nostru a luat între 3-4%. Dar, una este să faci alegeri cu 50 milioane dolari și alta este să faci cu 17 mii de lei. Dar asta nu ne descurajează și nu ne demoralizează, pentru că noi știm că avem dreptate, dar dreptatea umblă – întotdeauna – cu capul spart.

CIMG66991-300x199”Viața nu merită să o trăiești decât în demnitate!” este maxima de pe pagina dumneavoastră de blog. Cât de mult vă inspiră acest citat? Ce alte principii de viață aveți după care vă conduceți?

Această afirmație îi aparține lui Ion Antonescu. Am postat-o pe blogul meu pentru că eu am trăit numai în demnitate. Niciodată nu m-am dedat ispitelor. Alte principii după care mă conduc sunt cele ale moralei creștine: să nu facem rău, să nu furăm… Cred că am avut noroc de o fiică și de un soț care m-au înțeles că desfășor o activitate de sacrificiu. Între altele, suntem într-o situație solicitantă și în familie – avem o nepoțică de patru anișori, de la doi crescând-o noi la Chișinău, și două nepoțele-gemene, care au împlinit două luni, recent și facem naveta în Germania pentru a ajuta.

Vă mulțumesc pentru interviu.

Și eu vă mulțumesc pentru această oportunitate.

http://politics.md/?view=articles&id=3960

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Consiliul Unirii © 2015 Frontier Theme