Liderii teritoriali ai PNL și reprezentanți ai echipelor lor, membri ai altor componente ale Consiliului Unirii, în calitate și de candidați în alegerile locale, au fost prezenți astăzi la manifestarea proUnire, organizată de membri ai unor platforme civice, devenite unioniste.
În dimineața zilei de 16 mai, când se împlinesc 203 ani de ocupație ruso-sovietică, mai mulți PNL-iști și membri ai altor entități din CU au venit la sediul PNL, unde s-a discutat despre campania electorală, s-au făcut poze ale echipei venite la Chișinău și poze de grup cu reprezentanți din raioane și din suburbiile capitalei.
În continuare, o parte din cei veniți s-au deplasat pe trotuar spre Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt, unde au făcut poze și au ascultat două discursuri – ale președintelui PNL, Vitalia Pavlicenco, și candidatului PNL la funcția de Primar general al Municipiului Chișinău, Timotei Țurcanu.
Coloana a fost organziată și dirijată de coloneii în rezervă, Ion Margine, Secretarul General al PNL, și Anatolie Caraman, președintele AVR-92 ”Tiras-Tighina”.
După aceasta mică lansare a PNL în campanie electorală, care s-a desfășurat cu steaguri PNL, ale Consiliului Unirii, participanții la acțiune au trecut în Piața Marii Adunări Naționale, alăturându-se celor veniți la mitingul și marșul unioniste, cu steaguri tricolor ale Consiliului Unirii și cu banere proUnire și antiocupație rusească.
PNL a avut un rol determinant în constituirea, în februarie 2012, a Platformei unioniste ”Consiliul Unirii”, care a organizat și o conferință de presă, cu ocazia acelei triste date, la Hanul lui Manuc, din București, apoi și acțiunea – de peste 10 mii de oameni – în centrul Chișinăului, la care a participat și un grup consistent de tineri unioniști, cu care PNL, AVR-92 ”Tiras-Tighina” și alte componente ale Consiliului Unirii au cooperat în acești ani din 2012 încoace.
Platforma DA, care a invitat și PNL la manifestările sale, la prima vorbind și reprezentanți ai PNL și ai Consiliului Unirii, care i-au invitat pe membrii și simpatizanții lor la protest, ar trebui să accepte, în spațiul său de mesaje și de pretins pluralism politic, și exprimarea/promovarea mesajului unionist, în caz contrar, apar nedumeriri privind credibilitatea acestei platforme, cu unele persoane în frunte, ce ridică semne de întrebare privind acțiunile lor procomuniste și antiromânești din trecutul îndepărtat și din trecutul mai recent.
PNL este convins că numai prin conjugarea eforturilor entităților unioniste putem determina populația să privească ferm și cu încredere obiectivul unionist și să își dorească Reîntregirea. Pentru aceasta, societatea vrea să vadă unitatea structurilor politice și asociative unioniste, nu să aibă impresia unei dezbinări promovate, DIN PĂCATE, se pare, inclusiv de la București, în interesul meschin și de dominare exclusivistă, al unor grupări, ce nu promovează sincer această aspirație sinceră a basarabenilor, lasând loc pentru dezbinare – și prin nerecunoștința cooperării până acum.
PNL a venit cu multe idei și propuneri care sunt repropuse și relansate, inclusiv de astăzi, în sectorul asociativ proUnire de generația tânără de unioniști.
Astfel, PNL a propus, încă în anul 2010, după adoptarea mesajului unionist, ideea Blocului Unității Naționale (BUN) sau a Alianței Unității Românești (AUR), prima idee fiind repromovată pe 16 mai în PMAN, la fel ca și ideea îmbinării mesajului unionist cu mesajul anticorupție, preluată și vocalizată, de asemenea, de mulți recent sceptici legat de acest obiectiv, acum 5 sau 3 ani, cel puțin.
Asta pentru că, în 2010, PNL a aprobat la DPN mesajul unionist, confirmat la congresul al III-lea al partidului, din 3 decembrie 2011, iar înainte de alegerile parlamentare furate de partidele corupte pe 30 noiembrie, PNL a propus să cerem Unirea, pentru că numai așa vom scăpa de grupările criminale și cleptocratice de la Putere și de pericolul rusesc.
De asemenea, înainte de alegerile din noiembrie, PNL e partidul care a propus clasei politice din R.Moldova formarea blocurilor 1 – European, 2 – Liberal, ca motor de integrare românească pe calea integrării europene, 3 – al partidelor extraparlamentare, semnarea a două Declarații ca cea de la Snagov, România, din 1995, – proUE/proRomânia/proNATO, a partidelor de dincoace de Prut, și alta a partidelor de dincolo de Prut, dar proMoldova spre UE, ultima idee fiind inclusă ulterior în Programul electoral al lui Klaus Iohannis.
După alegeri, pe 12 martie, PNl, Consiliul Unirii a organizat o masă rotundă, la care a discutat despre coagularea unor partide proeuropene în alegerile locale și despre prioritățile unioniste și anticorupție ale societății civile, ce include și partidele extraparlamentare. Toate acestea rămân a fi realizate. Marea nedumerire rămâne de ce și Platforma DA și platformele unioniste critică partidele parlamentare corupte, dar rămân profund ostile partidelor extraparlamentare românești necorupte. Viața ne va da răspunsurile, pe care noi, pentru noi, le cunoaștem…
Vitalia Pavlicenco, președintele PNL
16 mai 2015