Consiliul Unirii

Unirea Face Puterea

Iacob Cazacu-Istrati: “Dar din dar, lumină din lumină”

Sufletul este unica valoare a omului (maximă latină)

SAM_2824Religia a fost şi ramâne un factor şi un mediu de formare a omului. Din totdeauna creştinismul a afirmat posibilitatea educării şi formării omului. Religia creştină este  un proces pedagogic de formare a omului. Biserica nu utilizează numai mijloacele ome­neşti pentru atingerea obiectivului ei, dar pe lângă elementul uman include în sine şi elementul divin. Rolul de educatori le revine slujitorilor cultului religios, în cea mai mare măsură preoţilor lăcaşilor sfinte, adică bisericilor.

Pentru enoriaşii Bisericii Sfântul Ierarh Nicolae Mitropoliei Basarabiei a Patriarhiei Române ziua de 2 februarie 2016 a fost ca o sărbătoare. Ei l-au avut oaspete pe multaşteptatul ctitor al Bisericii Neculai Popa, american de origine română, născut în Moldova din dreapta Prutului, domiciliat în Los-Angeles, SUA, Preşedinte al Consiluilui Româno-American şi pe secretarul său responsabil Dl. Mihai Nicolae, membru al organizaţiei Platforma civică Acţiunea 2012.

SAM_2820După ce au fost întâmpinaţi la gara Chişinău de către Parohul Bisericii  preotul Sergiu Matei  şi de către Iacob Cazacu-Istrati, poet şi publicist, vice-preşedinte al  Worldwide Romanian Forum-Forumul Românilor de Pretutindeni cu reşedinţa în Canada oaspeţii s-au deplasat la Orhei, unde îi aştepta la Oficiul notarial şi cadastral funcţionarii, care au legiferat  tranzacţia de vânzare-cumpărare a clădirii-biserici. La Orhei oaspeţii s-au întâlnit cu vice-preşedintele raionului Vasile Miron, care i-a mulţumit Domnului Neculai Popa pentru ajutorul enorm, cumpărarea clădirii pentru biserica din Peresecina.  Domnia sa a vizitat lăcaşul sfânt pentru, efectuând a doua tranşă de plată a clădirii pe care o SAM_2817procură pentru a deveni Biserică în toată legea. La etapa actuală Biserica se află în plină (re)construcţie. În interior e pregătit partial altarul şi sala de rugăciuni în care parohul Bisericii tânărul preot Sergiu Matei petrece slujba de liturghie, botez, cununii şi celelalte care sunt necesare pentru societatea comunii Peresecina, judeţul Orhei. Dar, mai e mult de lucru. În primul rând Domnul Neculae Popa a atras atenţia , că biserica are nevoie urgent de un veceu de tip contemporan, după ultimile cerinţe şi proiecte ale ştiinţei, pentru a le uşura prezenţa copiilor şi oamenilor în etate. Ctitorul s-a bucurat de initiativa parohului de a finisa reparaţia unei încăperi din biserică pentru o bibliotecă, sală de lectură şi de mici manifestări cultural-naţionale, lucru de acu început.
SAM_2816Cel mai important lucru, care necesită timp şi muncă serioasă e acoperişul cu
turle… Atât interiorul, cât şi exteriorul bisericii Sfântul Ierarh Nicolae are la bază elementul national de artă.  Multe sunt de făcut până a aduce acest lăcaş sfânt la condiţiile necesare, dar după cum ne spune tânărul preot Sergiu Matei: “Când eşti susţinut atât spiritual, cât şi material de aşa oameni ca Dl.Neculai Popa, Mihai Nicolae ş.a. greutăţile nu se simt… Le mulţumesc mult din partea enoriaşilor şi a mea personal fiindcă ne-a adus un mic soare de lumină din lumină…din a lor lumină.

Tot în această zi oaspeţii nostri au avut programată şi o vizită la Căzăneşti, jud. Orhei pentru a vizita hidrocentrala de pe râul Răut, edificiu de menire culturală şi sperăm în viitor socio-economic, dar din lipsă de timp, vizita a fost amânată pentru altă zi.

 

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Consiliul Unirii © 2015 Frontier Theme