Consiliul Unirii

Unirea Face Puterea

Se pregătește ceva?

http://mipopescu.wordpress.com/6-basarabia/se-pregateste-ceva/

Mircea Popescu: ”Se pregateste ceva pentru Basarabia?”

O sumara analiza a spatiului transprutean conduce la previziunea, deloc irealista, ca s-ar putea sa asistam la ultimile momente ale statului deloc suveran si independent Republica Moldova.

Economic, social, politic si geopolitic, Republica Moldova nu isi mai poate sustine si justifica existenta.

Pentru industrie, agricultura, incalzirea locuintelor, masini, etc este nevoie energie. Care sunt resursele energetice si de unde resurse financiare pentru a fi procurate in conditiile in care cheltuielile vor deveni tot mai mari nu numai in Basarabia, ci peste tot in lume?Industria are nevoie de materii prime si de investitii. Are Basarabia aceste materii primesau suficienta putere financiara pentru a si le procura?Produsele agricole sau industriale trebuie sa aiba piata de desfacere. Care este puterea de absorbtie a pietii interne a Basarabiei si care este cererea internationala pentru produsele basarabene?Pentru dezvoltarea economica si implicit bunastarea sociala este nevoie de investitii, cu atat mai mari intr-un stat aflat pe unul dintre cele mai scazute locuri de dezvoltare din Europa. Dar cine este dispus sa investeasca intr-o economie ale carei produse nu au cautare, deci nu se poate realiza un profit care sa amortizeze investitiile? (In poza – sondajul Gallup, comandat de IRI, din anul 2008, cind 28 la suta dintre persoanele intervievate din R.Moldova, in plin regim comunist, pledau pt Unirea cu Romania

Conditiile economice precare dicteaza o stare de instabilitate sociala, care, coroborata cu tensiunile interetnice din ce in ce mai pronuntate, face din aceasta zona aflata la intersectia culturilor europene si euro-asiatice un focar de neliniste regionala. Si situatia aceasta tinde sa se agraveze in urma depopularii prin exodul fortei de munca care duce la o slabire a legaturilor traditionale din societate.

In plus, Transnistria este o piatra de moara, fiind o regiune practic independenta si iesita total de sub controlul Chisinaului.

O tara fara resurse, fara piata de desfacere, fara stabilitate sociala si etnica ajunge mai repede sau mai tarziu sa dispara.

Intr-adevar, bazele statului devin fragile si se contureaza un colaps institutional cu urmari dramatice pentru stabilitatea regionala. Tocmai de aceea, Rusia si UE simt ca trebuie sa ajunga la un compromis pentru a preveni un exod masiv cu urmari imprevizibile pentru situatia socio-economica a Europei si implicit alte complicatii extinse. Criza mondiala economica, care poate capata implicatii serioase prin criza economica accentuata a Chinei, constituie motive serioase de ingrijorare si la Moscova, si la Bruxelles, si la Washington. Putin, revenit in forta, are nevoie de lichidarea focarului de instabilitate de pe Nistru pentru a se putea concentra pe celelalte zone in care interesele geostrategice ale Rusiei, cum ar fi Siria, Iran, lumea araba, Israel si mai ales vecinatatea sa sudica sunt periclitate. Cum fortele pro-ruse din Basarabia incep sa piarda teren, interesul geostrategic al Rusiei in regiune se va concentra si se va limita doar pentru rezolvarea pozitiei sale in Transnistria.

Deoarece integrarea directa a Republicii Moldova in Uniunea Europeana nu este realizabila din cauza conditiilor obiective enumerate mai sus, atat Moscova cat si Uniunea Europeana cauta solutii pentru o tranzitie cat mai usoara.

Solutia logica pare sa fie doar aceea a integrarii Basarabiei in statul roman, reunificarea.

O serie de coincidente, ma fac sa intuiesc ca ceva se pregateste pentru Basarabia.

Astfel, nu cred ca-i o simpla intamplare negandita, trimiterea unui reprezentant special al lui Putin pentru Transnistria. Nici faptul ca aproape imediat Moscova a trimis felicitari noului presedinte pro-european de la Chisinau, sau ca ministrul de externe al Romaniei a fost prezent la investirea presedintelui de la Chisinau.

Sunt framantari diplomatice asemanatoare celor care au avut loc in perioada premergatoare unirii Germaniei. Insasi ingrijorarea si nervozitatea, dincolo de un nivel normal, ale partidelor anti-romanesti fata de manifestarile unioniste, denota faptul ca acestea au primit semnale, sau au intuit ceva in aceasta directie.

Sa fie clar, revenirea la Romania nu inseamna subjugare, inseamna salvare si supravietuire.

La nivelul populatiei din Basarabia exista tensiuni interetnice care slabesc si coeziunea, si autoritatea statului. Romania ca stat membru al Uniunii Europene respecta drepturile minoritatilor, acordandu-le drepturi de reprezentare parlamentara si chiar asocierea la guvernare.

Din punct de vedere economic, Basarabia nu poate decat sa profite, sa aiba avantajul unei piete largi de desfacere, sa fie mai tentanta sub aspectul sigurantei investitiilor intr-o tara ca Romania.

Deci, nu-i vorba de jug, ci de dezvoltare intr-un ritm accelerat, ritm pe care acest teritoriu cenusiu al Europei nu-l poate atinge in alte conditii din cauza incertitudinilor politice si din punctul de vedere al instabilitatii interne.

Perioada urmatoare poate fi interesanta si cred ca se vor cauta solutii internationale pentru o tranzitie cat mai usoara. Daca, in mod natural, Romania va fi obligata sa absoarba socul intregului proces de integrare a Basarabiei, Romania trebuie sa inceapa sa-si contureze o strategie si sa se pregateasca pentru a participa activ ca partener diplomatic serios astfel ca pretul integrarii sa fie cat mai mic, prin obtinerea unor derogari pentru incurajarea investitiilor necesare nivelarii decalajelor si repartizarea unor fonduri speciale nerambursabile UE.

Indiferent de framantarile externe care probabil vor incepe sa se manifeste in spatele cortinei, societatea romaneasca trebuie sa-si continue rolul de catalizator al miscarii unioniste pe plan intern. Concomitent, clasa politica romaneasca de la Chisinau si Bucuresti are obligatia patriotica sa iasa din letargia vinovata in care se complace pentru a demara un proces de discutii prealabile interguvernamentale privind problema nationala a unificarii tarii, singura problema de acest fel ramasa nerezolvata in Europa si doar a doua in lume dupa Korea.

Fara o strategie romaneasca comuna, ne putem trezi in fata unor decizii luate in alta parte care pot fi nu tocmai favorabile intereselor noastre.

Ne vor gasi eventualele propuneri de integrare intra-romaneasca pregatiti atat la nivel civic cat si politic? Am mai spus-o candva, vom putea ierta, dar nu vom putea uita. Sa tina cont de aceasta toti cei care astazi se arata reticenti sau potrivnici unirii neamului. Cu atat mai mult politicienii si liderii de opinie.

Loading Facebook Comments ...

7 Comments

Add a Comment
 1. ANUL 2012:
  DOSARELE MARII RE-INTREGIRI DINTRE NISTRU SI TISA ( III / 16 )
  ——————————————————————————————————
  Incredibil, dar în 2005, liderul comunist Vladimir Voronin, pe atunci președinte al republicii,
  și Traian Băsescu, președintele României,
  s-ar fi înțeles să unească cele două state românești.
  Înțelegerea a fost făcută ”la un pahar cu vin bun”,
  în beciurile de la ”Mileștii-Mici”, anunță “Voceabasarabiei.net”.
  http://www.union.md/uinfo/actual/proba-incredibila-voronin-si-basescu-au-stabilit-sa-infaptuiasca-unirea

  Chiar dacă acum Voronin vede roșu în fața ochilor când aude de Unire,
  în cartea de oaspeți din Galeriile subterane Mileștii-Mici
  s-a păstrat mesajul scris pe 21 ianuarie 2005 de Băsescu
  care trădează planurile unioniste ale lui Voronin.
  ————————————————————————
  ”La un pahar cu vin bun, cu muzică bună și cu sufletul deschis,
  am stabilit împreună cu Vladimir Voronin că vom lega viitorul
  țărilor noastre, la fel cum a fost legat trecutul nostru.
  Traian Băsescu,
  Președintele României
  21.01.2005”, / semnează Băsescu /.

 2. P.S.
  Cel mai frumos text despre Marsul Re-Unirii din 25 Martie 2012:
  ——————————————————————————-
  O Schimbare la Fata neasteptata a unei tinere domnisoare: Oana G.:
  “Marşul Unirii de la Chişinău. De data aceasta “pro” !
  —————————————————————————-
  http://vox.publika.md/social/marsul-unirii-de-la-chisinau-de-data-aceasta-pro-201461.html

  1. Mos-Ajun / Tot in acel timp a activat si Maria Buruiană,susţinătoare activă a “Armatei Negre” din s. Condratesti.Ocupaţia soeivtică a Basarabiei a generat după anul 1944 o rezistenţă activă contra terorii şi genocidului stalinist din partea tuturor păturilor sociale, intelectuali, ţărani, muncitori.Pe le2ngă organizaţiile antisoeivtice:- Grupul lui Filimon Bodiu,- „Arcaşii lui Ştefan”,- „Sabia Dreptăţii”,- „Partidul Democrat Agrar”,- „Mişcarea Nordică”,- „Uniunea Democratică a Libertăţii”,- een anul 1949 a fost eenfiinţat „Partidul Libertăţii”.

  2. LOREDANA / Ati initiat o ACTIUNE de exteicpe ! Exact ce ne trebuie ca sa-i trezim pe cei adormiti inca din Basarabia ! Bravo si felicitari ! Si va multumim din toata inima ! Tinerii si mesajul de la 7 aprilie 2009 de la Chisinau, / ce2nd teroarea comunista a terorizat si asasinat copiiI nostri /, deci aceasta generatie te2nara va fi avangarda miscarii de Re-Unire cu Patria-mama !SLOGANUL:0 FOAIE VOLANTA = PROCLAMATIA RE-UNIRII =IN FIECARE CASA DIN BASARABIA !

 3. BASARABIA,ai fost Tradata,Sfasieata si Umilita.Dar ai regasit drumul spre Acasa Parinteasca. Bun Venit.

  1. / In acest context iniornattenal ar fi bine sa ne amintim de un erou lituanian de 28 de ani Algirdas Petrosius care in august 1969 venise in Moldova de Est sa distribuie proclamatii antisovietice, cu speranta ca atiunea sa la frontiera cu Rome2nia, / tara care s-a opus vehement contra invaziei comuniste in timpul Primaverii de la Praga /, ar fi trebuit sa declanseze o rezistenta masiva contra ocupatiei rusesti.Din pacate dupa 2 luni el a fost arestat de KGB si trimis intr-o inchisoare psihica din Ucraina.+1

 4. LOKIS / In acest context inaatneriontl ar fi bine sa ne amintim de un erou lituanian de 28 de ani Algirdas Petrosius care in august 1969 venise in Moldova de Est sa distribuie proclamatii antisovietice, cu speranta ca atiunea sa la frontiera cu Rome2nia, / tara care s-a opus vehement contra invaziei comuniste in timpul Primaverii de la Praga /, ar fi trebuit sa declanseze o rezistenta masiva contra ocupatiei rusesti.Din pacate dupa 2 luni el a fost arestat de KGB si trimis intr-o inchisoare psihica din Ucraina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

What is 12 + 10 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)
Consiliul Unirii © 2015 Frontier Theme