Consiliul Unirii

Unirea Face Puterea

Conferinta de presa a Consiliului Unirii

Actiunile de pe 13 si 16 mai, la care sint asteptati toti patriotii romani adevarati si prietenii nostri alogeni.

Marsul va incepe in Piata Marii Adunari Nationale, va inainta pe Bulevardul Stefan cel Mare spre Ambasada Federatiei Ruse, urmind apoi pe strazile Toma Ciorba–Constantin Stere–Alexei Mateevici–Anton Crihan–Teatrul de Vara, unde va avea loc o ampla manifestare national-patriotica romaneasca. Dupa aceasta manifestare, participantii la actiune se vor reincolona si vor reporni de la Teatrul de Vara pe strazile Anton Crihan–Alexei Mateevici–Puskin–Piata Marii Adunari Nationale, unde se va oficia un Te-Deum in memoria victimelor celor 200 de ani de lupta pentru libertate si unde participantii vor aprinde o luminare.

Pe 16 mai va avea loc o retragere cu torte si o defilare cu luminari incepind cu ora 19.00, din Parcul Valea Morilor, in perimetrul strazilor Alexei Mateevici–Sfatul Tarii, in fata sediului Sfatului Tarii, unde s-a votat Unirea la 27 martie 1918. De acolo coloana va merge pe strazile Mateevici–Puskin–Bucuresti (pe linga Ambasada Romaniei)–Banulescu-Bodoni–Piata Marii Adunari Nationale, unde vom comemora evenimentul trist produs acum 200 de ani. Sunt asteptati in PMAN, pe la aproximativ ora 20.00.

Cuvîntarea dlui Anatol Caraman, la conferinţa Consiliului Unirii

Stimati ziaristi,

Vă mulţumim că aţi venit la conferinţa de presă de astăzi, care are ca temă „200 de ani de la ocuparea Basarabiei, pământ românesc, de către Imperiul Rus şi forţele proimperiale. Acţiunile forţelor naţionale pe 13 şi 16 mai 2012”.

Eu mă numesc Anatol Caraman, sunt preşedintele Asociaţiei Veteranilor Războiului-1992 „Tiras-Tighina”, care, împreună cu Forul Democrat al Românilor, preşedinte – scriitorul, membrul de onoare al Academiei Române, dl Nicolae Dabija, ambii copreşedinţi ai Consiliului Unirii, suntem organizatorii acţiunilor de la 13 şi 16 mai.

Aceste manifestări sunt sprijinite de Consiliul Unirii şi Acţiunea-2012.

La conferinţa de astăzi mai sunt prezenţi: Valeriu Ciubotaru, preşedintele PNR, copreşedinte al Consiliului Unirii, Gheorghe Viţă, preşedintele Uniunii românilor din Basarabia, nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa, membru al Biroului Permanent Central al PNL, copreşedinte al Consiliului Unirii, Stefan Maimescu, ex-deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, membru al Consiliului Naţional al Unirii-1991, copreşedinte al Consiliului Unirii şi reprezentant al CU în Diaspora,  Ion Varta, doctor în istorie, ex-deputat în Parlamentul Republicii Moldova. 

La 16 mai 2012, vom comemora 200 de ani de la dezmembrarea Ţării Moldovei şi ocuparea teritoriului dintre Prut şi Nistru de către Imperiul Rus. 16 mai 1812 a însemnat răpirea românilor basarabeni din familia civilizaţiei europene şi aruncarea lor, pentru aproape două secole, în camerele de exterminare ale Holocaustului roşu.

În aceste zile de Doliu Naţional, niciun român nu are dreptul să uite crimele comise de ocupanţii ruso-sovietici pe pământul Basarabiei: rusificarea şi deznaţionalizarea sălbatică; exterminarea elitei intelectuale şi a ţăranilor gospodari; deportările în masă şi foametea organizată; distrugerea Bisericilor, a Mănăstirilor, prigonirea lui Isus Hristos şi a slujitorilor Lui; prădarea teritoriului, a patrimoniului şi a arhivelor naţionale; arestarea alfabetului latin, a limbii, a literaturii şi a culturii române; schilodirea destinului istoric al Basarabiei, inclusiv prin agresiunea militară din 1992, declanşată de Federaţia Rusă contra actualului stat Republica Moldova, şi crimele de război săvârşite în zona nistreană.

Consiliul Unirii, o platformă unionistă tot mai largă – ce include reprezentanţi ai Forului Democrat al Românilor, ai Asociaţiei Veteranilor Războiului-1992 „Tiras-Tighina”, ai Platformei civice „Acţiunea 2012”, ai Mişcării civice „Anul 1812” şi alte zeci de organizaţii din Republica Moldova, România şi din Diasporă, precum şi partide politice –, invită toată suflarea românească la Marşul Demnităţii Naţionale, prin care vom comemora cei 200 de ani de la raptul Basarabiei şi victimele ocupaţiei ruso-sovietice, care va avea loc la 13 mai, ora 13.00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău. Despre aceasta ne va vorbi detaliat dl Nicolae Dabija.

La şedinţa de joi a membrilor activi ai Consiliului Unirii s-a discutat, în mod special, avînd în vedere cele întîmplate la Marşul de la 25 martie, problema  securizării manifestărilor de către participanţii la Acţiuni şi de către poliţie.

In legatura cu aceasta, organizatorii Acţiunilor, vor depune astăzi, după conferinţa de presă, demersuri speciale către Comisariatul General de Poliţie al Municipiului Chişinău şi Serviciul de Informaţii şi Securitate, prin care solicităm ca forţele de ordine să asigure buna desfăşurare a acţiunilor noastre paşnice şi securitatea participanţilor la ele.

Vă mulţumesc.

Dlui colonel de poliţie

Sergiu Cociorva,

Comisarul comisariatului general de poliţie

al  Municipiului Chişinău

                                                                                                                          (pentru informare)

Dlui general Valentin Dediu

Director al Serviciului de Informaţii şi Securitate

al Republicii Moldova

D E M E R S

Prin prezentul, Asociaţia Veteranilor Războiului-1992 ,,Tiras-Tighina’’, Forul Democrat al Românilor din Republica Moldova vă aduce la cunoştinţă că, pe data 02.04.2012, au depus o declaraţie prealabilă către Primăria Municipiului Chişinău, prin care solicită autorizarea evenimentelor ce urmează să se desfăşoare pe 13 şi 16 mai (Declaraţia se anexează).

În legătură cu aceasta, vă adresăm rugămintea să fie luate toate măsurile de securitate şi menţinere a ordinii publice, astfel încît să nu fie periclitată această activitate, pe care noi dorim să o desfăşurăm în condiţii paşnice conform traseului  şi timpului indicate în declaraţie.

Pentru o bună cooperare în vederea desfăşurării în cadru legal, civilizat, a manifestării preconizate rugăm să luaţi act de cerinţele noastre.

Dacă este nevoie de coordonări şi precizări speciale, în scopul bunei organizări a acţiunii, Vă rugăm să ne contactaţi la telefoanele 067188313, 069115110

Anexă: Copia Declaraţiei Prealabile Nr.29 din 27.03.2012

Cu respect,

Nicolae Dabija,

preşedintele Forului Democrat al Românilor,

scriitor, membrul de onoare al Academiei Române

Anatol Caraman,

preşedintele Asociaţiei Veteranilor

Războiului-1992 ,,Tiras-Tighina’’

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Consiliul Unirii © 2015 Frontier Theme