Consiliul Unirii

Unirea Face Puterea

Consiliul Unirii va invita sa va implicati

Comunicat de presa despre sedinta din 5 iulie 2012

In sedinta sa traditionala, membrii prezenti au facut bilantul activitatii de dupa constituirea Consiliului Unirii si au discutat mai multe chestiuni privind activitatea imediata si de perspectiva a platformei unioniste. S-a mentionat, in primul rind, in cntextul deciziei Guvernului de a comemora ziua de 6 iulie, cind a avut loc al doilea val al deportarilor sovietice, ca intr-o conferinta de presa speciala, membri ai Consiliului Unirii au facut propuneri concrete pentru modificarea legislatiei ce prevede despagubiri din partea statului pentru bunurile confiscate de la romanii deportati. Guvernarea, din pacate, face populism din datele negre pentru basarabenii romani, dar nu le face si putina dreptate dupa suferintele de nesters, suportate in anii petrecuti in Siberia. O guvernare nationala – pe care Republica Moldova nu o are, ar urma exemplul balticilor, care cer despagubiri din partea Rusiei, ca succesoare a URSS – au mentionat membrii CU. 

Dupa discutii de citeva ore, s-a decis, de asemenea, elaborarea si difuzarea unei declaratii a CU in legatura cu evenimentele politice de la Bucuresti. De asemenea, Consiliul Unirii preconizeaza desfasurarea unui Mars unionist la Cahul, pe 22 iulie, daca administratia orasului va autoriza cererea ce va fi depusa de PNL. Membrii CU au salutat cistigul de cauza al Partidului National Liberal in instanta de judecata privind inregistrearea de catre Ministerul Justitiei a modificarilor avind caracter unionist la Statutul formatiunii, fapt ce deschide calea juridica spre inregistrarea, fara impedimente, in Registrul organizatiilor noncomerciale, si a altor entitati obstesti sau politice unioniste.

In sedinta anterioara au aderat la Consiliul Unirii cintaretul Richi Ardezianu, unionist fervent, si Victor Grebenscicov, cunoscut luptator pentru romanism si drepturile omului, el fiind un reprezentant al alogenilor. La sedinta din 5 iulie a participat si si-a exprimat disponibilitatea de a adera la Consiliul Unirii cunoscutul ziarist de televiziune (TVR) Doru Dendiu, cetatean al Romaniei si al Republicii Moldova, care si-a anuntat dorinta de a se implica prin toata daruirea in activitatea platformei unioniste.

Paarticipantii la sedinta au decis sa-si manifeste, intr-o forma care va fi decisa, pozitia cu ocazia vizitei premierului Victor Ponta la Chisinau, ca si cu ocazia vizitei Cancelarului federal al Germaniei, Angela Merkel, vizita pe care membrii CU nu ar dori-o drept incercare de a-i convinge pe decidentii R.Moldova sa accepte federalizarea ca formula de reglementare transnistreana.

La sfirsitul lunii auguist Consiliul Unirii va organiza si alte manifestari cu ocazia unor date de istorie nationala recenta.

Alte aspecte discutate au fost invitarea unor persoane cunoscute si cu autoritate in societate in rindurile Consiliului Unirii; colectarea de mijloace pentru reinaltarea Turnului Dezrobirii Basarabiei; instituitionalizarea sau nu a platformei unioniste, in conditiile cind, in societatea moldoveneasca, abia se acutizeaza tensiunile dintre curentul unionist si curentul moldovenisto-rusesc-antiromanesc; extinderea in teritoriu a Consiliului Unirii si desfasurarea unor activitati pe teritoriul Romaniei; crearea departamentelor pentru impartirea responsabilitatilor; identificarea posibilitatilor pentru a se asigura logistica necesara functionarii CU. De asemenea, s-a discutat despre examinarea si difuzarea unui Regulament de functionare a Consiliului Unirii, pentru dezbateri prin Internet, tuturor membrilor semnatari ai platformei.

Ca o prima etapa pentru functionarea pe raspunderi partajate, cei prezenti au format, in baza propunerilor lui Timotei Turcanu si Ion Margine, a unor departamente, cu asumarea raspunderilor de catre unii coordonatori, departamente in care sunt invitati sa se inscrie toti membrii-doritori ai Consiliului Unirii. Acestea sunt precum urmeaza.

1. Departamentul politici de reintregire si relatii internationale – Pavlicenco Vitalia, Mircea Popescu
2. Departamentul media si simboluri – Doru Dendiu, Gheorghe Mirzencu
3. Departamentul strategii de modernizare – Timotei Turcanu, Alexandra Can, Valeriu Ciorici
4. Departamentul logistica si administrare – Ion Margine, Vitalie Leca
5. Departamentul securitate si ordine – Anatol Caraman, Mihai Dembitchi
6. Departamentul juridic – Gheorghe Vita, Iulia Deleu, Andrei-Iuri Apostol
7. Departamentul extindere teritoriu – Revenco Anatol, Anatol Caraman
8. Departamentul Diaspora romaneasca – Stefan Maimescu, Dumitru Ilinca, Domnica Lazar
9. Departamentul cultura si culte – Valeriu Ciubotaru, Asea Scorpan
10. Departamentul educatie si tineret – Tiron Stefan, Anatol Marin, Sergiu Lascu
11. Departamentul minoritati nationale si relatii interetnice – Victor Grebenscicov

Toate mesajele, cu intrebari, nedumeriri, reprosuri, propuneri, sugestii pot fi trimise pe adresa consiliulunirii@gmail.com sau direct pe site-ul www.consiliul-unirii.ro, ca si comentarii postate la articole.

Serviciul de presa al Consiliului Unirii

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Consiliul Unirii © 2015 Frontier Theme