Consiliul Unirii

Unirea Face Puterea

S-a stins din viaţă românul unionist Igor Burcă

S-a stins din viata romanul unionist Igor Burca

12La varsta de 91 de ani a plecat la Domnul Igor Burca.

In primavara anului 2008, Igor Burca a participat la Ziua Europei, pe 9 Mai, in Scuarul Operei Nationale, in calitate de fost soldat al Armatei Romane. La actiunea din 9 mai 2008, in plin regim comunist, Igor Burca a vorbit si a dat mana de impacare cu un alt participant la razboi, ca soldat al Armatei Sovietice.

Igor Burca a participat la toate manifestarile organizate de Consiliul Unirii, fiind membru al PNL, membru al CU.

Igor Burca a fost candidat pe lista PNL pentru alegerile parlamentare, fiind cel mai in varsta dintre candidatii inscrisi pe toate listele de partid sau independenti.

Igor Burca a avut niste probleme dureroase legate de traiul sau, pe care nu le-a mai putut rezolva, trebuia o implicare mai adecvata a Primariei Chisinaului.

Consiliul Unirii exprima condoleante familiei. Dumnezeu sa il odihneasca in pace.

Despre istoria vietii sale a scris presa si vom reproduce aici. La fel ca si ceea ce am scris noi.

http://apropomagazin.md/2010/10/21/la-88-de-ani-hotarat-sa-faca-politica/?cat=28

1La 88 de ani, hotarat sa faca politica!

Are 88 de ani si, daca obtine un loc in viitorul Parlament, ar putea intra cu usurinta in Cartea Recordurilor drept cel mai in varsta deputat!

Igor Burca are 88 de ani si este mai hotarat ca oricand sa faca politica! Militar de cariera si veteran de razboi, cu cetatenia statului roman, Igor Burca spune ca a venit momentul sa faca ceva mai mult pentru societate. Vrea sa reintoarca tinerii in tara, sa le ofere locuri de munca si sa reabiliteze agricultura. „Tot timpul cat agricultura a fost la un nivel inalt, tara noastra a trait bine si a prosperat economic”, sustine cel mai in varsta candidat la functia de deputat.

Cu o pofta de viata contagioasa, domnul Igor Burca ne-a povestit traseul vietii prin prisma reperelor istorice care l-au marcat. A cunoscut personalitati marcante din domeniu, dar abia acum s-a implicat in viata politica.

S-a nascut la 8 ianuarie 1922, in comuna Lapusna, r. Hancesti, intr-o familie de intelectuali, tatal lui fiind seful oficiului postal, iar mama – profesoara la scoala din localitate. Dupa ce a absolvit clasa intai in sat, s-a mutat cu traiul la Chisinau pentru ca tatal sau fusese promovat in functia de inspector al oficiilor postale din Chisinau ale Postei Romane. A locuit intr-o casa bunelului sau, situata in centrul capitalei si a absolvit Liceul „Aleco Russo” din Chisinau.

2Decorat de Traian Basescu

In 1930, tatal sau a fost numit Dirigintele Postei Romane pe judetul Tighina, iar in 1939 a fost decorat de regele Carol II-lea cu medalia „Serviciul Credincios”. „In acea perioada m-am mutat la Bucuresti, unde am intrat la Universitatea Tehnica. In paralel, la 18 ani, lucram intr-un atelier de asamblare a radiourilor. Castigam bine, mi-am luat chiar si o garsoniera. Dupa un an de studii la universitate, am fost chemat la armata. Am fost dus la scoala militara din Barlad, impreuna cu circa patru mii de „teteristi” (asa erau numiti militarii care isi efectuau stagiu militar in termeni redusi – n.r.). Astfel am ajuns in Armata Romana, in grad de plutonier major. In 1944 am fost transferat pe frontul de apus”, isi aminteste domnul Burca.

4A revenit la Chisinau in 1944, cand a iesit ordinul de mobilizare a basarabenilor si a primit atunci o noua locuinta, in care, de altfel, locuieste si astazi. „Dupa razboi am lucrat la unitatea militara Buiucani, la Casa Ofiterilor Sovietici, dupa care – in mai multe ateliere de reparatie a utilajului radio”, precizeaza candidatul la functia de deputat, decorat in acest an de Traian Basescu cu ordinul „Virtute Militara”. Veteranul se mandreste, insa, cel mai mult cu faptul ca in 1995, impreuna cu Gheorghe Ghimpu, a fondat „Asociatia Veteranilor de Razboi ai Romaniei” si Partidul National Roman.

Precizam ca domnul Burca se regaseste pe lista Partidului National Liberal.

Sandu OPREA

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Consiliul Unirii © 2015 Frontier Theme