Consiliul Unirii

Unirea Face Puterea

Consiliul Unirii aduce felicitări poetului Nicolae Dabija

Consiliul Unirii, al carui unul dintre coordonatori este poetul Nicolae Dabija, aduce sincere felicitari si urari de sanatate si activitate prodigioasa in continuare!

Nicolae Dabija, poet al luminii şi Orfeu al destinului românesc, a fost omagiat de comunitatea academica

img_3Comunitatea academică l-a omagiat, în cadrul unei conferinţe ştiinţifice, pe marele poet, prozator, publicist Nicolae Dabija, membru corespondent al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, academician al Academiei Române, care a marcat vârsta de 65 de ani.

Aniversarul a fost onorat de prezenţa Preşedintelui Republicii Moldova Nicolae Timofti. Au venit să-i ureze La mulţi ani omului de cultură Nicolae Dabija ministrul Culturii, Monica Babuc, primarul Dorin Chirtoacă, alte personalităţi marcante ale vieţii publice din ţară.

„Aniversarea pe care o marcaţi astăzi îmi oferă prilejul să Vă adresez cele mai sincere felicitări şi să-mi exprim profunda gratitudine pentru devotamentul, dăruirea şi consecvenţa prin care V-aţi consacrat literaturii, culturii şi vieţii social-politice ale Republicii Moldova de mai bine de patru decenii”, a menţionat în mesajul său Preşedintele Republicii Moldova Nicolae Timofti, exprimând mulţumiri omagiatului pentru contribuţia decisivă la renaşterea naţională a poporului nostru. Şeful statului a subliniat că Nicolae Dabija s-a impus în societatea noastră ca un scriitor valoros, implicat activ în trezirea conştiinţei naţionale, cu meritul deplin de a fi anunţat afirmarea unei noi generaţii de poeţi basarabeni, numită de istoricii literari „Generaţia ochiului al treilea”, care au marcat cursul istoriei noastre. Excelenţa Sa a reamintit că lui Nicolae Dabija i-a revenit şi meritul de a fi transformat în anii 90 săptămânalul „Literatura şi Arta” într-o adevărată tribună a conştiinţei de neam, care a mobilizat poporul la lupta pentru valorile naţionale. Preşedintele Nicolae Timofti i-a dorit aniversarului multă sănătate, inspiraţie şi putere de creaţie, iar pentru contribuţia incontestabilă la promovarea valorilor culturale şi artistice, i-a conferit poetului-academician Nicolae Dabija titlul de „Om emerit” al Republicii Moldova.

img_4Onoarea de a fi gazda unui asemenea eveniment aniversar a fost exprimată de preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, acad. Gheorghe Duca, care a vorbit foarte inspirat despre viaţa Omului Nicolae Dabija care „a ajuns să se zbuciume pentru identitatea românească”, astăzi fiind înţeles ca un Om al cunoaşterii şi culturii, luptător asociat cu istoria rănită şi ca un poet al strigătului naţional. În mesajul său de felicitare, care a fost mai curând un eseu, preşedintele AŞM a remarcat şi faptul că Nicolae Dabija este cel care ne-a reamintit că „nasc şi la Moldova oameni şi că suntem într-o Daciadă”, acestea fiind paginile care au inspirat la patriotism şi speranţă. Fiind înzestrat cu har artistic, dar fiind şi un luptător, Nicolae Dabija face din versul său o armă a renaşterii naţionale, devenind un „poet al luminii şi un Orfeu al destinului românesc, cu dragostea nemărginită de ţară, neam şi credinţă”. Cu prilejul frumoasei aniversări, preşedintele AŞM i-a dorit poetului să păstreze şi în continuare memoria trecutului şi să o folosească pentru cunoaşterea viitorului, iar în semn de recunoaştere a valorii creaţiei şi cercetării ştiinţifice, i-a acordat cea mai înaltă distincţie a Academiei de Ştiinţe, Medalia „Dimitrie Cantemir”.

img_6Ministrul Culturii, Monica Babuc şi-a început mesajul de felicitare cu un vers din creaţia poetului „Doru-mi-i de Dumneavoastră/ ca unui zid de o fereastră”, exprimând profunzimea acestui gând tocmai atunci când reflectăm asupra biografiei şi creaţiei poetului Nicolae Dabija. „Pentru că, dacă i-a fost dor de limba română, a făcut asta prin aportul său scriitoricesc, prin activitatea sa exemplară de redactor-şef la „Literatura şi Arta”, ca aceasta să-şi ia locul binemeritat în grafie latină în viaţa publică, socială şi politică a ţării noastre”, a remarcat ministrul. Iar dacă i-a fost dor de istoria neamului nostru, publicistul a ştiut să insereze pe paginile săptămânalului articole din care mama ei, profesoară de istorie timp de 50 de ani, a făcut primele sale colecţii în perioada în care nu exista literatură din care puteai să aduci elevilor adevărul istoric. Şi tot pentru că i-a fost dor de istoria noastră, a trudit asupra „Daciadei”. „A făcut atâtea lucruri acest Om mic de statură, e adevărat, dar voinic la faptele lui”, a declarat oficialul, rugându-l pe Nicolae Dabija ca şi de acum înainte să fie prezent mereu în viaţa acestei ţări şi în viaţa acestui popor. Ministrul Monica Babuc i-a dorit omagiatului mulţi ani fericiţi, cu multă sănătate, cu multe realizări, exprimând certitudinea că 65 de ani nu este vârsta pe care o poartă şi că arată prea tânăr pentru ea.

img_2Cu prilejul aniversării, primarul Dorin Chirtoacă l-a felicitat pe Nicolae Dabija pentru că a păstrat linia, linia românismului, adevărului istoric şi, respectiv, a unităţii naţionale a neamului românesc, a păstrat verticalitatea, indiferent cine a fost la putere. „Din câte ştiu, Ţara domnului Nicolae Dabija este de la Nistru pân la Tisa, poporul este român şi până când n-o să fie un singur popor, într-un singur stat, cu o singură lege şi cu un singur rege, Nicoolae Dabija n-o să se liniştească”, a menţionat primarul. Edilul i-a dorit sănătate maestrului şi să mai găsească oameni ca el, pentru că trebuie să răzbim până când tricolorul va fi unul pe ambele maluri ale Prutului.

Academicianul Mihai Cimpoi şi-a intitulat eseul său duminical „Noul Dabija”, justificând prin faptul că poeziile lui sunt noi. Deşi scrise în ultimii trei ani, ele se axează pe un suport tematic foarte temeinic, foarte solid. Criticul literar a afirmat că Nicolae Dabija este un continuator al lui Grigore Vieru, iar această aniversare este o adevărată sărbătoare intelectuală, sufletească şi asta pentru că Domnia Sa a fost şi crede că va rămâne naşul literar al lui Nicolae Dabija, care este o personalitate cu renume.

Cu un cuvânt de salut şi cu un mesaj de felicitare pentru Nicolae Dabija din partea Institutului Cultural Bucureşti şi Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău a venit acad. Valeriu Matei, directorul ICR Chişinău, care a menţionat că Nicolae Dabija a rămas un poet cu verticalitate şi un veritabil prieten şi ceea ce a impresionat în poezia lui este restabilirea poeticului, inclusiv în poezia socială. Se mândreşte cu faptul că a fost editorul unei cărţi antologice a lui Nicolae Dabija şi se bucură că este editorul primului său CD, proiect realizat cu sprijinul ICR care este, de fapt, primul CD cu versurile lui Nicolae Dabija în lectura actorilor Ninela Caranfil şi Nicolae Jelescu, pe un foarte frumos fundal muzical. Directorul ICR consideră de bun augur această zi a lui Nicolae Dabija pentru a putea derula în condiţii de normalitate de bun dialog între ICR şi operatorii culturali de la Chişinău şi nu numai, într-un bun dialog între cele două maluri ale Prutului, proiecte veritabile de cultură.

Prezent la evenimentul aniversar, parlamentarul Mihai Ghimpu, a ţinut să menţioneze în luarea sa de cuvânt că Nicolae Dabija este caracterul de care are nevoie Republica Moldova şi în poezie, şi în cuvântare, şi în articol ca publicist, şi în viaţă ca om. Poezia lui Dabija, susţine deputatul, învaţă ca omul să stea în picioare, să nu stea în genunchi, indiferent cine este în faţa lui, dacă acesta umileşte omul sau poporul. I-a dorit sărbătoritului ca această muncă, pe care o face de atâţia ani cu determinare, să dureze mulţi ani.

În numele Consiliului Naţional pentru Atestare şi Acreditare, acad. Valeriu Canţer a venit cu o închinăciune pentru cei 65 de ani de lumină şi 50 de ani de poezie, pe care i-a dat neamului nostru îndrăgitul poet Nicolae Dabija. Academicianul a remarcat că Nicolae Dabija face parte din acea mare pleiadă de poeţi, scriitori ai neamului nostru care au venit după Eminescu, care a trăit prea puţin şi a murit mult prea de tânăr şi ca să compenseze cumva, bunul Dumnezeu a semănat sămânţa creatoare în neamul nostru ca să ne dea poeţi, unul dintre care este Nicolae Dabija. I-a dorit omagiatului sănătate, să fie cât mai mult alături de noi şi să trăiască şi acea parte din viaţă, pe care n-a trăit-o marele Eminescu. Pentru contribuţia adusă de scriitorul, academicianul, gânditorul enciclopedic Nicolae Dabija la actul educaţional în ţara noastră, preşedintele CNAA i-a acordat lui Nicolae Dabija „Diploma de merit”.

Multe şi frumoase cuvinte de felicitare au venit din partea poetului Ion Hadârcă, dr.hab. Alexandru Burlacu, dr. Nina Corcinschi, dr. Felicia Cenuţă, m.c. Nicolae Bileţchi, dr.hab. Ion Ciocaniu, Ianoş Ţurcanu, Nina Josu, altor prieteni dragi ai poetului.

„De multe ori am impresia că mi-am ales locul unde să mă nasc, părinţii, neamul, limba. Dar lucrul cel mai important că mi-am ales timpul, un timp zbuciumat, când s-au prăbuşit imperiile, când s-a prăbuşit comunismul, Zidul Berlinului. Și, iată noi, scriitorii, în această perioadă ne-am făcut datoria de oameni, care au pledat pentru valori, pentru libertatea cuvântului, pentru că de la această Libertate a cuvântului au pornit toate”, a menționat Nicoale Dabija. Omagiatul a mulţumit presei, intelectualilor şi tuturor concetăţenilor care au fost împreună şi la izbânzi şi la lucruri mai grele. I-a mulţumit şi părintelui Octavian Moşin care a scris o carte despre creaţia sa creştină „Drumul spre Biserică”. A numit-o astfel, pentru că viaţa nu este altceva decât un mers, un mers spre cele sfinte, cele dumnezeieşti, or, Nicolae Dabija nu doar scrie, dar şi trăieşte ceea ce scrie.

Semne de preţuire au fost şi cele două noi volume – o monografie colectivă, „Poetul ca Apostol”, o carte care a apărut sub egida Institutului de Filologie al AŞM şi Institutului de Istorie şi Teorie Literară „George Călinescu” a Academiei Române şi o altă carte, de asemenea, o monografie a Elenei Tamazlâcaru „Poezia anilor 70: Nicolae Dabija şi generaţia sa”.

La Mulţi Ani, Nicolae Dabija, poet al luminii şi Orfeu al destinului românesc.

Eugenia Tofan,

Centrul Media al AŞM

Consiliul Unirii © 2015 Frontier Theme