Consiliul Unirii

Unirea Face Puterea

Președintele României, Traian Băsescu: ”România are obligaţia de a se uni cu Chişinăul, pentru ca RM să-şi continue parcursul european”

http://www.romanialibera.ro/actualitate/politica/basescu-romania-a-cheltuit-foarte-mult-cu-republica-moldova-322051.html 

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, în cadrul emisiunii “Evenimentul Zilei”, că România are obligaţia de a se uni cu Chişinăul, pentru ca Republica Moldova să-şi continue parcursul european.

Totodată, şeful statului a arătat că politicienii moldoveni sunt incorecţi, pentru că România a acordat fonduri în valoare de aproximativ 500 de milioane pentru Republica Moldova.

“Eu m-am cam săturat de povestea asta: România vrea, dar nu dă bani. România a cheltuit foarte mult cu Republica Moldova, din asistenţa pe care noi am furnizat-o, pentru că noi nu mai suntem la capitolul ţări în curs de dezvoltare, noi contribuim cu bani pentru ţările în curs de dezvoltare. România a cheltuit în ultimii ani circa 500 de milioane, din aceştia 75% s-au dus în Republica Moldova”, a spus Traian Băsescu.

Preşedintele a mai spus că acesta este al şaselea an în care România dă 5.500 de burse tinerilor din Republica Moldova, arătând că acest lucru “nu este ieftin” şi că la aceasta se adaugă şi furnizarea de energie electrică atunci când Republica Moldova a avut nevoie.

“Nici acum, la întâlnirile bilaterale, nu se spune: «Frate, sunt vreo 40 milioane factura de energie electrică». Linia de 100 kw este gata pe teritoriul României, niciun ban de la Republica Moldova. Au fost inundaţiile din 2011 şi statul român a construit case în valoare de 8 milioane de euro în Republica Moldova sau a acordat cetăţenie. Costă şi asta bani”, a adăugat Băsescu.

“Este un soi de incorectitudine a politicienilor din Republica Moldova. Păi nu vorbe, fraţilor, hai să vă facem factura şi România este o ţară care a trecut prin dificultăţi economice, a avut cheltuieli”, a mai spus şeful statului.

”România e o ţară care a trecut prin dificultăţi enorme în ultimii ani. Chişinăul a trimis proiecte care nu au putut fi aprobate. De la Chişinău s-a cerut apoi schimbarea priorităţilor. Anul acesta au venit din nou că vor şcolile. Pentru România nu a fost niciodată, chiar în perioada de criză să dea bani”, a precizat acesta.

Şeful statului a apreciat că Victor Ponta nu împărtăşeşte această părere, doar pentru a fi contra preşedintelui. “Urât este că l-a antrenat şi pe premierul Leancă în această joacă”, a spus Băsescu.

Totodată, şeful statului a subliniat că,  în cazul în care vor fi presiuni pentru schimbarea direcţiei Republicii Moldova, România trebuie să se unească cu Chişnăul, pentru a-i reda ţării parcursul european.

“Moldova este o ţară care are un conflict îngheţat, pe Transnistria. Cheia şi butoanele nu sunt în Chişinău, ci la Moscova. Am văzut ce s-a întâmplat cu Ucraina, cu Armenia. Eu, ca politician cu experienţă, nu pot să nu iau în consideraţie posibilitatea unei întoarceri în Moldova a Partidului Comunist. Dacă presiunile vor fi uriaşe, România trebuie să îi ofere un drum către UE. România susţine independenţa şi suveranitatea Moldovei. Iar în Republica Moldova curentul unionist este invers ca în România. În România 70% doresc unirea, în timp ce în Moldova doar 30% doresc acest lucru”, a arătat şeful statului.

”România trebuie să înceapă o dezbatere internă care nu îi priveşte pe politicienii de la Chişinău, dacă e de acord cu unirea cu Republica Moldova. De ce? La un moment dat, datorită unei existenţe a unei opoziţii, datorită Transnistria şi Găgăuzia, România are obligaţia de a-i reda parcursul european Republicii Moldova prin unirea cu România”, a spus Traian Băsescu.

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Consiliul Unirii © 2015 Frontier Theme