Consiliul Unirii

Unirea Face Puterea

Asociația culturală Pro Basarabia și Bucovina a sesizat CNA legat de ofensele aduse de Radu Banciu cetățenilor R.Moldova

În urma gravelor jigniri aduse unor demnitari ai Statului Moldovean și conaționalilor români din Republica Moldova, ”Asociația Culturală ”Pro Basarabia și Bucovina” a luat poziție față de atitudinea realizatorului emisiunii ”Lumea lui Banciu” de la TV B1, difuzată în Ajunul Crăciunului depunând o sesizare, protest la CNA.

De 24 de ani ”ASOCIAȚIA CULTURALĂ PRO BASARABIA ȘI BUCOVINA” trudește – prin membrii și filialele sale –  la ceea ce istoria și conducătorii lumii și ai noștri au stricat, adică la datoria față de neamul din care Bunul Dumnezeu ne-a hărăzit să facem parte.

Prin contribuții, cotizații și mult voluntariat încercăm să fim aproape de frații noștri oropsiți de soartă, istorie și cârdășiile criminale, nedrepte, în urma cărora au avut de suferit milioane de români.

Așa zisele dezvăluiri  ale domnului (?) Radu Banciu reprezintă o mostră de teribilă incitare la discriminare, ură, dezbinare, violență, precum și jignirea unor frați români desprinși, fără voia lor, de la sânul Patriei-Mamă.

Pe lăngă faptul că sunt contrare spiritului și legilor Uniunii Europene, astfel de manifestări reprezintă și o încalcare a legilor adoptate de Parlamentul României în anul 2013 (Legea nr.299, din 13.a XI-a 2007, modificată de Parlamentul României prin Art.unic, în data de 7 mai 2013), prin care, inclusiv românii  basarabeni, sunt recunoscuți drept etnici romăni.

În urma difuzării emisiunii ”Lumea lui Banciu” pe postul TV B1, în Ajunul Crăciunului (pe 24 decembrie 2013, ora 22.00), în totală contradicție cu spiritul sărbătorilor creștine ,am rămas siderați și consternați, reacționând imediat prin a trimite un protest Consiliului Național al Audiovizualuiui (sesizarea nr,14308/30.12.2013), la care am primit răspuns că, în urma sesizării oficiale facute de ACPBB, CNA a sancționat postul TV B1 cu suma de 10.000.lei.

Noi nu suntem interesați în amendarea postului TV, ci  în prezentarea de scuze publice de către realizator. Pe de altă parte, dorim să se precizeze poziția postului  TV B1 față de realizatorul Radu Banciu și de emisiunea sa din 24 decembrie 2013.

Mulțumim, pe această cale, CNA pentru promptitudinea cu care a analizat și reacționat la sesizarea ACPBB

Marian Clenciu, președinte al Consiliului Național al Asociației Culturale ”Pro Basarabia și Bucovina”

Read more: http://www.rbnpress.info/wp/banciu/#ixzz2qrBjfyaA

 

CNA

Stimate Domn,

Consiliul Național al Audiovizualului, a primit sesizarea dumneavoastră, înregistrată la

instituția noastră cu nr. 14308/30.12.2013.

În vederea soluționării petiției, CNA a solicitat și un punct de vedere din partea postului

de televiziune B 1 TV  cu privire la aspectele sesizate, păstrând confidențialitatea datelor

personale furnizate.

Vom reveni cu un răspuns după ce vom primi concluziile specialiștilor instituției noaste

din cadrul direcției de monitorizare.

Cu stimă,

Mihaela Tică

Șef Birou Comunicare și Relații cu Publicul

Comunicatul CNA :

CNA a decis, luni, să amendeze televiziunea B1 TV cu 10.000 de lei, din cauza limbajului injurios folosit de Corneliu Vadim Tudor în emisiunea “Talk B1″ din 29 noiembrie și a afirmațiilor cu caracter discriminator făcute de Radu Banciu pe 24 decembrie.

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a analizat, în ședința de luni, mai multe emisiuni difuzate pe B1 TV în lunile noiembrie și decembrie, în legătură cu care Consiliul a primit mai multe reclamații.

În urma dezbaterilor din ședința de luni, CNA a decis, la propunerea lui Christian Mititelu, să amendeze cu 10.000 de lei televiziunea B1 TV pentru ediția din 29 noiembrie a emisiunii “Talk B1″ și pentru ediția din 24 decembrie a emisiunii “Lumea lui Banciu”.

În emisiunea “Lumea lui Banciu” analizată, realizatorul Radu Banciu a vorbit despre premierul moldovean Iurie Leancă, spunând despre acesta că este “un terchea-berchea”. De asemenea, Radu Banciu a afirmat: “În general, Moldova este exact ca țiganul român care stă cu mâna întinsă pe Champs-Élysées (…) Asta este Moldova. Un țăran sau un țigan, după cum vreți, care n-a făcut altceva decât să cerșească pe lângă România de când îi știm noi”.

El a vorbit și despre tinerii moldoveni veniți la studii în România, folosind, de asemenea, un limbaj injurios.

Întrebat de ce a fost chemat Corneliu Vadim Tudor în emisiunea “Talk B1″, Rareș Anița, reprezentantul B1 TV, a spus că subiectul discutat era unul de actualitate.

În ceea ce privește emisiunea “Lumea lui Banciu”, Rareș Anița a spus că în acest program Radu Banciu a exprimat opinii. “Au fost câteva tușe de limbaj, dar această emisiune s-a înscris în zona opiniei, a libertății de exprimare”, a spus Rareș Anita.

Membrul CNA Christian Mititelu a spus, însă, că i se pare inadmisibil modul în care Radu Banciu s-a exprimat în legătură cu poporul din Republica Moldova.

Mititelu a propus amendarea B1 TV cu 10.000 de lei, pentru încălcarea articolului 40, alineatele 2 și 3 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual (2 – Moderatorii programelor au obligația să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmațiile acuzatoare sau să indice, cel puțin, probele care le susțin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzațiile. 3 – Moderatorii programelor au obligația să nu folosească și să nu permită invitaților să folosească un limbaj injurios sau să instige la violență) și a articolului 47, alineatul 2 din Cod, potrivit căruia “Este interzisă în programele audiovizuale orice discriminare pe considerente de rasă, religie, naționalitate, sex, orientare sexuală sau etnie”.

“Pentru” aplicarea amenzii de 10.000 de lei au votat Christian Mititelu, Lorand Turos, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Cristina Trepcea și Răsvan Popescu, iar “împotrivă” au fost Narcisa Iorga, Florin Gabrea, Valentin Jucan, Monica Gubernat și Radu Călin Cristea.

Read more: http://www.rbnpress.info/wp/banciu/#ixzz2qrGDHYmL

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Consiliul Unirii © 2015 Frontier Theme