Consiliul Unirii

Unirea Face Puterea

Proiect: Scrisoare deschisă a Consiliului Unirii către Președintele Federației Ruse Vladimir Putin

Proiectul scrisorii de mai jos a fost publicat pentru că va fi citit pe 28 iunie și supus aprobării de către participanții la Marșul în memoria victimelor ocupației comuniste.

Scrisoarea va fi remisă – în limba engleză –  Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova. Va fi publicată și în limba rusă. Fiecare își poate spune opinia și formula sugestii.

Domnule Președinte,

Știm că Dumneavoastră, conducând ani la rând Federația Rusă, vă iubiți mult țara și poporul, vorbiți cu mândrie de Rusia și de cetățenii ei, contribuiți la dezvoltarea economică, socială a statului și îi apărați cu meticulozitate interesele pe arena internațională.

Și noi, cetățenii Republicii Moldova, ne iubim statul și căutăm metodele prin care să dezvoltăm cât mai bine – sub aspect social și economic – societatea, să îi garantăm securitatea reală și să asigurăm drepturi democratice și bunăstare fiecărui cetățean, indiferent de apartenența etnică.

Istoria a dispus astfel încât Basarabia – astăzi o mare parte a ei constituind Republica Moldova – să fie anexată cu forța, în anul 1812, la Imperiul Rus. Pe 28 iunie 1940,  a fost reocupată de Uniunea Sovietică. Regimurile imperial, stalinist și comunist au dezmembrat Basarabia, au exterminat și deportat sute de mii de oameni. Noi, basarabenii români, am fost lipsiți de limba maternă, dorindu-se marginalizarea noastră sau chiar exterminarea etnică, pentru totdeauna. În aceste tragedii rolul principal l-au jucat politicile guvernelor de la St.Petersburg ori de la Moscova. Însă, în pofida tuturor grozăviilor prin care au trecut generații întregi de români basaabeni, noi am supraviețuit în acești peste 200 de ani.

Anii scurși după căderea URSS au adus Republicii Moldova suveranitate și independență, insă și noi tragedii și probleme, provocate și înfăptuite deja de Rusia modernă.

Cele mai vădite sunt:

• agresiunea rusă, declanșată de armata a 14-a a Rusiei, împreună cu formațiunile militare separatiste, contra Republicii Moldova, antrenată într-un război de rezistență națională;

• ocuparea, de facto, de către Federația Rusă, a raioanelor de est ale Republicii Moldova;

• sprijinirea politică, financiară, materială și militară a forțelor separatiste, criminale, mafiote și stalinisto-comuniste din așa-zisa Transnistrie;

• ațâțarea spiritelor separatiste în localitățile din Republica Moldova populate compact de găgăuzi și de rusolingvi;

• amenințări și șantaj deschis contra Moldovei din partea unor lideri politici și oameni de stat din Rusia, în legătură cu aspirația de integrare în Uniunea Europeană: de la embargo pe livrarea de produse alimentare pe piața rusă până la expulzarea cetățenilor moldoveni care muncesc în Rusia.

Prin aceste și alte exemple Rusia încearcă să folosească problema transnistreană și învrăjbirea interetnică pentru realizarea în Moldova și în zonă a planurlor sale politice și militaro-strategice. Da, domnule Președinte, apărați-vă interesele, însă nu pe seama statului și a poporului nostru. Nu ne impuneți voința Dumneavoastră, pentru că nu veți reuși să ne abateți de pe calea de integrare europeană aleasă și de unificare cu poporul român – este dreptul nostru suveran de a ne decide soarta.

Spre cunoștința Dumneavoastră, domnule Președinte, cetățenii Republicii Moldova, inclusiv cei de etnie rusă, nu sunt supuși niciunei discriminări ori opresiuni, ci au drepturi politice egale cu toții, fără excepție. Nu veți găsi în Republica Moldova un moldovean/român care să nu cunoască limba rusă. Din păcate, însă, nu putem spune despre cetățenii rusolingvi că ar cunoaște cu toții limba română, iar unii dintre ei promovează aici o politică separatistă.

Cum ați fi reacționat Dumneavoastră, domnule Președinte, dacă numeroase formațiuni teritorial-administrative din Rusia (de exemplu, Tatarstan, Daghestan sau cum a fost în cazul Ceceniei) s-ar proclama, brusc, suverane și independente?

Ce ați fi gândit dacă una sau mai multe minorități ar cere în Rusia să fie atribuit statut de limbă de stat pe întreg teritoriul Federației Ruse limbilor pe care le vorbesc acestea?

Sau ce ați spune dacă ați afla că în Rusia sunt deputați, miniștri, conducători, funcționari ai organelor centrale și locale ale puterii care nu cunosc limba rusă? Suntem siguri că ați avea un singur răspuns: că așa ceva este inadmisibil, că este lipsit de logică și că nu poate fi, pentru că ar însemna lipsă de respect față de populația băștinașă și față de statul ai căror cetățeni sunt. Din aceleasi considerente, astfel de lucruri nu trebuie sa se intample nici in Republica Moldova.

Vă asigurăm, Domnule Președinte Putin, că nu avem nimic împotriva poporului rus. Avem pretenții și solicitări la conducătorii și instituțiile de stat din Federația Rusă. De aceea:

  1. VĂ CEREM INSISTENT să încetați promovarea politicii de pe poziții de forță față de Republica Moldova, ca metodă de presiune în legătură cu integrarea europeană, și să renunțați la asemenea practici, care sumbinează relațiile politice, economice și culturale dintre statele și popoarele noastre.
  2. VĂ CEREM INSISTENT să retrageți – conform Acordului ruso-moldovenesc din 1994, precum și conform obligațiilor asumate de Federația Rusă în cadrul Sumitt-ului Ministerial OSCE de la Istanbul, din anul 1999, conform altor decizii, rezoluții, înțelegeri, acte naționale și internaționale, – trupele ruse din raioanele de est ale Republicii Moldova, cu dizolvarea concomitentă a armatei transnistrene și a altor formațiuni militare, paramilitare și voluntare ilegale, constituite cu ajutorul Rusiei.
  3. VĂ CEREM INSISTENT să încetați imediat sprijinul politic, financiar, material și militar acordat regimului separatist de la Tiraspol.

Domnule Președinte Putin, dând curs cerințelor noastre, noi, unionistii, ne-am atinge obiectivul de unificare a națiunii române conform dreptului consfințit în Declarația de Independență a Republicii Moldova din anul 1991 și, astfel, ați obține, pe veacuri, prietenia și recunoștința românilor, în general, și a cetățenilor Republicii Moldova, în special. Aceste solicitări nu sunt în doar interesul cetățenilor noștri, care includ și minoritatea rusă, ci și în interesul țării Dumneavoastră. Rusia are nevoie să fie înconjurată de state-prietene, cu care ar trăi în pace și în bună înțelegere. Și noi asta ne dorim, asta o cerem și de la Dumneavoastră.

Consiliul Unirii, 28 iunie 2014

Chișinău, Republica Moldova

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Consiliul Unirii © 2015 Frontier Theme