Consiliul Unirii

Unirea Face Puterea

Octavian Căpățină: Unirea acum

97 de ani de la Unirea din 1918
8 aprilie (stil nou)
Unul ca niciunul.
Unde-s doi puterea creşte.
Unirea biruie cel mai temut duşman.
O nuia lesne se încovoaie, mai multe anevoie se frâng.
Poporul român

38f7366În 1991, Unirea, cerută de popor, a fost blocată politic de doi preşedinţi ghidaţi de serviciile sovietice. Justificarea mânuită atunci de sculele Moscovei de la Bucureşti şi Chişinău suna aşa „un popor, două state”. Un argument în plus aduce Preşedintele agrarian la Bucureşti, în februarie 1991, când opinează că două „sărăcii” unite ar fi fără sens şi, în concluzie, ar fi suficient „să ne ţinem de neamuri”. Dincolo de considerentele la zi geopolitice, economice şi, în general, de bun-simţ, care stau, toate, neîntârziat, de partea Unirii românilor de pe ambele maluri ale Prutului, ar mai fi şi argumente generale sau, altfel spus, filozofice. Numai asupra acestor argumente generale ne vom apleca mai jos. Sigur, ideea că „întregul este mai mult decât suma părţilor”, întrucât, pe lângă părţi, întregul conţine şi relaţiile dintre părţi – nu intra în logica politrucilor din anii 90.

Page1Despre subtilităţi ale recentei teorii antihaos, care evidenţiază că „sistemele dinamice au o serie de proprietăţi emergente, ce rezultă din interacţiunea părţilor şi nu pot fi prezise pe baza componentelor (părţilor) individuale” nu putea fi vorba în anii 90.

Prin urmare, România unită, Republica Moldova şi România, nu va fi doar “suma a două sărăcii”, întrucât, pe lângă cele două părţi, în întreg, vor apărea, implicit, relaţii. Relaţii noi: economice (inclusiv lărgirea pieţei pentru toţi producătorii de pe ambele maluri ale Prutului), culturale, sociale, psihologice şi de securitate. Mai mult – interacţiunea părţilor vor dezvolta noi structuri, cu noi proprietăţi, care nu se regăsesc în nicio parte, luată individual. În fine Transnistria, a fost, şi până la rostogolirea Rusiei Ecaterinei a II-a peste Bug (1792), tot românească şi este, în continuare, românească, în profunzime, chiar şi după recensământul autorităţilor ilegale şi imperial-fasciste de la Tiraspol, din 2004 (50,3% români faţă de 16,7% ruşi în mediul rural). Retragerea armatei de ocupaţie şi a familiilor soldaţiilor va fi o conseciinţă firească şi de altfel asumată de preşedintele Federaţiei ruse la reuniunea OSCE de la Istambul din 1999.

Octavian Căpăţină

Referinţe
1. Nicolae Mărgineanu, Matematică şi psihologie, ed. Dacia Cluj Napoca
2. Corneliu Tarba, Ipoteze şi teorii privind originea vieţii pa Pământ, ed.Academiei, 2014

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Consiliul Unirii © 2015 Frontier Theme