Consiliul Unirii

Unirea Face Puterea

Silvia Vrâncean: ”Cu o lumânare în mână, merg spre un mormânt ce nu există…”

IMG_9136IMG_9135IMG_9134Joi, 9 iunie, a avut loc un vernisaj – al treilea an la rând – de lucrări pictate ori lucrate de artiști plastici, dedicate deportărilor staliniste, în care s-au prăpădit cei mai gospodari români în anii de tristă pomină. În fiece an sunt expuse tot mai multe lucrări, participă artiști plastici consacrați, dar și pictori tineri, care au luat și premii acordate de un juriu absolut independent, tineri care au trăit, prin familiile lor, calvarul anilor ce au marcat dureros destinul românilor de dincoace de Prut. 

MudreaAu fost la vernisaj și reprezentanți diplomatici, de la Institutul Cultural Român, de la Ambasada Ucrainei în R.Moldova, multe personalități nu doar din domeniul artelor.

Doamna Silvia Vrâncean, care este dintr-o familie de deportați și a cunoscut destinul basarabenilor trimiși în Siberia sub ocupația comunistă, sovietică, rusească, și-a menționat, ca și în alte dăți, marea dorință ca această expoziție, ca și act cultural de o neprețuită valoare pentru a ține vie memoria unui neam expus suferințelor nemaivăzute, să continue prin participarea mai mare a artiștilor plastici cu durerea de neam în suflet.

Andrei Mudrea, care s-a învrednicit de premiul întâi prin lucrarea expusă, a evocat un adevăr frumos, prin care omul, care știe să redea propria durere, arată că este viu, iar cel care este capabil să redea durerea altuia arată că este OM.

S-au cutremurat cei prezenți la auzul spuselor dnei Silvia Vrâncean, care ne invită cu multă speranță la fiece vernisaj – că ea duce mereu o lumânare aprinsă spre un mormânt care nu există…

Eu cred că acel mormânt există în sufletul fiecăruia dintre noi.

Vitalia PAVLICENCO

IMG_9148IMG_9146IMG_9144IMG_9142IMG_9141IMG_9140IMG_9139IMG_9138

Loading Facebook Comments ...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Consiliul Unirii © 2015 Frontier Theme